‘GOSPODIN POUZDANI‘

Tko je čovjek koji je sa scene pomeo miljenicu ljevice? Njegova pobjeda neće samo promijeniti Finsku, nego i Europu...

Na Instagramu je ‘zadužio‘ tek 14.000 pratitelja, za razliku od Sanne Marin koja ih ima milijun

Petteri Orpo i Sanna Marin

 /Profimedia

Na nedavnim izborima u Finskoj čelnik desnog centra Petteri Orpo osvojio je većinu glasova i prednost nad svojom protukandidatkinjom Sannom Marin.

Konačni rezultati pokazali su da je Orpova stranka Nacionalne koalicije (NCP) osvojila 48 mjesta u parlamentu od 200 mjesta, krajnje desna, antiimigracijska Finska stranka dobila je 46 mjesta, a Marinovi socijaldemokrati (SDP) 43 mjesta.

Kampanja novog konzervativnog premijera bila je usredotočena na poruku da je finsko gospodarstvo u problemima, a on je bio vođa koji može pružiti čvrstu ruku potrebnu Finskoj. Govorio je o finskim strahovima zbog rastućeg državnog duga i ponudio je rješenja kao što su rezovi u javnim službama.

Orpova pobjeda označava promjenu tona za Finsku i širu europsku političku scenu, što je i Marin, popularna figura na ljevici politike EU, morala priznati. Odabirom Orpa, Finska je skrenula udesno, ali novi premijer mogao bi se suočiti s tjednima koalicijskih pregovora koji će mu dati ranu priliku s visokim ulozima da pokaže da može voditi politiku na najvišoj razini. Promatrači sugeriraju da će to biti solidno rano postignuće ako uspije sklopiti dogovor kojim bi zadovoljio i konzervativna i liberalna krila NCP-a.

Očekuje se da će se Orpo naći pod pritiskom unutar vlastite stranke da prvo pokuša postići dogovor s Finskom strankom. Stranka krajnje desnice bila je u vladi od 2015. do 2017., a potpora joj je porasla tijekom nedavnog naglog rasta troškova života.

Zaokret Finske udesno

Orpo je čista suprotnost Marin i po javnom istupanju i popularnosti. Njegov profil na Instagramu ima oko 14.000 sljedbenika, a bivša premijerka ima ih milijun. Unatoč svojoj pomalo nezanimljivoj javnoj figuri, Orpo je istaknuta i utjecajna osoba u finskoj politici, sa snažnim dosjeom gospodarskog upravljanja.

Orpo (53) je rođen u Köyliöu, maloj općini u jugozapadnom dijelu Finske. Odrastao je u radničkoj obitelji, a otac mu je radio kao pekar. Studirao je ekonomiju na Sveučilištu u Turkuu, a političku je karijeru započeo ranih 1990-ih, kada se pridružio organizaciji mladih NCP-a. U 2003. izabran je u finski parlament kao član stranke desnog centra. Obnašao je razne ministarske dužnosti u finskoj vladi. Bio je ministar poljoprivrede i šumarstva od 2014. do 2015. pod premijerom Alexanderom Stubbom. Zatim je bio ministar unutarnjih poslova od 2015. do 2016. pod premijerom Juhom Sipiläom. Godine 2016. imenovan je ministrom financija, a tu je dužnost obnašao do 2019. godine. Pod njegovim vodstvom Finska je zabilježila stabilan gospodarski rast i pad nezaposlenosti. Orpo je 2016. izabran za predsjednika NCP-a, naslijedivši Stubba. Pripisuje mu se zasluga za stabilnost stranke nakon razdoblja unutarnjih previranja.

Orpova politička karijera obilježena je snažnim fokusom na ekonomsku politiku i javne financije. Bio je glasni zagovornik fiskalne odgovornosti i uravnoteženih proračuna te je odigrao ključnu ulogu u naporima vlade da obnovi finsko gospodarstvo nakon financijske krize 2008. godine. Pripisuju joj se zasluge za vođenje Finske tijekom pandemije covida-19 te zauzimanje tvrdog stava prema istočnom susjedu zemlje Rusiji nakon invazije na Ukrajinu. Orpo glasno podržava članstvo Finske u NATO-u jer će to poboljšati sigurnost zemlje i ojačati veze sa Zapadom.

Zaokret Finske udesno i usmjerenost kampanje na gospodarstvo odražavaju sličan pomak u susjednoj Švedskoj prošle godine. Također se očekuje da će troškovi života biti ključno pitanje među biračima na španjolskim i poljskim izborima kasnije ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:21