KARIM KHAN

Tko je čovjek koji želi uhititi Putina? Ima samo jedan cilj, a sve je počelo ratovima na području Jugoslavije...

Britanski odvjetnik Karim Khan kao glavni tužitelj ICC-a obišao je Ukrajinu i bio dirnut prizorima razorenog sirotišta

Karim Khan

 Anp/Ddp Usa/Profimedia/Anp/ddp Usa/profimedia

Može li se uhititi Vladimira Putina? Na to pitanje odgovor traži odvjetnik koji se bori da ga smjesti na optuženičku klupu - Karim Khan, glavni tužitelj ICC-ja. On je optužio ruskog čelnika za ratne zločine i opisuje slučaj kao "odlučujući trenutak" za međunarodnu pravdu

Krevetići su bili prazni, red pregrada prepun igračaka i malih cipelica. Na zidovima dječji crteži, u daljini topot granatiranja. Britanski odvjetnik, u pancirki i s kacigom na glavi, zurio je u napušteno ukrajinsko sirotište, a djeca koja su u njemu donedavno živjela, smatra se, među tisućama su onih koje su oteli Rusi.

Kao otac troje djece, Karim Khan bio je vidno dirnut prozorom, uvjeren da bi kao tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (ICC), mogao učiniti nešto po tom pitanju.

"Možete čitati izvješća i vidjeti fotografije, ali ništa nije uvjerljivo kao biti tamo - na terenu", rekao je 52-godišnji Khan po povratku s prve crte bojišnice, nakon svog četvrtog posjeta Ukrajini od ruske invazije.

"U glavi suprotstavljate djecu, zvukove života, praznim zgradama i krevetićima, otvarajući ormariće, vidite male cipele i njihove igračke i shvaćate da to nisu brojevi, ovo su ljudska bića. Razmišljam o tome kroz što su sve prošli i znam da ih zakon mora zaštititi", rekao je Khan.

Dok je Khanov telefon u petak navečer bio zagušen porukama čestitki i medijskim zahtjevima, rekao je da osjeća "pomiješane emocije" zbog tragičnih okolnosti. Shvaća i razmjere izazova s kojima se sud suočava.

Privođenje Putina pred sud bilo bi zapanjujuće postignuće za sina dermatologa i medicinske sestre rođenog u Edinburghu, koji je studirao pravo na King‘s Collegeu u Londonu. U sferu ljudskih prava ušao je užasnut događajima na Balkanu, počevši od ureda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, ali i zato što je njegova obitelj iz sekte Ahmadija koja se već dugo suočava s progonom u Pakistanu.

Također je branio i počinitelje, uključujući Saifa Gadafija, sina libijskog diktatora i Taylora, za što drži da mu je prednost.

Njegov je krajnji cilj oživjeti narušeni ugled ICC-ja koji je u 20 godina postojanja potrošio više od 1,5 milijardi funti, a osudio samo deset ljudi. U nekim područjima, kao što je uporaba seksualnog nasilja kao ratnog oružja, osudio je samo jednu osobu, iako je tijekom tih godina stotine tisuća žena silovano u ratu. S obzirom na to da oni koji se suprotstave Putinu imaju tendenciju nesretno završiti, Khan putuje s osiguranjem, ali je inzistirao na tome da ga neće pojačati.

"Uvijek sam zabrinut za sigurnost žrtava ili svjedoka, ali ne bojim se vlastite smrti. Radim svoj posao i znam što s njim dolazi", kaže Khan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:13