ISKUSNA DIPLOMATKINJA

Tko je žena koja pregovara s Rusima o Ukrajini: Može li američka Srebrna lisica biti lukavija od Putina

Dobila je svoj nadimak od Iranaca, koji su je počeli zvati ‘Lisica‘ zbog njenog prepredenog pristupa pregovorima

Vladimir Putin i Wendy Sherman

 AFP

Wendy Sherman, jedna od najmoćnijih svjetskih diplomatkinja poznata je po nadimku Srebrna lisica zbog njene snježnobijele kose i lukavog stila pregovaranja, a ovih dana sudjeluje u pregovorima SAD-a i Rusije, piše BBC.

Sherman je zamjenica američkog državnog tajnika i pregovarala je s ruskim diplomatima ovog tjedna u pregovorima oko Ukrajine. Ulog je velik, podsjeća BBC.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rasporedio je oko 100.000 vojnika u blizini granice s Ukrajinom izazvavši pritom strah od invazije i upozorenja sa Zapada.

Američki diplomati se nadaju smirenju napete situacije kroz pregovore s Rusima, a Sherman je opet 'u svom elementu'.

Poznata je u Washingtonu zbog svog oštrog stila i često se u svojoj karijeri morala baviti teškim pitanjima. U doba predsjednika Billa Clintona pokušala je postići dogovor sa Sjevernom Korejom koji je bio osmišljen da zaustavi njihove napore u kreiranju nuklearnog oružja.

Godine 2011. je preuzela vodstvo u američkom timu koji je pregovarao s Iranom o nuklearnom oružju, dok je predsjednik Barack Obama bio na vlasti. Na kraju je 2015. godine uspjela postići povijesni sporazum o nuklearnom oružju između Irana i P5+1 - SAD-a, UK-a, Francuske, Kine, Rusije i Njemačke.

image

Wendy Sherman

John Thys/AFP

U to vrijeme Sherman je govorila o tome kako joj to što je žena nije prepreka u napredovanju u pregovorima iako Islamska Republika Iran ima stroga pravila u kontaktima između muškaraca i žena.

- Kad sam sjedila nasuprot Iranaca ja sam predstavljala SAD i možda kao žena ponekad kažem nešto što ne ispadne dovoljno čvrsto, ali kad kažem nešto žestoko to ostavi jak dojam jer nije očekivano, kazala je.

Sherman (72) ima blijedu kožu i podrezanu, čelično-sivu kosu i unatoč iscrpljujućoj prirodi pregovora ona uvijek izgleda sređeno, kosa joj nikad nije neuredna, kaže britanski diplomat koji je radio s njom za vrijeme međunarodnih pregovora.

Dobila je svoj nadimak od Iranaca, koji su je počeli zvati 'Lisica' zbog njenog prepredenog pristupa pregovorima. Njeni kolege u State Departmentu su prihvatili nadimak i za vrijeme pregovora su nosili majice na kojima piše 'Srebrna lisica'.

Njeni suradnici kažu da je promatraju s divljenjem, a ponekad i s dozom straha dok vodi pregovore na međunarodnoj razini.

- Ona je brza, kaže James Jeffrey, bivši američki ambasador u Turskoj koji je promatrao Sherman za vrijeme njene diplomatske karijere. - I vrlo intenzivna, dodao je.

image

Pregovori u Bruxellesu

Olivier Hoslet/AFP

BBC piše kako je svoje diplomatske sposobnosti razvila na neuobičajen način. Nakon što je studirala u školi socijalnog rada na Sveučilištu Maryland, pomagala je djeci kojoj je u Baltimoreu bila potrebno starateljstvo.

Kao socijalna radnica 1980-tih postala je frustrirana uzaludnim naporima da spasi zlostavljanu djecu, pa je neko vrijeme koordinirala nastojanja lokalne zajednice u namjeri da promijeni sustav. Postala je direktorica državnog ureda za dobrobit djece i razvila je reputaciju političkog operativca.

Nekoliko godina kasnije se pridružila Clintonovoj administraciji i postala prva ženska podtajnica za politička pitanja.

Ovoga tjedna njene su se vještine našle na velikom ispitu.

Analitičari kažu kako su pregovori s Rusima posebno naporni te će joj biti potrebne sve diplomatske vještine koje može upotrijebiti da bi postigla svoje cilj, a to je izbjegavanje velikog rata u Europi.

image

Wendy Sherman

John Thys/AFP

U Ženevi je u ponedjeljak razgovarala s ruskim dužnosnicima, među kojima je i Sergej Riabkov, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova. S Rusima je opet razgovarala u srijedu na sastanku NATO-a u Bruxellesu, a sutra je isto čeka u Beču.

Rusi imaju popis zahtjeva: među ostalim, američki dužnosnici se moraju složiti da neće širiti NATO prema istoku. Rusi također žele da američki dužnosnici eliminiraju mogućnost da Ukrajina postane članica NATO-a.

- Bili smo čvrsti, kazala je novinarima nakon razgovora u Ženevi, opisavši kako su se ona i drugi američki dužnosnici usprotivili Rusima.

BBC javlja kako su pregovori u Europi bili izazovni za obje strane, i američku i rusku. No, Riabkov je kazao da su njegovi razgovori sa Sherman bili korisni.

- Razgovori su bili teški, dugi, profesionalni, duboki, konkretni, bez pokušaja da se zaobiđu teška pitanja, kazao je on, piše BBC.

image

Pregovori u Bruxellesu

Olivier Hoslet/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:47