VELIKA ANKETA

Tko je po vama bio bolji u zadnjoj debati prije izbora: Donald Trump ili Joe Biden?

Za razliku od prve debate koju je obilježio totalni kaos, prozivke, uvrede i upadanje u riječ, ova je bila puno civiliziranija.
Donald Trump i Joe Biden
 Jim Watson/AFP

U četvrtak navečer po lokalnom vremenu u Nashvilleu, Tennessee, održana je druga, ujedno i posljednja debata između Donalda Trumpa, aktualnog predsjednika SAD-a, i Joea Bidena, bivšeg potpredsjednika SAD-a. Njih se dvojica na izborima 3. studenog natječu za poziciju predsjednika SAD-a, uz važnu napomenu da je u većini američkih saveznih država glasanje već omogućeno biračima, bilo osobno ili poštom.

Za razliku od prve debate koju je obilježio totalni kaos, prozivke, uvrede i upadanje u riječ, ova je bila puno civiliziranija. Očito je prijetnja "gašenjem mikrofona" djelovala na oba kandidata, naročito upadicama sklonog Trumpa.

Štoviše, Trump se znatno više kontrolirao nego prvi put i nije puno prekidao Bidena, dok demokratski kandidat predsjedniku skoro uopće nije upadao u riječ.

Nije bilo većih kikseva ni s jedne strane, a Trump je s nekoliko napada na Bidena, na primjer prozivkom zbog sponzoriranja zakona za suzbijanje kriminala iz 1994. koji je disproporcionalno targetirao crnu populaciju, zasigurno dobio nekoliko bodova među neovisnim biračima. Biden je pak profitirao na pitanjima o koronavirusu gdje je prokazao neadekvatni odgovor aktualne administracije na epidemiju u SAD-u.

Ukratko, Trump je bio aktivniji i češće je bio u ofenzivi, dok se Biden, pomalo neobično za "izazivača" na izborima, više branio. No, ipak je izdržao bez gafova, bio je smiren u odgovorima i povremeno čak i duhovit (kad je Trumpa nazvao "Abrahamom Lincolnom").

Anketa CNN-a pokazala je da je 53 posto ispitanika reklo da je u debati pobijedio Joe Biden, dok je 39 posto reklo da je bolji bio Trump. Osam posto je neodlučnih.

U svakom slučaju, biračke baze oba kandidata će vjerojatno proglasiti pobjedu, iako je dojam da debata suštinski nije promijenila ništa u utrci za Bijelu kuću. Što je, ako ćemo vjerovati anketama, voda na mlin Bidenu koji trenutno ima oko 10 posto veću podršku od Trumpa na nacionalnoj razini, a vodi i u više ključnih "swing država".

Na kraju, treba imati na umu i da je do sada glasalo više od 48,5 milijuna Amerikanaca, što je 35,2 posto svih birača koji su izašli na izbore prije četiri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:04