BUDUĆI ŠEF PENTAGONA

TKO JE OBAMIN NOVI MINISTAR OBRANE? Ugledni doktor fizike i povjesničar 2006. je htio napasti Sjevernu Koreju

Ashton Carter je teorijski fizičar i stručnjak za srednjovjekovnu povijest, ali mu zamjeraju to što nije bio u vojsci
 AFP

Teorijski fizičar i stručnjak za srednjovjekovnu povijest, tako bi se najlakše opisao profesionalni habitus najizglednijeg novog američkog ministra obrane.

Ashton Carter, kojega će, kako navode izvori bliski Bijeloj kući, predsjednik Barack Obama vrlo brzo imenovati novim šefom Pentagona, sve je to, ali i više od toga - riječ je o iskusnom birokratu, čovjeku koji dobro poznaje zakutke glomaznog američkog Ministarstva obrane i zna s kim i kako treba razgovarati, uključujući tu generale, liferante svih vrsta opreme, ali i zastupnike u Kongresu. Zbog svega toga se taj 60-godišnjak smatra možda najboljim izborom za već četvrtog ministra obrane u šest godina Obamina mandata. Da, bilo je zamjena u kabinetu, odlazili su mnogi, ali očito je da je resor obrane bio i ostao slaba točka sadašnje administracije.

Slaba točka

Demokratski predsjednik Obama je nakon preuzimanja Bijele kuće 2009. godine odlučio u Pentagonu zadržati Roberta Gatesa, naslijeđenog iz administracije Georgea W. Busha, ali izuzetno uglednog ministra koji je došao na mjesto ratnog bukača Donalda Rumsfelda. Nakon dvije godine Gates odlazi, a u Pentagon s mjesta šefa CIA-e dolazi Leon Panetta. Početkom svoga drugog mandata Obama odlučuje napraviti isto što i Bill Clinton - na čelo resora obrane stavlja republikanca Chucka Hagela. A onda je i on nedavno dao otkaz.

I tako će u Pentagon doći Carter koji je prije dvije godine preskočen kad se tražila zamjena za Panettu. Riječ je o čovjeku koji je doktorat teorijske fizike obranio na Oxfordu, a na Yaleu je diplomirao srednjovjekovnu povijest. Bio je predavač na brojnim fakultetima, u raznim think-tankovima, stalno vezan za pitanja sigurnosti, a specijalnost mu je bila kontrola nuklearnog naoružanja. Kad je 2006. godine Sjeverna Koreja najavila testiranje balističkog projektila koji bi mogao doseći i američku obalu, Carter je bio glasni zagovornik operacije preduhitrujućeg napada na instalacije za lansiranje, zajedno s bivšim ministrom obrane Williamom Perryjem.

Najvažniji projekt

Njegov je stav bio da bi se tako jednom za svagda zapečatio sjevernokorejski nuklearni program. U doba Billa Clintona je kratko bio pomoćnik u Ministarstvu obrane, a 2009. postaje osoba zadužena za nabavu, tehnologiju i logistiku u Pentagonu. Od 2011. do 2013. bio je zamjenik ministra obrane.

Sve to, a posebno činjenica da nije pokazivao političku ambiciju, čini ga gotovo savršenim kandidatom u ovom trenutku. Vjeruje se da bi upravo on mogao ući u najuži krug Obaminih vojnih i vanjskopolitičkih savjetnika, što bi mu dodatno olakšalo posao. Osim toga, dobar je prijatelj s uglednim senatorom Johnom McCainom, a jedina mu je zamjerka što nikad nije služio u uniformi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 11:34