UBIJEN ZBOG IZBJEGLICA?

TKO JE UBIO NJEMAČKOG POLITIČARA Dobio je metak u glavu, a onda je prije dolaska policije njegov poznanik donio kantu vode i počistio sve tragove

Walter Lübcke (lijevo)
 REUTERS

Demokršćanski političar Walter Lübcke (65) ubijen je na terasi ispred svoje kuće hicem iz malokalibarskog oružja, ispaljenim iz neposredne blizine. Samoubojstvo je isključeno, objavili su istražitelji.

U mjestu s manje od tisuću stanovnika kraj Kassela na sjeveru Njemačke nitko ništa nije čuo, nitko ništa nije vidio. Istraga tapka u mjestu. Mjesto zločina dijelom je očišćeno i potencijalno važni tragovi uklonjeni prije dolaska policije, prenosi Spiegel Online. Uobičajena pretraga signala mobitela u ovom slučaju je beskorisna jer je te večeri, u subotu navečer, lokalna fešta u Isthi okupila barem 2000 ljudi. Kako je onda moguće da nitko ništa sumnjivo nije vidio ni čuo?

Ubijeni Walter Lübcke dugogodišnji je političar Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angele Merkel u njemačkoj pokrajini Hessen, s Frankfurtom kao glavnim gradom. Posljednjih deset godina bio je šef gradske uprave u Kasselu. Walter Lübcke najpoznatiji je po svojoj podršci odluci kancelarke Angele Merkel iz jeseni 2015. da otvori vrata Njemačke za milijun sirijskih izbjeglica.

Podrška

Trebamo primiti te ljude, argumentirao je, tko ne misli tako, neka se iseli iz Njemačke, javno je poručio 2015. Time je izazvao buru u desničarskim krugovima, dobio je takve prijetnje smrću da je morao potražiti policijsku zaštitu. Walter Lübcke ostao je simbol podrške otvorenim vratima za sirijske izbjeglice, tako da je njegova smrt izazvala poplavu mržnje na Facebooku i YouTubeu.

Krajnja desnica slavi sijući nove prijetnje svima koji ne misle poput njih. Nije se bojao reći ono što misli, opisali su ga kolege iz CDU. Iako su granice davno zatvorene, izbjeglice su dandanas vruća tema u Njemačkoj, sukob je snažan i unutar CDU jer je odluka Angele Merkel imala žestoke protivnike i unutar stranke, što ju je na kraju natjeralo da podnese ostavku na mjesto šefice stranke i najavi odlazak iz politike nakon završetka mandata kancelarke 2021.

Tijelo ubijenog pronađeno je pola sata nakon ponoći. Pištolj iz kojega je pucano nisu pronašli, objavila je policija. Walter Lübcke preminuo je u ponedjeljak rano ujutro u bolnici, nakon što pokušaj reanimacije nije dao rezultata. Liječnici su konstatirali smrt u 2.30 sati, dva sata nakon što je jedan član obitelji pronašao besvjesnog Lübckea kako leži na terasi pred kućom. U selu je i dalje trajalo slavlje. Obdukcija je pokazala da je metak ispaljen u njegovu glavu s male udaljenosti.

Kako je moguće da na mjesto zločina netko dođe s kantom vode i spužvom pa ga opere? Pozivajući se na izvore iz istrage, mediji prenose da u sanitarnoj službi radi jedan poznanik ubijenog, koji je htio malo urediti mjesto nesreće da ne bude šokantno za žrtvine najbliže. I tako je isprao moguće tragove s dijela terase. Zasad nema tragova da je ubojstvo politički motivirano, ustvrdila je šefica kriminalističke policije u Hessenu Sabine Thurau. Formirana je komisija od 20 istražitelja koji rade na slučaju, uz podršku savezne kriminalističke policije. Istraga je zasad usmjerena “u svim pravcima”, kaže Thurau.

Tribina

U prijevodu: policija nema pojma kuda krenuti. Prema jednoj verziji, Walter Lübcke te je večeri prošetao mjestom gdje se održavalo proštenje i ondje je sreo nepoznata čovjeka. No, policija to nije potvrdila, pozivajući da se ne šire spekulacije.

Unatoč tvrdnji iz vrha policije da nema tragova za mogući politički motiv ubojstva, mnogi sumnjaju da tragovi ubojstva vode od burne tribine iz listopada 2015. u Lohfeldenu kraj Kassela. Na skupu je među više od 800 ljudi bilo puno ogorčenih protivnika liberalne imigrantske politike Angele Merkel, koja je na nekoliko mjeseci otvorila njemačke granice izbjeglicama iz ratom razorene Sirije. Nezadovoljnici su višekratno prekidali Lübckeov govor.

Odgovarajući im, poručio je da su ljubav prema bližnjemu i kršćanske vrijednosti ključne za život u Njemačkoj. “U našoj zemlji vrijedi živjeti. Tu se čovjek mora zalagati za vrijednosti. I tko ne dijeli te vrijednosti, taj može napustiti ovu zemlju ako se ne slaže s njima. To je sloboda svakog Nijemca”, poručio je demokršćanin. U poplavi prijetnji i komentara punih mržnje iz 2015., na jednom desničarskom blogu objavljena je tada i kućna adresa ubijenog političara.

Walter Lübcke bio je član CDU od 1986., deset godina bio je zastupnik u pokrajinskoj skupštini Hessena. Bio je oženjen, otac dvoje odrasle djece. Slovio je za čovjeka jasnih riječi, prenosi NTV: cijenili su ga kolege u stranci, ali i politički oponenti. Lübcke je shvatio kao svoj zadatak da se ono “C” u CDU ozbiljno shvati, odnosno da dokaže da je stranka kojoj pripada doista demokršćanska.

Sirijci

A to bi, bio je uvjeren Walter Lübcke, moralo značiti suosjećanje i milosrđe prema progonjenima, pa čak i kad oni dolaze iz Sirije i nešto su tamnije boje kože. Nikad se nije odrekao svoje izjave kojom je stekao brojne neprijatelje. “Naš zajednički život temelji se na kršćanskim vrijednostima. S tim je tijesno povezana briga, odgovornost i pomoć ljudima u nevolji”, rekao je u intervjuu lokalnim novinama HNA. Za njega je pomoć izbjeglicama predstavljala jedan od temelja kršćanstva. A to što je poručio kritičarima da mogu slobodno napustiti Njemačku, objasnio je, znači da je Njemačka slobodna zemlja, za razliku od onih iz kojih bježe izbjeglice.

Za desnicu i naciste stvar je jasna, piše magazin Stern: riječ je o atentatu i Lübcke ga je zaslužio. “Ubojstvo??? Sam je skočio bez padobrana”, komentirao je jedan lokalni AfD-ovac na Facebooku. Lübckeova smrt slavi se na internetu na gnjusan način, prenosi Frankfurter Allgemeine Zeitung. Takva hajka ne bi smjela ostati bez posljedica, ne samo za one koji šire mržnju preko mreže, upozorava FAZ. Jer bez platformi poput YouTubea i Facebooka takva lavina mržnje bila bi nezamisliva i vrijeme je da i sami počnu snositi odgovornost”, ističe se u komentaru uglednog njemačkog dnevnog lista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:35