KYLE RITTENHOUSE

Tko je tinejdžer optužen za ubojstva tijekom prosvjeda u Americi? Lud je za oružjem, voli Trumpa

Profili na društvenim mrežama otkrivaju njegovu dugogodišnju fascinaciju policijom, a snimljen je i u prvom redu na Trumpovom skupu
Policija nastoji ugušiti prosvjed u Kenoshi
 Nathan Howard/AFP

Nakon što je policija u Kenoshi u Wisconsinu u nedjelju 23. kolovoza upucala crnog muškarca u leđa čak sedam puta, ljutiti prosvjednici izašli su na ulice buneći se protiv policijskog nasilja, piše BBC.

Treće večeri prosvjeda, 17-godišnji mladić zapucao je na prosvjednike iz poluautomatske puške te ubio dvojicu i teško ozlijedio trećeg prosvjednika.

U srijedu je uhićen u kući svoje majke u Antiochu u Illinoisu te optužen za teško ubojstvo.

Snimke koje su se kasnije pojavile, upućuju na to da je tinejdžer satima patrolirao ulicama prije nego je zapucao na prosvjednike. Novinarima je rekao da je 'njegov posao' da čuva zgrade te čak ponudi i medicinsku pomoć prosvjednicima.

Evo što se dosad zna o maloljetnom ubojici, njegovim posjetama skupovima Donalda Trumpa i članstvu u Facebook grupi prijavljenoj za poticanje na nasilje.

Tko je on?

Na vidjelo izlazi sve više detalja o Kyleu Rittenhouseu, a profili na društvenim mrežama otkrivaju njegovu dugogodišnju fascinaciju policijom.

Profilna fotografija opremljena je logom i natpisom 'Blue Lives Matter' što je znak podržavanja pokreta koji se zalaže za zaštitu 'plavih', tj. policijskih života, a čiji su članovi već mnogo puta bili u sukobu s članovima 'Black Lives Matter' pokreta.

Nekoliko njegovih objava, posveta su policajcima poginulima na dužnosti, no također nerijetko je objavljivao i slike sebe u policijskoj uniformi. Inače, on je bivši pripadnik lokalnog programa policijskih kadeta, potvrdili su iz policije Grayslakea.

Druga njegova strast su puške te na mnogim slikama pozira s oružjem, vježba pucanje te rastavljanje i sastavljanje pušaka. Valja naglasiti da po federalnom zakonu, ali i po zakonima država Illinois i Visconsin, nitko mlađi od 18 godina ne smije posjedovati oružje.

U izjavi novinaru koji je izvještavao s prosvjeda, Kyle Riitenhouse zvuči poput policajca i koristi se policijskom terminologijom dok objašnjava zašto je naoružan.

'Dio mojeg posla je da zaštitim ljude. Ako je netko ozlijeđen, ja tržim ususret opasnosti', kaže Kyle.

Nešto kasnije, pojavio se video u kojem Riitenhouse, kako se čini, puca čovjeku u glavu. Nakon toga, progoni ga skupina ljudi prije nego što padne na tlo i puca po njima.

Dok se približava policijskom autu s uzdignutim rukama, netko od promatrača viče: 'Ovaj ih je upravo upucao!'. No baš u tom trenutku, stižu vozila da pomognu ozlijeđenima.

Policija je Rittenhousea napokon uhitila u Antiochu u Illinoisu, nekih 25 kilometara od Kenoshe.

Tko su žrtve?

26-godišnjak iz Silver Lakea i 36-godišnjak iz Kenoshe su ubijeni, dok je drugi 26-godišnjak ozlijeđen, no predviđa se da će se oporaviti.

Prosvjednici su bili bijesni zbog još jednog slučaja policijske brutalnosti kad je 29-godišnjeg Jacoba Blakea policija upucala čak sedam puta u leđa. U Blakea je pucao policajac Rusten Sheskey dok je s djecom ulazio u automobil. Blake nije poginuo, ali je teško ozlijeđen i liječnici kažu da će biti pravo čudo ako bude mogao ponovno hodati.

Ograničene policijske snage u Kenoshi dovele su do toga da pojedinci uzmu stvar u svoje ruke i pokušaju smiriti prosvjednike, kazao je glasnogovornik Udruge policajaca Visconsina.

Snimke od utorka, prikazuju mnoge naoružane civile koji marširaju ulicama odjeveni u maskirne uniforme.

Kakve su ubojičine veze s Donaldom Trumpom?

Objave Kylea Rittenhousea na društvenim mrežama upućuju na to da je podržavatelj Donalda Trumpa.

U jednom videu može ga se vidjeti kako sjedi u prvom redu na jednom Trumpovom skupu i plješće. Video s tog događaja, objavio je i na Tok Toku. I na Instagramu je u odjeljku 'bio' napisao: Trump 2020.

Trumpova glasnogovornica je portalu BuzzFeed kasnije kazala kako 'tinejdžer nije ni na koji način povezan s Trumpovom kampanjom'.

'Predsjednik Trump je u više navrata osudio sve oblike nasilje i vjeruje da moramo zaštititi sve Amerikance od kaosa i bezakonja. U potpunosti podržavamo naše snage reda zbog njihove angažiranosti u ovom slučaju.'

Kakve su njegove veze s militantnim Facebook grupama?

Prije prosvjeda, Facebook grupa 'Kenosha Guard' pozvala je svoje članove 'na oružje'.

Članovi grupe u više su navrata razgovarali o oružju i o načinima kako oštetiti automobile prosvjednika. Nekoliko članova grupe upozorilo je ostale da je ovo poziv na nasilje, no rečeno im je da nisu povrijedili pravila platforme.

Nakon pucnjave u utorak navečer, objave su ipak uklonjene s te društvene mreže.

'U ovom trenutku, nemamo dokaza da je ubojica bio član 'Kenosha Guard' grupe, niti da je bio pozvan na događaj koji je grupa organizirala', kazali su iz Facebooka portalu Verve.

Kakva je reakcija?

Više od 200 FBI-evih agenata poslano je u Kenoshu kako bi pokušali u tom gradu ponovno uvesti red, a iz Bijele Kuće su poručili da je spremno i 2.000 pripadnika Nacionalne garde.

Desno orijentirani voditelj Fox Newsa, Tucker Carlson, izazvao je sablazan kad je u svojoj emisiji, kako se činilo, pokušao opravdati Rittenhouseov čin.

'Zašto smo šokirani kad 17-godišnjaci s puškama pokušaju uvesti red ako to nitko drugi neće napraviti?', rekao je u svojoj emisiji.

Dodao je i da je Kenosha potonula u kaos zato što su je vlasti napustile. Ove njegove riječi, naišle su na osudu na društvenim mrežama.

'Nevinog crnog muškarca ubila je policija, a Tucker Carlson ga naziva nasilnikom. Kriv bijeli tip ubije dvoje ljudi, a Tucker Carlson ga naziva domoljubom', objavio je na Twitteru CNN-ov komentator Keith Boykins.

U međuvremenu, pojavila su se nagađanja da su neki prosvjednici imali Molotovljeve koktele, no to je kasnije opovrgnuto. Također, neki su kazali i da je u videu vidljivo da je Rittenhouse zapucao u samoobrani, no na drugim se snimkama vidi da je prosvjednik prema ubojici bacio tek običnu vreću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 08:57