SLUČAJ AGENTA NAUMOVA

Tko je zapravo ukrajinski obavještajac koji je u Srbiji uhićen s gomilom gotovine i dva smaragda: ‘Bio je Putinov spavač‘

Da je riječ o bivšem djelatniku SBU srpska javnost je saznala od predsjednika Aleksandra Vučića 14. lipnja

Andrij Naumov i zaplijenjeni novac i drago kamenje

 Mup Srbije, Screenshot

Novo istraživanje agencije Reuters otkrilo je da je Kremlj dugo planirao invaziju na Ukrajinu zbog čega je još prošle godine poslao tajne agente, spavače, koji su se infiltrirali u ukrajinski državni sustav, posebno u Službu sigurnosti Ukrajine (SBU). Prema saznanjima Reutersa, jedan od navodnih spavača je i Andrij Naumov, koji je uhićen u Srbiji u lipnju ove godine.

Naumov je u Ukrajini pod istragom zbog sumnje u počinjenje veleizdaje jer je navodno stranoj državi predao tajne Černobila, prenosi Nova.rs.

Naumov je još 2018. godine postavljen za šefa COTIZ-a, državnog poduzeća odgovornog za upravljanje imanjem radioaktivne zone oko bivše nuklearke elektrane u Černobilu. Glavna uloga COTIZ-a bila je promocija "ekstremnog turizma" u zoni isključenja, ali to je poduzeće imalo i ulogu u održavanju sigurnosti lokacije.

Naumov je kasnije postao i šef odjela za unutarnju sigurnost SBU-a, koji istražuje druge časnike osumnjičene za kriminalne aktivnosti. Prošle godine je navedeno pak da je osujećen pokušaj Naumovljeva ubojstva od strane drugih službenika SBU-a, a nakon toga je otpušten, prenosi Reuters.

Neposredno prije rata u Ukrajini je nestao, a onda se u lipnju pojavio u Srbiji. U priopćenju srpske policije od 8. lipnja navodi se da je uhićen ukrajinski državljanin koji je identificiran kao A.N. na granici za Sjevernom Makedonijom. Pretresom BMW-a u kojem se nalazio pronađeno je gotovo 125.000 dolara i 600.000 eura u gotovini te dva smaragda. Policija je istaknula da je riječ o novcu i kristalima koji su steknuti kroz kriminalne djelatnosti. Naumov se još uvijek nalazi u zatvoru u Srbiji.

Da je riječ o bivšem djelatniku SBU-a srpska javnost je formalno saznala od predsjednika Aleksandra Vučića 14. lipnja kada je izjavio da ima informacije o Naumovu, ali više detalja nije iznosio.

Nakon Naumovljeva uhićenja, njegov odvjetnik Andrija Viktor Gostiljac je za Radio Slobodna Europa (RSE) izjavio da je njegov klijent u policiji negirao krivnju.

Naumov se u Srbiji tereti za pranje novca i protiv njega se trenutno vodi istraga zbog tog kaznenog djela.

- Zakonski rok za trajanje istrage je šest mjeseci, koliko može trajati i pritvor u ovoj fazi kaznenog postupka, ustvrdili su iz nadležnog tužiteljstva odgovarajući na upit RSE.

Generalno tužiteljstvo Ukrajine, navodi isti izvor, razmatra da se obrati srpskim vlastima u vezi s Naumovim.

- Nadležni organ Ukrajine trenutno razmatra obraćanje nadležnom organu Republike Srbije sa zahtjevom za međunarodnu pravnu pomoć u ovom kaznenom postupku zbog pribavljanja potrebnih informacija i kopija dokumenata, poručili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:54