KONFUZIJA NA ZAPADU

Tko je zapravo na čelu ruskih snaga u Ukrajini? Američki institut: ‘Pogledajte s kim sjedi Šojgu‘

Britanci navode jednog generala, američki Institut za proučavanje rata - drugog

Ministar obrane Sergej Šojgu i general-pukovnik Genadij Židko u Ukrajini

 /Sputnik Via Afp

General-pukovnik Genadij Židko, dosadašnji ravnatelj ruskog Vojno-političkog direktorata, najvjerojatnije je postao novi zapovjednik ruskih snaga u Ukrajini, javlja američki think-tank Institute for the Study of War (ISW).

Tijekom inspekcijskog posjeta ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua vojsci u Ukrajini ove nedjelje, Židko je sjedio do njega. ISW javlja da je Židkova pločica s imenom i funkcijom na fotografiji ruskog Ministarstva obrane znakovito bila zamagljena, tako da njegova pozicija još nije službeno potvrđena. Ranije ovog mjeseca, Židkovo preuzimanje zapovjedništva nad ruskom vojskom u Ukrajini najavio je Conflict Intelligence Team (CIT), ruska istraživačka nevladina organizacija, a prema ISW-u, činjenica da je viđen uz Šojgua ide u smjeru potvrde te informacije.

Smjena Aleksandra Dvornikova, poznatog kao "koljač iz Sirije", i postavljanje Genadija Židka na čelo ruske vojske u Ukrajini, znači da Kremlj nije zadovoljan dosadašnjim tijekom vojne kampanje u Ukrajini. Dvornikovo se, pak, imenovanje početkom travnja poklopilo s povlačenjem ruske vojske s Kijevske fronte i tada se spekuliralo da Putin od njega očekuje vojne uspjehe koje bi mogao obznaniti na proslavi Dana pobjede 9. svibnja, što se, pak, nije dogodilo.

image

Vladimir Putin odlikuje Genadija Židka

Aleksey Nikolskyi/Sputnik Via Afp

Genadij Židko je 56-godišnji bivši komandant Istočne vojne oblasti te zamjenik ruskog ministra odbrane, a navodno je o svojoj novoj funkciji doznao krajem svibnja na terenu, u blizini Mariupolja. Putin Židka, koji je uzbekistanskog porijekla te, kao zapovjednik jednog kontingenta vojske, ima iskustvo iz Sirije iz 2016. godine, smatra svojom desnom rukom. Židko je u Moskvi bio zadužen za političko-propagandne zadatke, regrutiranje mladih u rusko vojsku, a nagrađen je prestižnom Zlatnom zvijezdom Heroja Rusije. Ruski istraživački mediji o njemu pišu kao o "političkom umu", tako da se može očekivati da Putin od kampanje u Ukrajini sada uz vojnu očekuje i dodatnu političku dimenziju.

Britansko Ministarstvo obrane javilo je da je ovog mjeseca najvjerojatnije došlo do smjene nekolicine najviše rangiranih ruskih generala, a posjet Sergeja Šojgua Ukrajini ide u smjeru potvrde te informacije, za koju još nema službene potvrde. Prema britanskom Ministarstvu, najvjerojatnije je smijenjen i general-pukovnik Andrej Serdjukov, zapovjednik elitnih Zračno-desantnih snaga (VDV) Ruske Federacije. Oni su, pak, procijenili da je Dvornikova na mjestu zapovjednika Južne vojne oblasti zamijenio general zbora Sergej Surovikin, dosadašnji zapovjednik Zračnih i svemirskih snaga (VKS), koji je predvodio intervenciju u Siriji 2017. i 2019. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:51