TREĆI ČOVJEK

Tko je tajanstveni agent koji se uvijek nađe gdje se priprema pobuna

Bio je u Sofiji kad je otrovan trgovac oružjem, u Britaniji na referendumu o Brexitu, u Kataloniji kad su glasali o neovisnosti
 REUTERS

Dvadesetak dana prije godišnjice (4. ožujka) trovanja špijuna ruske tajne vojne službe GRU koji je radio za britansku obavještajnu službu MI6, Sergeja Skripalja, i njegove kćeri Julije u engleskom gradiću Salisburyju, otkriven je i identitet “trećeg čovjeka” koji je navodno imao prste u napadu, ali čija se uloga još ne zna u potpunosti.

Riječ je o Denisu Vjačeslavoviču Sergejevu koji je po svijetu putovao s lažnom ruskom putovnicom na ime Denis Fjodotov, izdanom u istom uredu u kojem su svoje lažne putovnice dobili “Ruslan Boširov” i “Aleksandar Petrov” odnosno agenti GRU Aleksandar Miškin i Anatolij Čepiga.

Ukrajina

Engleske službe njih sumnjiče kao neposredne izvršitelje atentata na oca i kćer Skripalj, i to nervnim plinom novičokom. Evidentno je, pišu istraživački portali The Insider i Bellingcat koji su otkrili identitet Miškina i Čepige, a sada i Sergejeva, da je on bio u Londonu tih ključnih dana, od 2. do 4. ožujka, kada i dvojica GRU-ovih agenata, ali se ne zna je li bio u Salisburyju. Ne zna se ni kako je napustio Veliku Britaniju, ali je 4. ožujka u Moskvu doletio preko Rima. Došao je u London isti dan kad i “Boširov” i “Petrov”, ali letom ranije.

Sergejev je očito velika “faca” GRU-a čije se kretanje Europom poklapa s mnogim zanimljivim događajima. Recimo, on je bio u Sofiji u travnju 2015. (kamo je stigao preko Beograda) kada je otrovan bugarski poduzetnik i trgovac oružjem (prodavao ga je Ukrajini) Emelian Gebrev. Isti dan kad je Gebrev završio u bolnici, Sergejev je otišao u Istanbul.

U Kremlju ne žele komentirati nalaze Bellingcata i The Insidera (Moskva još uvijek odriče bilo kakvu povezanost s trovanjem Skripalja), osim što je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Vladimira Putina, upitao kako to da se tek sada govori da je “bojnim otrovom” usred Europe otrovan netko još 2015. godine. No, ima i drugih intrigantnih detalja koje navode The Insider i Bellingcat. Naime, Denis Sergejev bio je u Velikoj Britaniji, konkretno u Londonu, neposredno uoči referenduma o Brexitu u lipnju 2016., a koincidencija ili ne, ali bio je i u Barceloni u vrijeme referenduma o neovisnosti Katalonije 2017. godine.

Milijun dolara

Bellingcat napominje kako postoje i tragovi koji Sergejeva povezuju s pokušajem puča u Crnoj Gori u listopadu 2016. godine za što crnogorsko tužiteljstvo ionako već sumnjiči dvojicu GRU-ovih agenata, Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova. Pojavile su se informacije da Denis Sergejev (Fjodotov) ima veze i s ruskom privatnom vojskom Vagner čiji plaćenici ratuju u Siriji i po Africi, a navodno je dio njezinih pripadnika već i u Venezueli.

Bellingcat je otkrio, između ostalog, da je Denis Sergejev bio dioničar ili suvlasnik najmanje osam tvrtki, koje su sve sada likvidirane, te da je 2009. godine dobio kredit od milijun američkih dolara, iako u tom trenutku nije imao - barem ne službeno - nikakvu imovinu, pa čak ni automobil.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:44