JEVGENIJ PRIGOŽIN

Tko je zloglasni ‘Putinov kuhar‘: Od prodavača hot-doga do vlasnika najjače privatne vojske svijeta

Plaćenička grupa Wagner je i prije rata u Ukrajini igrala važnu ulogu u Putinovoj projekciji moći širom svijeta,
 Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/ddp Usa/profimedia

Jevgenij Prigožin, šesdesetogodišnji ćelavac duboka glasa čiji strogi pogled ispod obrva već mjesecima gledamo na naslovnicama internetskih portala, ovoga je vikenda šokirao cijeli svijet te je sa svojom plaćeničkom vojnom skupinom Wagner pokrenuo oružani puč na rusku vojnu infrastrukturu kojoj, od početka „specijalne vojne operacije” u Ukrajini, najviše zamjera sporu i neefikasnu opskrbu oružjem postrojbi na terenu.

- Ukrajinska protuofenziva napreduje i u nalazimo se u velikoj opasnosti, a o tome ruski građani ne znaju ništa. Ako se stvari nastave razvijati ovim tempom, ostat ćemo ne samo bez ruske vojske, nego i bez naše domovine – upozorio je Prigožin u videu kojeg je na društvenim mrežama objavio kao objašnjenje svojih radikalnih poteza.

Prigožin je rođen početkom 1960-tih godina u St. Petersburgu, a samostalno ga je, nakon rane smrti oca, odgojila majka kojoj je ostao vrlo privržen. Sa sitnim peterburškim kriminalcima počeo se družiti nakon završetka srednje škole, a loše društvo ispostavilo se osobito kobnim jedne večeri u veljači 1980. godine, kada je tada 18 godišnji Jevgenij s tri problematična prijatelja opljačkao unesrećenu ženu u mračnoj ulici St Petersbuga.

Prema podacima slučaja koje je nedavno objavio portal Meduza, jedan od Prigožinovih prijatelja prišao je ženi koja je sama, u ponoć, hodala ulicama St. Peterburga te ju je zamolio za cigaretu. Dok ju je ona tražila u svojoj torbi, Prigožin joj je prišao s leđa te ju je počeo gušiti dok nje izgubila nesvijest, nakon čega ju je četvorka opljačkala.

Bila je to jedna od mnogobrojnih pljačkI te skupine u nekoliko mjeseci, zbog čega je Jevgenij Prigožin osuđen na 13 godina zatvora. Pušten je na slobodu 1990., nakon raspada Sovjetskog Saveza, te se vratio u rodni St. Petersburg kojeg je čekala velika transformacija i brojne prilike onima koji su dovoljno hrabri (ili dovoljno nasilni) da ih iskoriste.

Počeo je vrlo skromno. Otvorio je hot-dog štand na prometnoj ulici, a njegov se proizvod ispostavio toliko popularnim da je mjesečno uspijevao inkasirati i po 1000 dolara, što je zbog tadašnje inflacije u rubljima iznosilo cijelu planinu novčanica.

- Moja majka nije uspijevala brojati novac koliko je brzo dolazio – izjavio je prilikom intervjua za ruske medije, istaknuvši kako se osobito popularnim ispostavio njegov senf kojeg je sam radio u kuhinji obiteljskoga stana.

Ubrzo si je povisio letvicu i postavio bitno više ciljeve od fast food branše. Sredinom 1990-tih postao je vlasnik lanca supermarketa, a nije trebalo dugo ni da se ohrabri na sljedeći korak – otvaranje svog prvog restorana.

Na tom su mu putu u velikoj mjeri pomogli i brojni kontakti.

- Uvijek se trudio družiti s ljudima koji su bili bogatiji ili uspješniji od njega, u tome je bio posebno talentiran – rekao je jedan Prigožinov poznanik koji je s njim surađivao 1990-tih godina.

Ključna osoba koja je Prigožinu pomogla da svoj restoran, The Old Customs House na otoku Vasilevski, brendira kao nezaobilaznu gastronomsku destinaciju u St. Peterburgu bio je Tony Gear, britanski hotelski menadžer koji je prethodno bio angažiran i u hotelu Savoy u Londonu.

