ČELNIK HEZBOLLAHA

Tko je čovjek kojeg su kirurški preciznim udarom iz drona likvidirali Izraelci: Bio je zamjenik šefa elitne grupe

‘Ubojstvo tako visokog zapovjednika šalje poruku vodstvu Hezbollaha da je ranjivo i služi kao upozorenje protiv daljnjih provokacija‘

Visoki zapovjednik Hezbollaha Wissam Hassan Al-Tawil

 AFP

Visoki zapovjednik Hezbollaha Wissam Hassan Al-Tawil ubijen je u izraelskom napadu na južni Libanon. Tawil je igrao važnu ulogu u operacijama Hezbollaha u potpori sirijskom režimu protiv pobunjeničkih skupina tijekom prošlog desetljeća, prije nego što je prije mjesec dana prebačen u južni Libanon.

Tawil, poznat po nadimku Jawad, pridružio se Hezbollahu 1989., u dobi od samo 19 godina. U priopćenju proiranske šijitske skupine navodi se da je sudjelovao u desecima napada na izraelske snage i njihove saveznike tijekom izraelske 18-godišnje okupacije južnog Libanona.

Povukao se nakon što je je zadobio ozbiljnu ozljedu vrata tijekom IDF-ova napada 1999. godine. Tawil je 12. srpnja 2006. bio član posebne jedinice Hezbollaha koja je prešla u Izrael, zarobila dva izraelska vojnika i ubila druge, što je pokrenulo jednomjesečnu borbu s Izraelom u kojoj je ubijeno 1200 ljudi u Libanonu i 160 u Izraelu.

image

Wissam Hassan Tawil (lijevo) i šef Hezbollaha Hassan Nasrallah

AFP

Tawil je također aktivno sudjelovao u proizvodnji oružja za Hezbollah te se borio u građanskom ratu u Siriji gdje je bio zadužen za koordinaciju između libanonske skupine i sirijske vojske u borbama protiv tzv. Islamske države. Bio je bliski suradnik glavnog zapovjednika Hezbollaha Mustafe Badreddinea koji je ubijen u napadu u Siriji 2016. godine. Također je sudjelovao u preuzimanje vlasti Hutija u Jemenu i bio direktno odgovoran za pripremu projektila koji su lansirani prema Meki.

Nakon što je počeo rat između Izraela i Hamasa u Gazi 7. listopada, Tawil je preuzeo ulogu zamjenika šefa elitne grupe Radwan unutar Hezbollaha, rekla su tri izvora za Reuters. Skupina Radwan se sastoji dobro obučenih pripadnika specijalnih snaga, koji su raspoređeni duž granice s Izraelom. Izraelski dužnosnici tjednima zahtijevaju da se elitne snage Radwan povuku iz pograničnog područja kako bi desecima tisuća Izraelaca raseljenih zbog borbi omogućili povratak svojim domovima.

Nova fronta

U Hezbollahovu priopćenju nisu navedeni detalji o Tawilovoj ulozi, ali je grupa objavila fotografije na kojima se vidi kako se rukuje s vođom skupine Hassanom Nasrallahom i sjedi pokraj pokojnoga iranskog generala Qasema Soleimanija, koji je ubijen u zračnom napadu američkih snaga u Iraku 2020. godine. Javno dostupne informacije otkrivaju da je Tawil bio oželjen s Nasrallahovom sestrom te je imao četvero djece.

image

Visoki zapovjednik Hezbollaha Wissam Hassan Al-Tawil i iranski general Qasem Soleimani, koji je ubijen u zračnom napadu američkih snaga 2020.

AFP

Prema libanonskim izvješćima, atentat na Tawila je izvršen udarom izraelske bespilotne letjelice na njegov automobil u njegovu rodnom selu Khirbet Selemu. Napad se dogodio oko deset kilometara od izraelske granice, prilično udaljen od mjesta koja su svjedočila razmjeni vatre između dviju strana u posljednja tri mjeseca. Skupina je objavila da je umro kao "mučenik na putu za Jeruzalem".

Tawil je bio član Vijeća Shura, središnjeg Hezbollahova tijela odgovornog za donošenje odluka. No, analitičari ističu kako njegovo ubojstvo vjerojatno nije dovoljno da pokrene otvaranje nove fronte u sukobu Izraela i Hamasa.

Napad punog opsega

Ubojstvo tako visokog zapovjednika kao što je Tawil šalje poruku vodstvu Hezbollaha da je ranjivo i služi kao upozorenje protiv daljnjih provokacija, ističe Lina Khatib, direktorica Instituta za Bliski istok pri Sveučilištu SOAS u Londonu.

"Hezbollah je i dalje u stanju apsorbirati izraelske udare ove vrste, a da ne dođe do eskalacije. Izrael to zna i gura Hezbollah koliko god može, pri čemu i jedni i drugi ostaju unutar svojih implicitno dogovorenih pravila angažmana", rekla je Khatib za Wall Street Journal.

image

Hezbollahovi militanti nose lijes ubijenog Wissama Hassana Al-Tawila

Mahmoud Zayyat/AFP
image

Hezbollahovi militanti nose lijes ubijenog Wissama Hassana Al-Tawila

Mahmoud Zayyat/AFP
image

Hezbollahovi militanti nose lijes ubijenog Wissama Hassana Al-Tawila

Mahmoud Zayyat/Afp

Tawilova smrt uslijedila je nakon prošlotjednog ubojstva Saleha al-Arourija, visokog dužnosnika Hamasa. Izraelski vojni čelnici u više su navrata upozorili Hezbollah da ako ne zaustavi napade i odmakne svoje snage od granice, riskira izazivanje izraelskog napada punog opsega. Sukob velikih razmjera između Izraela i Hezbollaha mogao bi biti razoran za obje strane. Hezbollahov arsenal oružja, koji je osigurao Iran, natjerao bi izraelsku vojsku na premještanje trupa i opteretio protuzračnu obranu zemlje. Tijekom posljednjeg izraelskog rata s Hezbollahom 2006. godine izraelski ratni zrakoplovi bombardirali su zračnu luku u Bejrutu i libanonsku infrastrukturu. U tom su napadu ubijena 263 borca Hezbollaha.

image

Visoki zapovjednik Hezbollaha Wissam Hassan Al-Tawil

AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:03