POD PALICAMA ‘ŠKORPIONA‘

Tko je crnac zbog kojeg gore američke ulice? Dok su ga mlatili na smrt dozivao je majku: ‘Htio je samo jedno...‘

Odmah nakon objave snimke sa sigurnosnih kamera koje su nosili policajci, na američke ulice slili su se prosvjednici, vičući da "bez pravde nema mira"

Kadrovi iz snimaka premlaćivanja Tyrea Nicholsa

 Screenshot/Twitter; Youtube

Prije nego što se Tyre Nichols preselio u Memphis, gdje su ga tamošnji policajci početkom ovog mjeseca pretukli do smrti, taj 29-godišnji Afroamerikanac živio je u Sacramentu u Kaliforniji i razmišljao o tome da postane policajac. Nije vjerovao sustavu, bojao se policije, kao i svaki prosječni crni mladić, ali ga nije odbacivao, rekla je njegova prijateljica Angelina Paxton za New York Times.

Profili koje je imao na društvenim mrežama upućuju na to da je bio angažiran mladić, čija je filozofija bila da je "sustav najlakše promijeniti tako da postaneš njegov dio". Ironično je da je Nichols 7. siječnja stradao od čizama i palica petorice crnih policajaca koji su bili sustav, ali zbog toga, čini se, nisu bili ništa manje skloni predrasudama, strahu i brutalnom, pretjeranom postupanju po kojem su američki "plavci" danas poznati.

Očekivano, nakon objave snimke sa sigurnosnih kamera koje su nosili policajci, na američke ulice slili su se prosvjednici, vičući da "bez pravde nema mira". Obitelj tragično preminulog mladića i Bijela kuća apelirali su na njih da zadrže mirnoću i suzdrže se od nasilja.

Na potresnim snimkama čuje se da mladić pod mlazom suzavca i nakon udaraca doziva majku te da svojim zlostavljačima govori da je "samo išao kući". Tri dana nakon što je zaustavljen na motociklu zbog "ugrožavajuće vožnje", umro je u bolnici. - Sve što je moj sin želio, bilo je doći doma. Bio je dvije minute od kuće kad je ubijen - izjavila je njegova majka Row Vaughn Wells.

Jedan od mnogih

Slučaj Tyrea Nicholsa samo je jedan od mnogih na ulicama Sjedinjenih Država. Specifičnost tog slučaja su počinitelji - pet crnih policajca koji su bili dio jedinice poznate pod nazivom Škorpioni. Zadaća Škorpiona je da zahvaljujući zastupljenosti na ulicama, smanje kriminal. Nicholsova životna priča odudara od uobičajenih crnačkih trendova u Americi, piše New York Times.

image

Protesti u New Yorku

Yuki Iwamura/Afp

Američki crnci desetljećima su bježali iz konfederacijskih saveznih država u krajeve poput Kalifornije, koju su smatrali mjestom većih mogućnosti i veće slobode. No, rast troškova postao je previše za Nicholsa koji se preselio u Tennessee i tako postao dio "nove velike migracije", kako znanstvenici nazivaju veliki val povratka crnačkog stanovništva u zemlje starog Juga. "Ovdje si barem nešto možeš priuštiti. Poslovi su u redu, plaća pristojna. Jeftinije prijave. Cigarete nisu deset dolara po kutiji, lol", pisao je Nichols na društvenim mrežama prošle godine.

Njegova prijateljica Angelina Paxton kaže da mu je skejtbordanje bilo izlaz iz teške situacije u kojoj je živio kao srednjoškolac. Stanovao je s ocem u Sacramentu, no otac je bio neizlječivo bolestan. "Izvođenje skejterskih trikova pomagalo mu je da ne razmišlja o teškim temama koje su prevladavale u njegovu domu", govori Paxton.

image
Seth Herald/Afp

Nakon očeve smrti, Nichols je živio kod prijateljeve obitelji, mijenjao je poslove, dobio dijete s djevojkom s kojom je neko vrijeme bio u vezi i pokušavao shvatiti što treba učiniti sa svojim životom. Prije nepune tri godine preselio se u Memphis. Iako mu je nedostajala Kalifornija, prijatelji i sin, sviđao mu se Tennessee - priroda, topli ljudi, drukčiji svijet od onog kalifornijskog, kaže Paxton. Često je objavljivao fotografije zalazaka i neba, to mu je bio hobi. Na društvenim mrežama u posljednje dvije godine pisao je strastveno o američkim Indijancima i crncima i stoljećima represije.

Kazna od 15 do 60 godina zatvora

Smatrao se dijelom pokreta BLM (Životi crnaca su važni). Pisao je o modernom rasizmu, korupciji u politici i elitama. Također o teorijama urote u vezi s chemtrailovima, ubojstvu JFK i AIDS-u. U lipnju 2020., mjesec nakon što je policija ubila Afroamerikanca Georgea Floyda, objavio je crtež slavne fotografije na kojoj Malcolm X naoružan puškom viri s prozora i komentirao: "Jer imam crnog sina". No, tog istog mjeseca pisao je i kako je vidio da je "više policajaca koji kleče s prosvjednicima i koračaju uz demonstrante" nego onih drugih. "Obnova humanosti!" napisao je.

image

Protesti u Los Angelesu

Frederic J. Brown/Afp

Pretkraj života bio je zaposlen kao dostavljač u FedExu. Radio je večernje smjene s očuhom, a onda bi njih dvojica u sedam došli kući na večeru. Bio je zadovoljan poslom. - Cilj mu je bio kupiti automobil i kuću i platiti sinu avionsku kartu da dođe u posjet. Vikendima je skejtao i fotografirao - ispričala je mladićeva majka. Kad je zaustavljen, kaže, oko 20.30 sati te kobne večeri, vraćao se iz parka Shelby Farms. Tamo je vjerojatno fotografirao zalazak sunca.

- Pretpostavljam da svaka majka vlastitog sina opisuje kao dobrog mladića. Ali moj sin je bio dobar dečko - rekla je. Ben Crump, odvjetnik obitelji ubijenog mladića, koji je zastupao obitelji ubijenih crnaca Trayvona Martina i Georgea Floyda, otkrio je da je Nichols imao Crohnovu bolest i da je zato bio jako mršav. Na visinu od 190 centimetara imao je 65 kilograma.

image

Los Angeles

Frederic J. Brown/Afp

Na njegov zahtjev objavljena je snimka incidenta, dan nakon što su policajci optuženi za ubojstvo iz nehaja, i dva dana nakon što je šefica policije u Memphisu Cerelyn Davis, i sama crnkinja, rekla da je događaj "pronevjera temeljne čovječnosti".

Optuženi policajci prema zakonu u Tennesseeju mogu za njegovu smrt dobiti od 15 do 60 godina zatvora. Zbog Tyrea se prosvjedovalo od zapadne do istočne obale SAD-a. "Ovdje sam jer ne želim da tako jednog dana skončaju moj sin ili unuk", rekla je prosvjednica koja se sugrađanima pridružila na ulicama Memphisa u petak navečer.

image

Protesti u Memphisu

Scott Olson/Getty Images Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2023 17:15