DVOSTRUKI PREBJEG

Tko je čovjek koji je iz Južne pobjegao u Sjevernu Koreju: ‘Znamo ga, gospodin je gimnastičar‘

Gimnastičar u 30-im godinama u studenom 2020. prebjegao je u Južnu Koreju, a sada se vratio natrag u Sjevernu

Granica između dviju Koreja; ilustracija

 Jung Yeon-je/AFP

Čovjek koji je u subotu prešao granicu između dviju Koreja, identificiran je kao građanin Sjeverne Koreje koji se vratio kući, piše RT. Nema dokaza da bi bila riječ o špijunu.

Vojska Južne Koreje izvijestila je 1. siječnja da je jedna osoba uspjela prijeći ogradu ojačanu bodljikavom žicom na granici dviju Koreja i protrčati kroz četiri kilometra široku demilitariziranu zonu, nekako izbjeći minsko polje i naoružane čuvare te ući na teritorij Sjeverne Koreje.

Prema dužnosnicima Ministarstva obrane, muškarac u tridesetim godinama izgledao je "poznato". Smatra se da je riječ o istoj osobi koju su u studenom 2020. snimile nadzorne kamere kako, koristeći istu rutu, ulazi u Južnu Koreju.

- Na snimkama se vidi taj isti čovjek, kazao je novinarima vojni dužnosnik pod uvjetom da ostane anoniman.

Nakon što je stigao u Južnu Koreju, muškarac je vlastima u Seulu rekao da je u Sjevernoj Koreji bio gimnastičar te im demonstrirao svoju vještinu preskakanja ograde.

Seul je obavijestio Pjongjang o oba incidenta i primio potvrdu da su poruke zaprimljene. - No nismo dobili odgovor na pitanje hoće li ta osoba biti zaštićena, kazali su dužnosnici.

Prema južnokorejskoj novinskoj agenciji Yonhap, dok je bio u Južnoj Koreji, muškarac je radio kao čistač. Nije bilo nikakvih naznaka eventualne špijunske djelatnosti s njegove strane.

Subotnji incident dogodio se osam mjeseci nakon što se južnokorejska vojska obvezala pojačati sigurnost granice, zamijeniti zastarjelu tehnologiju i instalirati nadzor granice temeljen na umjetnoj inteligenciji.

Unatoč naporima da se granica učini neprobojnom, muškarca vojnici na granici nisu primijetili nekoliko sati, a čak i kad je zamijećen, vojnici ga nisu uspjeli locirati sve dok nije prešao granicu.

Od kasnih 1990-ih do kraja 2020. godine iz Sjeverne Koreje su u Južnu Koreju prebjegle 33.752 osobe. Većina njih pobjegla je kroz Kinu jer je granica između dviju Koreja jako opasna zona puna minskih polja i naoružanih vojnika.

Broj onih koji su se iz Južne Koreje kasnije vratili u Sjevernu Koreju, značajno je manji - njih tek 30.

Michael Glendinning, izvršni direktor Connect: North Korea, organizacije sa sjedištem u Londonu koja pomaže sjevernokorejskim bjeguncima, rekao je da su se ljudi koji su pobjegli na jug suočili s vrlo praktičnim problemima poput učenja korištenja interneta i bankomata, te im je potrebna šira mreža podrške, piše Telegraph.

- Nedostatak kvalifikacija i radnih vještina, nedostatak samopouzdanja i problemi s mentalnim zdravljem doprinose tome da sjevernokorejski bjegunci budu osuđeni na slabo plaćene poslove s ograničenim mogućnostima za napredovanje i karijeru, rekao je.

- To znači da mnogi bjegunci iz Sjeverne Koreje napuste život obilježen represijom, no onda u Južnoj Koreji budu suočeni s egzistencijalnim problemima i nemogućnošću da ispune svoje potencijale, kaže Glendinning.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:00