HIJERARHIJA

Tko je tko kod talibana? U samom vrhu pokreta koji je zavladao Afganistanom pet je ključnih ljudi

Petorica najistaknutijih talibana predmet su velike zanimacije među svjetskom javnošću
Abdul Ghani Baradar
 Karim Jaafar/AFP

I dok je cijeli svijet u šoku pratio munjevitu ofenzivu talibana koja je dovela do pada Kabula i novog preuzimanja vlasti u Afganistanu, mnogi su se zapitali tko su uopće ti ljudi te tko je tko unutar njihove hijararhije.

Talibani, što na paštunskom znači učenici, dio su sunitskog plemena koje je osnovano 1994. nakon što je dobar dio pripadnika pokreta sudjelovao u obrani zemlje od sovjetske invazije. Potom su se talibani, na čelu sa svojim prvim vrhovnim vođom Mohammedom Omarom, uključili u međufrakcijski građanski rat u zemlji i iznenađujuće brzo došli na vlast 1996. godine, implementirajući u državi ekstremističku interpretaciju šerijatskog zakona pritom gaseći gotovo sve građanske slobode (glazbu, televiziju, kina, šminku...), poglavito za žene koje su praktički postale vlasništvo svojih muževa, bez čije dozvole ne bi smjele izaći iz kuće.

Brutalna opresija i činjenica da pružaju utočište Osami bin Ladenu i njegovoj Al-Qaidi dovele su im na vrata Amerikance i njihove saveznike koji su ih nakon invazije otjerali s vlasti te instalirali prozapadnu vladu, koja je koncem prošlog tjedna, slijedom američkog povlačenja, doživjela težak krah.

BBC je predočio čelne ljude i okvirna zaduženja među novim-starim afganistanskim vlastodršcima istaknuvši pritom pet najutjecajnijih vođa.

1. Mawlawi Hibatullah Akhundzada

Na čelo talibanskog pokreta došao je u svibnju 2016. godine, a osvajanjem Kabula, a time i samog Afganistana, postao je vrhovnim vođom Islamskog Emirata Afganistana, što je novi naziv države. Prije njega, "emiri" su bili Akhtar Mansour te mula Mohammed Omar.

Riječ je o čovjeku u 60-im godinama koji je sada glavni u Afganistanu na svim poljima. U počecima svog mudžahedinskog staža ratovao je i protiv Sovjeta, ali danas ga se ipak ponajprije smatra religijskim vođom talibana.

Za vrijeme vladavine mule Omara, on je kao šef sudstva 90-ih bio zadužen za striktno provođenje šerijatskog zakona. Mnogi vjeruju kako on održava postojane kontakte s utjecajnom talibanskom frakcijom Quetta Shura koja djeluje u Pakistanu.

2. Abdul Ghani Baradar

O Baradaru smo više pisali u posebnom članku koji možete pročitati ovdje te ćemo samo kratko istaknuti da je on 1994. bio suosnivač talibanskog pokreta nakon što je i on sudjelovao u istjerivanju Sovjeta.

Danas je politički ideolog, strateg te glavni diplomatski predstavnik talibana i čovjek koji se susretao s bivšim američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom, kineskim šefom diplomacije Wang Yijem te je telefonski razgovarao s Donaldom Trumpom. Mnogi ga smatraju budućim predsjednikom Afganistana, dok je u prvom talibanskom mandatu na vlasti obnašao dužnost zamjenika ministra obrane. Na nalog Amerikanaca bio je 2010. godine uhićen u Pakistanu od ondašnje tajne službe ISI, ali je za potrebe mirovnog sporazuma, također po američkom nalogu, pušten 2018. godine.

3. Mohammad Yaqoob

Yaqoob je sin osnivača pokreta, mule Mohammeda Omara, za kojeg mnogi vjeruju da ima nešto malo više od 30 godina. Kada je 2016. u napadu dronom ubijen drugi po redu talibanski lider Akhtar Mansour, pojedinci su htjeli Yaqooba za novog vrhovnog zapovjednika, no neiskustvo je presudilo u izboru Akhundzade.

Trenutno se nalazi u Afganistanu, ako je vjerovati lokalnim medijima, te je šef talibanskih vojnih operacija.

4. Sirajuddin Haqqani

Nasljednik pokojnog oca Jalaluddina Haqqanija na čelu tzv. Haqqani ćelije, odgovorne za neke od najsmjelijih i najbrutalnijih napada koje su talibani izveli protiv zapadnih sila. Vjeruje se da ima oko 45 godina i operira na granici s Pakistanom gdje kontrolira talibanske izvore novca.

Brojni njegovu grupu smatraju najjačom i najokrutnijom frakcijom talibana, a pojedinci smatraju kako su utjecajniji od afganistanske podružnice Islamske države, dok su je u SAD-u svrstali među terorističke organizacije. Ćelija Haqqani posebno je aktivna i u Pakistanu gdje je, između ostalog, povezuju i s atentatom na tamošnju nekadašnju premijerku Benazir Bhutto.

image
Potjernica za Haqqanijem
FBI

5. Mula Abdul Hakeem

Jedan od najbližih suradnika vrhovnog vođe Akhundzade je čovjek od nekih 60 godina, koji je svojevremeno vodio islamsku religioznu školu (medresu) u pakistanskog Quetti, odakle potječe jedna od jačih talibanskih frakcija.

U rujnu 2020. godine, talibansko vijeće imenovalo ga je glavnim talibanskim pregovaračem u Dohi, a trenutno drži funkciju nadglednika pravosudnog sustava.

Vrijedi još istaknuti talibanskog glasnogovornika i na društvenoj mreži Twitter najpraćenijeg među talibanima, Zabihullaha Mujahida, koji je nakon press konferencije talibana postao predmet brojnih špekulacija. Zašto je tako, možete pročitati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:00