PROFIL: ROBERT GOLOB

Tko je vjerojatni novi premijer Slovenije: Bio je na čelu tvrtke koja je Hrvatima prodavala ‘jeftiniju struju‘

Golob koji je u politiku ušao tek početkom ove godine, navodi da mu je cilj stvaranje stabilne vlade liberalnog centra i ljevice

Robert Golob

 Jure Makovec/AFP

Ako stranka Roberta Goloba doista završi s rezultatom koji joj daju izlazne ankete, njegov bi pokret osvojio 42 zastupnička mandata, što bi bio rekord. Naime, prije toga stranka Mire Cerara je 2014. osvojila 36 mandata, a LDS pod vodstvom Janeza Drnovšeka je 2000. osvojio 34 mandata. Slovenski parlament ima 90 mjesta, od kojih 2 pripadaju manjinama.

Prema izlaznim anketama koje je Mediana napravila za RTV Slovenija uvjerljivo vodi njegova stranka Pokret Sloboda, koja dobiva 35,8 posto glasova birača. Daleko iza nje je Janšin SDS, koji dobiva 22,5 posto glasova.

Tko je Robert Golob?

Golob, koji je u politiku sa svojom strankom Pokret Sloboda ušao tek početkom ove godine, navodi da mu je cilj stvaranje stabilne vlade liberalnog centra i ljevice koja bi državom vladala dva mandata i izvela u državi potrebne promjene, pri čemu u potpunosti odbija mogućnost koaliranja s Janšinom strankom.

"Ljudi moraju sami odlučiti, žele li živjeti u policijskoj državi koju je pod krinkom borbe protiv pandemije uvela sadašnja vlada. U nedjelju se ne glasa protiv Janše nego protiv policijske države", naveo je Golob u jednom od svojih zadnjih istupa u medijima.

Menadžer Robert Golob relativno je novo lice u slovenskoj politici koji je kandidaturu za premijera najavio u siječnju.

Riječ je o inženjeru elektrotehnike (55) koji je niz godina bio na čelu najvećeg državnog elektroenergetskog poduzeća GEN-I, kojega je sadašnja vlada nedavno smijenila s mjesta glavnog direktora. Doktorirao je s 29 godina, a prije izbora bio je dosta medijski eksponiran.

Slovenska kompanija GEN-I u Hrvatsku je bila došla pod geslom 'Jeftinija struja'

Kompanija GEN-I, kojoj je Golob bio na čelu, na hrvatsko tržište je kao novi opskrbljivač električnom energijom ušla polovicom 2013. godine i od tada s geslom "jeftinija struja" konstantno je bilježila rast broja korisnika.

No, u međuvremenu je GEN-I, barem kada su u pitanju mali korisnici, poskupio. Naime, prema ozračunima tportala, usporedba pokazuje da su za male potrošače najpovoljnije usluge HEP-a (univerzalna, Hepi) dok je najskuplja opcija GEN-I Hrvatska, čiji korisnici plaćaju oko 300 kuna više na godišnjoj razini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:11