ZAGONETNI BIZNISMEN

Tko je čovjek čiju je zgradu pogodio dron u Moskvi? Posebno je vezan za žene u Putinovu životu...

Neboder, nazvan Moscow Towers, kupio je 2017. Grigorij Bajevski, poslovni partner Putinovih prijatelja iz djetinjstva

Ana Harčeva, pogođena zgrada u Moskvi i Alina Kabajeva

 Profimedia/afp/screenshot Twitter/

Ukrajinski dron srušio se na neboder u moskovskoj poslovnoj četvrti u vlasništvu suradnika Vladimira Putina u srijedu navečer..

Dvije ukrajinske bespilotne letjelice gađale su predgrađe ruske prijestolnice, dok je treća oštetila zgradu u središnjoj poslovnoj četvrti.

Najnoviji napad na Moskvu dolazi nakon što su ukrajinske vlasti rekle da je rusko topništvo pogodilo dva sela u blizini grada Limana u istočnoj Ukrajini, ubivši troje ljudi i ranivši dvoje.

Neboder, nazvan Moscow Towers, kupio je 2017. Grigorij Bajevski, poslovni partner Putinovih prijatelja iz djetinjstva milijardera Arkadija i Borisa Rotenberga.

Bajevski je 2016. prenio luksuzne nekretnine na žene povezane s ruskim predsjednikom, uključujući njegovu kćer Katerinu Tihonovu, gimnastičarku Alinu Kabaevu i njezinu stariju baku.

image
Natalia Kolesnikova/Afp

Malo poznati ruski biznismen iz Sankt Peterburga osigurao je stanove i kuće više žena koje dijele jednu zajedničku temu: predsjednika Vladimira Putina.

Jedna od žena je Putinova mlađa kći; dvoje su bliski rođaci žene za koju su ruski mediji svojevremeno objavili da je Putinova djevojka, iako je on odlučno zanijekao bilo kakvu vezu. A četvrta je studentica koji je pozirala za kalendar koji slavi predsjednikov rođendan. Sve nekretnine nalaze se u luksuznim zatvorenim kompleksima u Moskvi i okolici.

Javni podaci pokazuju da je Grigorij Bajevski, 54-godišnji poslovni suradnik starog Putinovog prijatelja, prodao ili prenio imovinu na tri žene. U drugom slučaju, Putinova kćer, Katerina Tihonova, koristila je adresu stana u vlasništvu Bajevskog kao svoju pri registraciji nove tvrtke.

Bajevski je radio kao pomoćnik još jednog Putinovog bliskog prijatelja, njegovog partnera u judu, Arkadija Rotenberga.

Javni podaci pokazuju da su tvrtke u suvlasništvu Bajevskog imale koristi od državnih građevinskih ugovora u vrijednosti od najmanje 89 milijuna dolara u razdoblju od 2014. do 2016.

image
Natalia Kolesnikova/Afp

Bajevski se dotad ničim nije isticao. Njegovu povezanost s Putinom otkrio je istraživački novinar Roman Anin koji je provodio istraživanje za Projekt izvještavanja o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP), istočnoeuropsku medijsku mrežu.

Bajevski je bivši upravitelj imovine državne tvrtke u Sankt Peterburgu. Godine 2006. osnovao je zadrugu u blizini grada s Arkadijem Rotenbergom i njegovim bratom Borisom, pokazuju javni podaci.

Bajevski je ušao u posao s Rotenbergovima 2011., radeći do 2014. kao direktor u investicijskom fondu Arkadija Rotenberga. Javni podaci također pokazuju da je proglašen ‘povezanom osobom‘ SMP banke, koja je također u većinskom vlasništvu braće.

