NOVI VIZITATOR

Tko je novi Papin čovjek za Međugorje: Mons. Cavalli specijaliziran je za ‘pipave‘ destinacije

Cavalli je drugi papinski vizitator u Međugorju. Prvi je bio poljski nadbiskup, Henryk Franciszek Hoser, koji je umro u kolovozu

Papa Frane i Aldo Cavalli

 Ipa/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Poglavar Katoličke crkve papa Frane imenovao je u subotu nuncija Alda Cavallija (75), naslovnog nadbiskupa Viba Valentije, apostolskim vizitatorom s posebnom namjenom za župu Međugorje u Bosni i Hercegovini. Cavalli je imenovan na neodređeno razdoblje i ad nutum Sanctae Sedis, što znači da je izravno podčinjen Svetoj Stolici. To je u subotu objavio Ured za novinstvo Dikasterija za komunikacije Svete Stolice.

Mons. Cavalli je tako drugi papinski vizitator u Međugorju. Prvi je bio poljski nadbiskup. Henryk Franciszek Hoser, koji je umro ove godine u kolovozu. Umjesto iskusnoga pastoralnog djelatnika, što je bio mons. Hoser koji je deset godina vodio warszawsku periferijsku dijecezu Pragu, Papa je sada u Međugorje poslao iskusnoga papinskog diplomata, dosadašnjega apostolskog nuncija u Nizozemskoj.

Mirno se može reći da je mons. Cavalli, iz Lecca u Lombardiji, specijaliziran za "pipave" destinacije. Nizozemska je zemlja katoličke manjine sa specifičnom protestantskom većinom, liberalnom, ali s ostacima kolonijalnog duha. Prije toga, s iskustvom stečenim u Kongregaciji za evangelizaciju narodâ (poznatoj po historijskom nazivu Propaganda fide), poslan je kao nuncij u bivše portugalske kolonije – bile su to Angola (prvo kao apostolski delegat), odnosno Sv. Toma i Principi – pa u nezgodni Čile (gdje je sadašnji Papa natjerao na ostavku sve biskupe uslijed zataškavanja pedofilije), pa u Kolumbiju zloglasnu po narkomafijaškim kartelima, pa na mirnu Maltu ali s istodobnom dužnošću nuncija u obližnjoj kaotičnoj i zaraćenoj Libiji, tako da se Nizozemska doima spram svega dotad kao mirna luka.

U Međugorje, poznato po serijalnim ukazanjima Bogorodice, papa Frane po drugi put šalje delegata s posebnim ovlastima i s nadbiskupskim rangom, što mu osigurava stanovitu prednost ili barem ravnopravnost u komunikaciji s katoličkim prelatima u susjednoj državi (usput, izvoznici prelata u Hrvatsku te u vatikansku diplomaciju). Papa je izrazio stanovitu skepsu spram međugorskih poruka, izjavivši da Gospe ne vodi poštanski ured, ali je naglasio svoju skrb za duhovne potrebe katolika koji onamo hodočaste – pa njegov delegat ima upravo to kao glavnu obavezu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:14