BILL HWANG

Tko je tajnoviti menadžer čiji je poslovni krah uzdrmao najmoćnije banke: ‘Ulažem da zadovoljim našeg Boga‘

Nadahnut Isusom Kristom koji neumorno radi za svog oca, Hwang je dodao: "Neću se povući dok me ne povuče natrag"
Bill Hwang
 Screemhot: Youtube, Hawaiian Islands Ministries

Glavna vijest ovih dana u financijskim krugovima je iznenadna likvidacija američkog hedge fonda Archegos koja je dovela do rasprodaje dionica u vrijednosti od oko 30 milijardi dolara.

U samom središtu te krize nalazi se jedan čovjek.

Njegovo ime je Bill Hwang i najviše od svega što trenutačno želi je da ga svi zaborave.

No, u financijskom svijetu o njemu se ne prestaje pričati nakon što njegov hedge fond nije ispunio obveze prema investitorima, pa su odlučili zaključiti pozicije, što je rezultiralo "značajnim gubitcima" u europskim i japanskim bankama.

Duboko religiozan Hwang je osnivač i suizvršni direktor Archegos Capital Management koji je i ranije nailazio na prilično velike probleme. 2012. godine je priznao krivicu za trgovinu povlaštenim informacijama i potom sklopio nagodbu s američkim vlastima kako bi se povukle optužbe. A 2014. godine izdana mu je zabrana trgovanja vrijednosnim papirima u Hong Kongu na četiri godine.

Malo toga se pouzdano zna o Hwangu.

Uvijek smiješak na licu

Rođen je sredinom 1960-ih u vrlo strogoj kršćanskoj obitelji. Njegov otac bio je crkveni pastor, a majka je služila kao misionarka u Meksiku, otkrio je u intervjuu 2018. godine, prenosi Business Insider.

Intervjue ne daje često, ali onda kada izađe pred kamere, smiješak mu je uvijek na licu, zbija šale i odaje dojam skromnosti. Ne shvaća sebe previše ozbiljno, ali niti ne propušta priliku govoriti o evanđelju.

Vjera ga je vodila cijelu karijeru.

U intervjuu za Fuller.edu 2018. godine, rekao je da ulaganje vidi kao svoj poziv i vjeruje da Bog "voli" kad podupire tvrtke koje pridonose napretku čovječanstva. "Nije sve u novcu", izjavio je tada.

Kao primjer je naveo jedno od većih njegovih investiranja u LinkedIn, i sugerirao da Bog voli to što ova društvena mreža ima za cilj pomagati ljudima da nađu posao i ostvare svoj potencijal.

"Ja sam poput malog djeteta kad tražim što danas mogu učiniti, gdje mogu uložiti da zadovoljim našeg Boga", rekao je. Nadahnut Isusom Kristom koji neumorno radi za svog oca, Hwang je dodao: "Neću se povući dok me ne povuče natrag."

Hwang je uključen u nekoliko kršćanskih organizacija. Suosnivač je Zaklade Milost i milosrđe, suradnik "Fokus na obitelj" i povjerenik teološkog seminara Fuller.

Važnost vjere može se iščitati i iz imena hedge fonda . Archegos se spominje na nekoliko mjesta u Bibliji. Primjerice : „Vi se odrekoste Sveca i Pravednika i izmoliste da vam se daruje ubojica, a Začetnika života ubiste. Njega Bog uskrisi od mrtvih, čemu smo mi svjedoci“ (Djela 3,14-15).

Začetnik je ovdje "archegos" (grč.) , odnosno "tvorac, osnivač, princ".

"Tigrovo mladunče"

Hwang je diplomirao ekonomiju na UCLA-i i stekao diploma MBA studija Carnegie Mellon. Radio je kao trgovac dionicama u tvrtkama Peregrine Securities i Hyundai Securities sve dok nije zapeo za oko Julianu Robertsonu.

Ubrzo je počeo raditi za ovog veterana ulagača u hedge fondu Tiger Management i postao jedan od njegovih štićenika.

Robertson je zatvorio svoj fond 2000. godine, ali je Hwangu predao oko 25 milijuna dolara za pokretanje vlastitog fonda Tiger Asia Management.

Hwang je kao jedan od njegovih "tigrovih mladunaca" povećao imovinu svoje tvrtke na više od 5 milijardi dolara, piše The Wall Street Journal, i donio godišnji povrat od 16%, navodi Bloomberg.

2012. zatvorio je fond nakon što se te godine na saveznom sudu izjasnio krivim za trgovanje povlaštenim informacijama. Platio je ukupno 60 milijuna dolara za podmirivanje građanskih i kaznenih prijava zbog manipuliranja kineskim dionicama.

Sljedeće godine, 2013. Hwang pretvara Tiger Asia u obiteljsko poslovanje Archegos. Postao je poznat po tome da je u svoje pozicije na tržištu ulagao ogromne iznose, u kojim bi njegov vlastiti novac iznosio tek manji dio, dok bi veći dio bio u posuđenim sredstvima.

Prošlog tjedna, tržišta su se okrenula protiv fonda, što je ponukalo brokere na izdavanje "pozive na marginu" ili traženje više novca kao zalog. Kad Hwang nije ispunio obveze, banke su likvidirale njegove pozicije vrijedne više od 20 milijardi dolara kako bi povratile svoj novac, što je izazvalo prodaju ogromne količine dionica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:01