Arkadij Rotenberg bio je među prvim ruskim poduzetnicima koji su stavljeni pod zabranu izdavanja viza i zamrzavanja imovine Zapada zbog moskovskog preuzimanja Krima. Prema američkom ministarstvu financija, Rotenberg i njegov brat Boris dobili su milijarde dolara od projekata koje im je dodijelio Putin. Braća su pak zanijekala da su od ruskog čelnika dobivala pomoć za svoje poslovanje.

image
Natalia Kolesnikova/Afp

Još 2016. Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je Reutersu kako ‘ne znaju ništa o tome tko je Bajevski‘ te kako ga Putin uopće ne poznaje.

Rotenbergov glasnogovornik tada je rekao da biznismen nema informacija o imovinskim poslovima Bajevskog. Upitan je li Bajevski djelovao u ime Rotenberga u njihovim imovinskim poslovima te ima li ikakve uloge Putina u svemu tome, Rotenbergov glasnogovornik je rekao ‘kako su takve izjave su apsurdne‘.

Bajevski je postao medijski eksponiran tek kada je OCCRP (koji financiraju, između ostalih, Institut Otvoreno društvo, USAID i švicarska vlada, op.a) otkrio da je Putinova kći za svoj dom proglasila stan u vlasništvu ovog biznismena. U studenom 2012. koristila je adresu stana kada je predala papire da se registrira kao suosnivačica i vlasnica privatne tvrtke pod nazivom Zaklada interdisciplinarnih inicijativa u prirodnim i humanističkim znanostima.

Reuters je pregledao dokumente o registraciji tvrtke njene tvrtke, a javni dokumenti potvrdili su da je stan u vlasništvu Bajevskog. Nije poznato je li Tihonova živjela u stanu niti je li plaćala stanarinu. Inače, stan je udaljen oko 6,5 km od Putinove službene rezidencije.

Osim posla s Tihonovom, javni podaci pokazuju da je 2013. Bajevski prenio vlasništvo nad kućom i zemljištem u borovoj šumi u Uspenskome u moskovskoj regiji na Anu Zatsepilinu. Riječ je o jednoj od najskupljih četvrti u Rusiji.

image

Vladimir Putin i Alina Kabajeva

Profimedia/

Zatsepilina je pak baka Aline Kabaeve, bivše olimpijske gimnastičarke koja je javno uvijek podržavala Putina. Godine 2008. ruski list Moskovsky Korrespondent naveo je Kabaevu kao Putinovu djevojku, no on je odbacio tu tvrdnju. Novine su zatvorene ubrzo nakon što se članak pojavio.

Kuća u Uspenskoeme nalazi se unutar zatvorenog naselja i zaštićena je zaštitarima, te je novinarima zabranjen pristup.

Također, javni podaci iz 2009. pokazali su da je Bajevski prenio vlasništvo nad stanom u ulici Veresaeva u moskovskom predgrađu na Lejsan Kabaevu. Riječ je o sestri Aline Kabaeve.

image

Alina Kabajeva

Profimedia/

Bajevski je 2015. prenio još jedan stan u zatvorenom kompleksu u Moskvi na Alisu Harčevu, 37-godišnju bivšu studenticu međunarodnih odnosa. Prodajna cijena nikada nije objavljena.

image

Alisa Karčeva

Screenshot Twitter/

Harčeva je još 2010. sa skupinom studenata i budućih studenata Moskovskog državnog sveučilišta sudjelovala u izradi kalendara za proslavu Putinova rođendana. Karčeva je pozirala za mjesec travanj, a dvije godine kasnije, Karčeva je pozirala s mačkom i fotografijom predsjednika na svom osobnom blogu te sve začinila naslovom "Pussy for Putin".

Upitana od novinara kako je došla do toga da kupi stan od Bajevskog, Harčeva je rekla da je transakcija bila normalna i obavljena preko agencije za nekretnine. Ustvrdila je da ne poznaje poduzetnika te naglasila da i danas plaća hipoteku za stan. Također, negirala je da joj je bilo kakva veza s Putinom pomogla da dobije stan od Bajevskog i novinaru poručila da ‘joj nitko nikada nije postavljao tako glupa pitanja‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 07:35