BANDITI

TKO JE ZAGREPČANIN KOJI JE KRENUO U PLJAČKU BANKE U MOSTARU Serijski pljačkaš pošta žalio se da mu kao sljedbeniku Hare Krišne u zatvoru krše prava

Krešimir Srbić (53), Renato Andačić (37) i Damir Hrnjez (36) upali su naoružani u banku, no nisu ništa ukrali jer ih je uhvatila policija
 čitatelj / Bljesak.info

Tročlana banda starih policijskih znanaca odlučno je svoje kriminalno “poslovanje” preselila u susjednu Bosnu i Hercegovinu, točnije u Mostar. Nakon temeljitih priprema i izvida, u srijedu nešto poslije 15 sati naoružani s tri pištolja i automatskom puškom Renato Andačić (37), Damir Hrnjez (36) i Krešimir Srbić (53) upali su divljački u poslovnicu Privredne banke Sarajevo kod Španjolskog trga u Mostaru vičući: “Ovo je pljačka! Lezite na pod, potrbuške!”

Svojim potezom utjerali su strah u kosti sedmero osoba, odnosno klijentima banke kao i zaposlenicima te zaštitaru kojeg su odmah nakon ulaska u poslovnicu onesposobili uzevši mu pištolj.

Dok su organizirali tko će im iz sefa donijeti novac koji je baš to prijepodne stigao u većoj količini u poslovnicu za isplatu mirovina i koji su upravo počeli stavljati u vreće da što prije pobjegnu, ubrzo su se na ulici začule policijske sirene.

Opkolili banku

Osim činjenice da su sarajevski kriminalisti raspolagali informacijama kako se sprema novi udar iste fantomske bande na još jednu u nizu novčarskih institucija u Mostaru, i građani svjedoci alarmirali su policiju čim su ugledali maskirane kriminalce kako utrčavaju u banku. Unatoč pomnom planiranju oružanog razbojništva, lopovskom trojcu propala je brza zarada jer se u jednom trenutku i alarm aktivirao.

Policajci, također naoružani do zuba, na čelu s Marijem Pekićem kojeg je prije četiri godine američka ambasada nagradila za suradnju u rješavanju jednog kaznenog djela, opkolili su banku. Ništa nisu prepustili slučaju pa se banda odlučila zabarikadirati. Međutim, nakon kraćeg pregovaranja s djelatnicima interventnog voda Jedinice za specijalističku podršku PU Mostar razbojnici su ipak pokleknuli. Policajcima je navodno Hrnjez otvorio vrata te izašao. Sporo hodajući, nakon kraćeg mahanja spustio je pištolj s metkom u cijevi. Čim se predao, policajci su zaskočili preostalu dvojicu, Andačića i Srbića.

FACEBOOK, Bljesak.info
Renato Andačić; privođenje osumnjičenog za pljačku

Jedna od djelatnica banke s nevjericom je prepričala višeminutni horor.

- Sve mi je kao u magli. Čim su upali, nisu nam niti trebali reći da legnemo. Porušili smo se od straha. Uzeli su novac, ali, srećom, sve se dobro završilo - ispričala je jedna bankarica za lokalne medije.

Sreća u nesreći je da nitko u nastalom metežu, u kojem se mahalo oružjem, nije stradao, jedino je jednoj zaposlenici pozlilo od proživljenog šoka pa je zbog nje intervenirala Hitna pomoć.

Okupljeni svjedoci filmskih scena uhićenja spekulirali su da je naoružane lopove u automobilu Citroën C4, parkiranom u blizini i unajmljenom u rent-a-caru u Ljubuškom, čekala i četvrta osoba koja je pobjegla pješice čim je vidjela policiju, no mostarski policajci tu tezu još istražuju pa zasad izgleda da je trojac u pljačku krenuo u tercetu, i to vozilom na koje su stavili lažne tablice.

Od trojice privedenih, čini se da je najviše iza zatvorskih rešetaka proveo Zagrepčanin Krešimir Srbić. Prozvan je razbojnikom koji je imao “fetiš” na poslovnice pošta jer je u samo 20-ak dana 2003. godine odradio dvije pljačke u pošte. I dok je razbojništvo u naselju Travno ostalo na pokušaju, iz poslovnice na Srednjacima uz prijetnju pištoljem odnio je plijen. No nije daleko stigao jer je ubrzo uhićen u tramvaju kojim se pokušavao izgubiti u gradskoj vrevi.

Vegatarijanac

Zbog niza razbojništava početkom 2000-ih Krešimir Srbić bio je osuđen na sedam godina zatvora, a na tu su se kaznu dodavale druge presude koje su uslijedile. Boravak od sisačkog zatvora, preko lepoglavskog i turopoljskog do zagrebačkog Srbića očito nije naučio pameti, iako je imao pregršt prigovora da su mu bila povrijeđena ljudska prava u svakom pogledu - od neadekvatnog, skučenog smještaja pa do prehrane s obzirom na to da je vegetarijanac.

Prema vlastitim tvrdnjama, Srbić je sljedbenik Hare Krishne i vegetarijanac, a zatvorska atmosfera natjerala ga je jedino da drastično smršavi pa je vrlo brzo istopio gotovo 20 kilograma jer se “nije snašao u zatvoru oko prehrane”. Tijekom boravka iza rešetaka Srbić je imao mnogo prigovora, a smetalo mu je, između ostalog, i što mu je oduzeta krunica Hare Krishne sa svastikom. Na obrazloženje djelatnika institucije da simbol koji je imao na njoj nije dopušten, također se žalio.

I druga dvojica Srbićevih kolega iza sebe imaju osebujnu razbojničku prošlost.

Šef mostarske policije: 'To su vrlo ozbiljni i opasni kriminalci'

Dragan Jelonjić, načelnik PU Mostar, otkrio je da su imali “najavu” za pljačku.

- Nakon operativnih saznanja koje smo imali u posljednje vrijeme, a i razbojništava koja imaju sličan modus operandi i način izvršenja, pristupili smo prikupljanju informacija te smo suzili broj počinitelja. To su vrlo ozbiljni kriminalci i njihov način rada nije nimalo naivan ni bezazlen - rekao je Jelonjić.

Uvjeren je da će uhićenjem tog trojca riješiti još nekoliko kaznenih djela u posljednjih nekoliko mjeseci, a koja su vrlo slična po načinu i broju počinitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. veljača 2024 20:36