LI QIANG

Tko je čovjek iz sjene koji je postao drugi čovjek Kine: Zbog Xija je na sebe navukao bijes javnosti, ali nije ga bilo briga

Njegove veze s predsjednikom traju dva desetljeća, bio je mu je najbliži osobni pomoćnik od 2004. do 2007.

Li Qiang

 Noel Celis/Afp

Još prošloga tjedna, prije nego je održan 20. Kongres Kineske komunističke partije, tek malen broj ljudi izvan Kine uopće je čuo za Li Qianga, a kamoli da su računali na to da će on postati drugi najmoćniji čovjek u Kini, piše Guardian.

U nedjelju, kada je šef Komunističke partije Šangaja u pratnji Xi Jinpinga stigao na pozornicu Velike dvorane naroda, postalo je očito da je taj 63-godišnjak imenovan za drugorangiranog člana Stalnog odbora Politbiroa. Li Qiang će također na sljedećoj godišnjoj zakonodavnoj sjednici u ožujku, čim Li Keqiang odstupi s dužnosti nakon dva mandata, biti proglašen i premijerom Kine.

image

Xi Jinping i Li Qiang stižu na pozornicu Velike dvorane naroda

Wang Zhao/Afp

Nacionalne vođe Kine često su stizali upravo iz Šangaja, ali za razliku od većine svojih prethodnika koji su bili unaprijeđeni na tu poziciju, Li nije, a što je bila praksa, obnašao dužnost zamjenika premijera. Nedostaje mu i širok raspon iskustva u regionalnoj upravi, poput vođenja neke siromašne pokrajine, što je dosad bio preduvjet za kandidate koji žele zauzeti vodeće položaje u stranci.

Prije imenovanja u nedjelju, analitičari su očekivali kako će jedan drugi kandidat, Wang Yang, doći na mjesto premijera. Ali postojao je jedan problem, on je iz suparničke frakcije Kineske lige mladih, za koju analitičari kažu da Xi vidi kao prijetnju svojoj vladavini. Prema analitičarima, imenovanje Li Qiang sugerira da Xi cijeni i lojalnost i pouzdanost iznad svega ostaloga.

- On je netko blizak Xiju i ima njegovo povjerenje. Xi se sada u potpunosti okružio muškarcima koji mu na svako pitanje odgovaraju "da, predsjedniče"- rekao je profesor Jean-Pierre Cabestan, viši istraživač u Azijskom centru sa sjedištem u Parizu.

Nova vojska Zhijianga

Li Qiangove veze s predsjednikom sežu u prošlost gotovo dva desetljeća u prošlost. Dok je Xi bio glavni stranački šef pokrajine Zhejiang, Li je bio njegov šef osoblja i de facto najbliži mu osobni pomoćnik od 2004. do 2007., dakle prije nego što je Xi otišao na čelnu stranačku dužnost u Šangaju. Kada je Xi postao prvi čovjek Kine, promaknuo je Lija prvo u guvernera Zhejianga, a zatim u partijskog tajnika pokrajine Jiangsu, čime je ovaj stekao regionalno upravljačko iskustvo, preduvjet da bi kasnije mogao igrati veće uloge.

Li Qiang, Cai Qi i Li Xi, dvojac koji se također pozicionirao u moćni Stalni odbor Politbiroa, dio su takozvane "Nove vojske Zhijianga" - koja je radila pod Xijem u provinciji Zhejiang, gospodarskoj sili južno od Šangaja, tijekom njegovog uspona na vrh (Zhijiang je poetičan naziv za širu regiju Zhejiang). Tijekom tog razdoblja Li je pratio je Xija na mnogim radnim putovanjima, uređivao mu govore i pomagao u kreiranju politika.

Xi je imenovao Lija šefom stranke u Šangaju 2017., što je bio strateškog poteza da postavi svoje saveznike na ključne pozicije u stranci.

Kao premijer, Li će sada biti najviši dužnosnik zadužen za oživljavanje posrnulog kineskog gospodarstva, koje je patilo zbog stroge politike "nulte tolerancije na covid". Neki se nadaju da će upravo Li, bivši šef stranke u svom rodnom Wenzhouu – privatnom poslovnom središtu Zhejianga – uspjeti izvući Kinu iz gospodarskih problema.

Očekuje se da će se fokusirati na inovacije i industriju visoke tehnologije, kako je navedeno u izvješću o radu na kongresu. Lija, koji je tijekom svog mandata vodio mnoge strane investicije u Šangaju, oni koji su ga upoznali opisuju kao pragmatičnog poslovnog čovjeka, a kao Xijev pouzdanik, vjerojatno će imati slobodnije ruke u upravljanju gospodarstvom nego njegov prethodnik Li Keqiang, kojeg je Xi vidio kao prijetnju.

image

Xi Jinping i Li Qiang

Wang Zhao/Afp

Implementator naredbi

- Ono što Xiju treba jest snažan implementator politika, a tijekom karantene u Šangaju, Li se pokazao kao lojalan provoditelj Xijeve politike nulte tolerancije na Covid”, rekao je Chen Daoyin, bivši profesor na Šangajskom sveučilištu političkih znanosti i prava.

Tako je usred dvomjesečnog lockdowna, Li rekao svojim kadrovima kako moraju "nepokolebljivo provoditi zadatak u skladu s duhom Xijevih uputa". Li je na sebe radi takve politike navukao golem bijes javnosti, a gradska proizvodnja i gospodarstvo, snažno orijentirano na izvoz, devastirano je.

Willy Lam, viši suradnik Jamestown Foundationa, think tanka sa sjedištem u Washingtonu, rekao je da Li jako dobro zna da karijeru duguje Xiju, svom pokrovitelju.

- Li nije imao nikakvo posebno političko postignuće zbog koje bi zaslužio ovo imenovanje. Dakle, što god mu Xi kaže da učini, on će to i provesti. On bi se jako razlikovao od Li Keqianga... On mora slijediti Xija 100% - zaključio je Lam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:05