PUTINOVA OSVETA

Tko je ‘veleizdajnik‘ kojeg čeka 25 godina robije: Odigrao je ključnu ulogu na početku ruske invazije

Vladimir Kara-Murza otvoreno se suprotstavio ruskoj agresiji u Ukrajini te je uhićen u travnju 2022. godine

Vladimir Kara-Murza

 Handout/Afp

Ruskog publicista i poznatog antiputinovskog građansko-liberalnog disidenta, 41-godišnjeg Vladimira Kara-Murzu moskovski gradski sud osudio je na 25 godina zatvora zbog "širenja lažnih vijesti o ruskoj vojsci", pripadnosti nevladinoj udruzi Otvorena Rusija, ali i zbog veleizdaje.

Pod veleizdaju mu se broji to što je, kažu, odigrao ključnu ulogu u uvjeravanju Zapada da sankcioniraju ruske dužnosnike zbog kršenja ljudskih prava i korupcije te što je u Zastupničkom domu države Arizona u ožujku 2022. godine osudio rusku vojnu operaciju u Ukrajini. Istražitelji su mu dodali optužbe za veleizdaju dok je bio u pritvoru.

- Ja volim Rusiju. Ne kajem se zbog svojih postupaka. Ovo je cijena u današnjoj Rusiji za nešutnju! - poručio je Vladimir Kara-Murza nakon presude. Svoj sudski proces usporedio je sa sličnom sudskom praksom iz Staljinova vremena, u 30-im godina 20. stoljeća.

- Zločinci se trebaju pokajati za ono što su učinili. Što se mene tiče, ja sam u zatvoru zbog svojih političkih stavova. Siguran sam da će doći dan kada će se raspršiti mrak nad našom zemljom - rekao je Kara-Murza. A njegova supruga Jevgenija kratko je rekla: - Režim neće tako dugo izdržati.

Podsjetimo, Vladimir Kara-Murza otvoreno se suprotstavio ruskoj agresiji u Ukrajini te je uhićen u travnju 2022. godine. U pritvoru je bio cijelo vrijeme suđenja, a njegovi odvjetnici Marija Ejsmont i Vadim Prohorov kažu da je u ovih godina dana smršavio 22 kilograma i da se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo.

Dijagnosticirana mu je polineuropatija zbog nekoliko pokušaja trovanja kojima je bio izložen. Kara-Murza je rekao da je dva puta preživio trovanje - 2015. i 2017. godine, koje mu je "organizirao Kremlj". Odvjetnici tvrde da i prema ruskim zakonima zbog takve dijagnoze Kara-Murza ne bi smio biti poslan na "služenje zatvorske kazne".

Bio je bliski suradnik još jednog oporbenog političara, Borisa Njemcova, koji je likvidiran u atentatu 2015. godine, i to u neposrednoj blizini Kremlja. Vladimir Kara-Murza još je jedan u nizu političkih oponenata Vladimiru Putinu koji je osuđen na drakonsku zatvorsku kaznu zbog svoje političke djelatnosti. Podsjetimo da dugogodišnju zatvorsku kaznu služi i Aleksej Navaljni, još jedan Putinov politički oponent.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 03:21