KRVAVI NOVAC

Tko je platio 2,34 milijuna dolara za slobodu špijuna CIA-e?

CIA tvrdi da nakon slučaja Davis ponovno ima ‘zdrave’ odnose s pakistanskim špijunima

WASHINGTON, ISLAMABAD - Tko je platio krvarinu za američkog obavještajca i ubojicu dvojice Pakistanaca, Raymonda Davisa , pitanje je koje su danas postavljali američki mediji dok se u Pakistanu demonstriralo zbog puštanja špijuna CIA-e na slobodu.

‘SAD nije platio’

Nakon informacije da su plaćena 2,34 milijuna dolara obiteljima žrtava, o tom je slučaju progovorila i američka državna tajnica Hillary Clinton koja je istaknula da krvarinu nije platio SAD. Neimenovani američki dužnosnik izjavio je da je kompenzaciju platio Pakistan, no da će SAD sigurno dobiti račun.

Diplomatski imunitet

Raymond Davis zategnuo je odnose između SAD-a i Islamabada ubivši dvojicu Pakistanaca zato što je, tvrdi, mislio da ga žele opljačkati. Riječ je o bivšem kontraktoru, zaposleniku kontroverzne privatne zaštitarske kompanije Blackwater, koji je prešao u redove CIA-e.

Nakon što je potegnuo obarač 27. siječnja na prepunoj ulici u Lahoreu, Davis je pokušao pobjeći, no uhićen je, a SAD je najprije tražio da ga se pusti zbog diplomatskog imuniteta. Kako to nije uspjelo, došlo se na ideju da se iskoristi šerijatski zakon koji Pakistan priznaje kao državni te obiteljima plati krvarina.

Narušeni odnosi

Davis je pušten u srijedu, piše New York Times, nakon tjedana tajnih pregovora i pritiska pakistanske vlade na sud da odgodi presudu. U nekoliko gradova izbile su demonstracije, a prosvjednici su pozivali na današnji veliki prosvjed.

Nakon Davisova puštanja popustila je napetost između obavještajnih agencija dviju zemalja koje surađuju na vrlo važnim pitanjima za američke ciljeve u Afganistanu i u tzv. ratu protiv terorizma. Međutim, problemi koji su izazvali potres u odnosima dviju zemalja nisu riješeni. Kako piše NYT, pakistanski je narod bijesan jer smatra da zemlju preplavljuju američki operativci za koje, ističu, zakon ne vrijedi.

Tamošnja javnost drži da američki dužnosnici, nakon ubojstva, nisu pokazali dovoljno suosjećanja i poniznosti. Američki izvori opovrgnuli su da su zbog slučaja Davis morali smanjiti opseg tajnih operacija u Pakistanu ili, što su tvrdili pakistanski dužnosnici, dati više uvida u akcije odgovornima u toj zemlji.

U napadu ubijeno 30 Pakistanaca

U udaru bespilotne američke letjelice na sjeveru Pakistana jučer je ubijeno 30-ak ljudi, javio je CNN. Cilj napada bio je sastanak lokalnih vođa u izoliranim plemenskim područjima, a neobično velik broj žrtava mogao bi dodatno zaoštriti sukobe vezane uz američke operacije u toj zemlji. Američki obavje-štajci rijetko priznaju akcije napada bespilotnim letjelicama tzv. dronovima, tajnog programa koji vodi CIA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 00:30