SRPSKA GAF MAŠINA

Tko je gradonačelnik Beograda? Slavni sportaš koji štuje četnike i čijim istupima se svi smiju

Aleksandar Šapić se prometnuo u karikaturu kojoj se smije srpska, ali i šira javnost

Aleksandar Šapić

 Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

Beogradski gradonačelnik u ostavci Aleksandar Šapić niže gaf za gafom, a polako se prometnuo u ozbiljnu karikaturu kojoj se na društvenim mrežama smije srpska, ali i šira javnost.

Posljednji u nizu je gaf s otvorenja prenoćišta za beskućnike.

Problem je nastao u trenutku kad gradonačelnik nije mogao pronaći prikladnu riječ za građane koji nemaju krov na glavom pa je ispalio: "Došli smo danas ovdje u privremeno prenoćište za, za…. Kako se oni zovu", okrenuo se zbunjeni Šapić prema suradnicima koji su mu šapnuli točan odgovor.

"Za beskućnike", rekao je nakon što je dobio potvrdu.

Nedugo prije toga Šapić se osramotio izjavivši kako mu je "gradski aparat omogućio penetraciju u stanovništvo u prijestolnici."

Našao se u problemu i kad je htio reći kako se pepeo nakon kremiranja stavlja u urne, ali u njegovom slučaju to je bila - urma…

"Tamo će se kremirati životinje, kao i ljudi, a onda će se urma ostavljati ovdje ili na nekom drugom groblju", izjavio je Šapić.

Beogradski gradonačelnik je šokirao javnost i kada je ustvrdio da je "Beograd konačno postao metropola jer ima mnogo beskućnika".

Hit na mrežama postao je i kad je u emisiji na RTS-u pokušao objasniti kako je problematično što se u Beogradu velik broj ljudi vozi sam u automobilu.

"Ja sam, jednom prilikom kad sam se sam vozio, brojao. Nisam mogao naći automobil gdje ima više od jednog vozača. Sve su to objektivni problemi...", započeo je Šapić.

No, onda ga je voditeljica prekinula.

"Ali, i vi sad kažete da ste se sami vozili..."

Izraz Šapićevog lica postao je viralni hit.

Tko je Aleksandar Šapić?

Šapić je, inače, bivši vrhunski vaterpolski reprezentativac Srbije i SR Jugoslavije koji se nakon završetka karijere 2009. godine bacio u politiku. Prvi čovjek Beograda tada je bio Dragan Đilas, danas najveći neprijatelj Aleksandra Vučića, koji ga je instalirao na mjesto šefa Demokratske stranke (DS) u Beogradu. Vučić danas Đilasa optužuje za apsolutno sve loše stvari u Srbiji.

Zahvaljujući Demokratskoj stranci, Šapić je postao predsjednik gradske općine Novi Beograd, a s DS-om i Đilasom se razišao 2014.

Poslije izlaska iz DS-a formirao je udrugu "Za naš grad", a potom i stranku Srpski patriotski savez (SPAS), koju je potom sjedinio s Vučićevim naprednjacima pa je u svibnju 2021. izabran za potpredsjednika Središnjeg odbora SNS-a.

Šapić je za gradonačelnika Beograda izabran kao kandidat liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve".

Vaterpolom se bavio od 1984., a za reprezentaciju SR Jugoslavije, državne zajednice Srbije i Crne Gore te potom Srbije, nastupao je od 1995. do 2008. godine.

Sudjelovao je četiri puta na Olimpijskim igrama i osvojio jednu srebrnu i dvije brončane medalje, a s reprezentacijom je na 22 europska i svjetska natjecanja osvojio ukupno 20 medalja.

Oporba ga optužuje da je bez građevinske dozvole izgradio bazen, garažu, pomoćnu prostoriju i objekt uz luksuznu vilu koja se proteže na više od 500 bespravnih kvadrata, a nalazi se na području beogradskog kvarta Savski venac, u Zvečanskoj ulici.

Optužuju ga i za protupravnu gradnju u novobeogradskom naselju Bežanijska kosa, a Nova.rs je objavila da je vila nedavno renovirana i ozakonjena, a pritom je više nego udvostručena - sa 149 na 340 kvadrata.

Oporba Šapića optužuje i za plagiranje doktorata iz područja industrijskog menadžmenta, a on na to poručuje da svi koji ga kritiziraju zbog navodnog plagijata mogu podnijeti kaznenu prijavu ako sumnjaju da je učinio nešto protuzakonito.

Veliki štovatelj četnika

Šapić je inače veliki štovatelj četnika i četničke ideologije. Na Twitteru je u siječnju 2019. čestitao Badnjak uz fotografiju četničkog vojvode Nikole Kalabića, a ljetos je izjavio da je vrijeme da se pronađe i obilježi grob četničkog vođe Draže Mihailovića.

“Još 2004. godine je donijet zakon o izjednačavanju Ravnogorskog, s Narodnooslobodilačkim pokretom. Od tada je prošlo 19 godina. Vrijeme je da se konačno otkrije i obilježi mjesto gdje počiva general Dragoljub Draža Mihailović. To je dug našim precima, a obveza budućim generacijama“, napisao je Šapić na društvenim mrežama.

Kako piše Al Jazeera, Šapić je jednom prilikom rekao i da ne zna je li Ratko Mladić počinio ratne zločine, ali da "zna da je branio srpski narod u Bosni i Hercegovini”. Rekao je i da je Haški sud za njega izgubio kredibilitet kada je "oslobodio hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, bivšeg ratnog komandanta Armije Bosni i Hercegovine u Srebrenici Nasera Orića, nekadašnjeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja, mnogo ranije nego što je osudio Ratka Mladića”.

U rujnu prošle godine na Facebooku se požalio i da ga "već deset godina napadaju" zbog fotografije s osuđenim ratnim zločincem Veselinom Šljivančaninom pa je odlučio objaviti novu - da imaju materijala za idućih deset godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:40