NAKON 70 GODINA

Tko je tko u kući Windsor? Pravila naslijeđivanja su jasna, a evo što se mijenja nakon smrti Elizabete II.

Sa 72 godine i najdužim stažem kao nasljednik, Charles III će biti najstarija osoba koja će biti okrunjena u britanskoj povijesti

Britanska kraljevska obitelj

 Daniel Leal/AFP

Dok kralj Charles III preuzima britansko prijestolje, linija nasljeđivanja kraljevske obitelji čini svoj prvi pomak u mijenjaju obiteljskog nasljednog stabla nakon 70 godina.

Kao što je mlada princeza Elizabeta postala kraljica nakon smrti svog oca, kralja Georgea VI, 1952., tako njezin najstariji sin sada preuzima krunu, nasljeđujući titule i zemlju. Sa 72 godine i najdužim stažem kao nasljednik, on će biti najstarija osoba koja će biti okrunjena u britanskoj povijesti. Kao takva, njegova će vladavina biti relativno kratka, prenosi Slobodna Dalmacija.

Princ Charles rođen, koji je rođen 14.11.1948., izravni je nasljednik kraljice Elizabete II. I to još od svoje treće godine. S Lady Dianom, pokojnom princezom od Walesa, bio je u braku od 1981. do 1996. godine. Dobili su Williama i Harryja, a 2005. Charles se vjenčao s Camillom, vojvotkinjom od Cornwalla.

Prema novom zakonu, prvih šest osoba u nasljednoj liniji mora dobiti monarhovo dopuštenje za sklapanje braka. Prije toga, prema zakonu koji datira iz 1772. godine, svi potomci Georgea II morali su tražiti dopuštenje. Zakonom su također ukinute odredbe prema kojima su oni koji se vjenčaju s rimokatolicima diskvalificirani iz nasljedne linije.

image

Kralj Charles III

Julian Simmonds/AFP

Kraljevska linija nasljeđivanja:

1. Vojvoda od Cambridgea

Kao najstariji sin, princ William jednog će dana naslijediti oca na mjestu kralja. U dobi od 40 godina možda će morati čekati 30-ak godina, ako njegov otac uživa dugovječnost ostalih članova kraljevske obitelji. William je magistrirao umjetnost, a njegova supruga Catherine, vojvotkinja od Cambridgea, najpopularnija je osoba kraljevske obitelji nakon preminule kraljice Elizabete. Par se vjenčao 2011. godine i imaju troje djece: princa Georgea (9), princezu Charlotte (7) i princa Louisa (4).

2. Princ George

Drugi u nasljednom redu je prvorođeni dijete Kate i Williama, princ George koji će jednog dana biti kralj George VII, što znači da itko danas živ vjerojatno neće vidjeti drugu kraljicu na prijestolju za života. Ako postane kralj nakon vladavine svog djeda, sada već kralja Charlesa III i oca princa Williama, George će biti 43. monarh od Williama Osvajača.

image

Princ Wiliam sa suprugom Kate, prinčevima Georgeom i Louisom te princezom Charlotte

Matt Porteous/Pa Images/Profimedia/Matt Porteous/Pa Images/Profimedia

3. Princeza Charlotte

Sedmogodišnja sestra princa Georgea je ‘rezerva nasljedniku‘ i suočit će se s istim problemima kao princ Harry i vojvoda od Yorka u pokušaju da pronađe pravu ulogu za sebe tijekom života ograničenog kraljevskom titulom. Postala bi kraljica samo ako bi princ George preminuo prije nje, a da nije imao živu djecu.

Kako piše britanski Telegraph, promjene u zakonima o nasljeđivanju iz 2013. znače da spol djeteta više nije bitan za nasljeđivanje krune. Princeza Charlotte je prva kraljevska princeza koja je rođena u izravnoj liniji nasljeđivanja od Princess Royal 1950. godine i vjerojatno će jednog dana naslijediti titulu, koja se tradicionalno daje najstarijoj kćeri monarha.

4. Princ Louis

Treće dijete princa Williama je četvrti član obitelji u redu za prijestolje. Princ Louis rođen je 23.04.2018. godine. Po tradiciji, ispred Buckinghamske palače toga je poslijepodneva bio izložen zlatni štafelaj s uokvirenom porukom koja najavljuje rođenje. Praksa postavljanja biltena povodom kraljevskog rođenja seže unatrag barem do 1837. godine, kada je Buckinghamska palača postala službena rezidencija britanskog monarha.

image

Princ Harry sa suprugom Meghan, sinom Archijem i kćeri Lilibet

Eyepress Via Afp/Afp/Profimedia/Eyepress Via Afp/Afp/Profimedia

5. Princ Harry

Prije nego što su rođeni njegovi nećaci, djeca princa Williama, princ Harry je bio treći u redu za prijestolje, iza svog oca i brata. No, nakon rođenja djece, nasljedni red se pomaknuo, pa je Harry sad na petom mjestu.

6. Archie

Harryjev i Meghanin trogodišnji Archie šesti je u redu za prijestolje.

7. Lilibet Diana Mountbatten-Windsor

Drugo dijete Harryja i Meghan, Lilibet Diana Mountbatten-Windsor, postalo je kraljičino jedanaesto praunuče kada se rodila u lipnju prošle godine i bilo je prvo koje je rođeno u inozemstvu. Meghanina trudnoća spriječila ju je da otputuje u UK na sprovod vojvode od Edinburgha u travnju 2021.

image

Princ Andrew

Chris Jackson/AFP

8. Vojvoda od Yorka

Princ Andrew (62) nekada je bio drugi u redu za prijestolje, a sad je toliko nisko na listi da više nije dio glavne kraljevske obitelji. Bio je prisiljen povući se s javnih dužnosti nakon intervjua za Newsnight o svojoj vezi s pokojnim pedofilom Jeffreyjem Epsteinom u studenom 2019.

9. Princeza Beatrice

Bavi se dobrotvornim radom, a udala se za Edoarda Mapellija Mozzija u srpnju 2020. Ona je bila prva članica kraljevske obitelji koja je 2010. istrčala maraton, diplomirala je povijest na Goldsmiths Collegeu u Londonu i bila partner u tvrtki Afiniti.

image

Princeza Beatrice

Daniel Leal/AFP

10. Sienna Elizabeth Mapelli Mozzi

Prvo dijete princeze Beatrice, Siena rođena 11. u nizu za prijestolje, a smrću kraljice pomaknula se na 10 mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. prosinac 2023 12:35