Klijentelu su, u početku, privukli tako što su uz hranu nudili i striptizete. No, onda se gradom počela širit vijest da je hrana u The Old Customs Houseu fantastična, pa su odustali od striptizeta i radili na pozicioniraju restorana kao luksuzno mjesto kojeg su počeli posjećivati pop zvijezde, oligarsi i političari. Redoviti gost bio je tadašnji gradonačelnik St Petersburga Anatolij Sobčak, koji je tamo često dolazio sa svojim zamjenikom – Vladimirom Putinom.

- Putin je vidio da mi nije ispod časti osobno nositi tanjure uglednim gostima – odgovorio je Prigožin u jednom intervjuu, na upit što je „presudilo tom izuzetno bliskom odnosu koji je godinama dodatno metastazirao” i rezultirao time da ga Prigožin od milja zove Papa.

Početkom 2000-tih, kada je Putin zagospodario Rusijom, Prigožin je osnovao kompaniju Concord koja je Kremlju izdavala fakture za catering na državnim večerama, među kojima je bila i ona s tadašnjim američkim predsjednikom Georgeom Bushom 2006.

Rusi su „Putinovog kuhara” u vojnoj ulozi vidjeli tek 2014., kada mu je Putin dao omogućio da formira vlastitu plaćeničku vojnu postrojbu, zloglasnu jedinicu Wagner, u kojoj je prema informacijama zapadnih obavještajnih službi angažirano oko 50.000 vojnika. Vrijedi napomenuti da je desetak tisuća njih Prigožin osobno vrbovao te ih je u redove svoje postrojbe pozvao osobno po izlasku iz zatvora, zbog čega se njegovi vojnici smatraju osobito nemilosrdnima.

No, činjenica ostaje da su wagnerovci od početka rata u Ukrajini na svojim leđima iznijeli ono malo ostvarenih pobjeda u posljednjih godinu dana, zbog čega Prigožin više nije želio biti u sjeni Putina i ministarstva obrane te je želio sve jaču ulogu u vlasti.

Šef Wagnera Prigožin, dugogodišnji Putinov štićenik

Nekoć nepoznati poduzetnik koji se okoristio time što mu je predsjednik Vladimir Putin bio pokrovitelj, Jevgenij Prigožin postao je svjetski poznat tijekom ruske agresije na Ukrajinu, piše AFP.

Čelnik Wagner grupe je prije pokretanja vojne pobune mjesecima kritizirao rusko ministarstvo obrane i najviše časnike zbog lošeg vođenja rata protiv Ukrajine.

Nakon njegova poziva na rušenje trenutne vlasti, ruske sigurnosne službe zatražile su Prigožinovo uhićenje.

Na to koliko Kremlj ozbiljno shvaća Prigožinove prijetnje ukazuje to da su interventna policija i Nacionalna garda ubrzo ojačale sigurnost oko ključnih točki u Moskvi, uključujući vladine agencije.

Osuđeni kriminalac, prodavač hot dogova i dugogodišnji Putinov suradnik pozvao je Ruse da se pridruže "maršu za pravdu".

I Prigožin i Putin rodom su iz Sankt Peterburga. U posljednjim godinama Sovjetskog Saveza Prigožin je, po vlastitome svjedočenju, odležao 10 godina u zatvoru, ali nije rekao zbog čega.

Bio je vlasnik kioska s hot-dogovima, a poslije otmjenih restorana koji su privukli zanimanje Putina.

U svom prvom mandatu ruski je čelnik odveo tadašnjeg francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca na večeru u jedan od Prigožinovih restorana.

"Vladimir Putin je vidio kako sam izgradio posao iz kioska, vidio je da nemam ništa protiv posluživanja cijenjenih gostiju", prisjetio se u intervjuu objavljenom 2011.

Biznis je kasnije proširio na catering i pružanje obroka u školama. Godine 2010. Putin je pomogao otvoriti Prigožinovu tvornicu koja je dobila izdašne zajmove državne banke.

Samo u Moskvi njegova tvrtka Concord dobila je milijune dolara u ugovorima za pružanje obroka u državnim školama.

Godinama je organizirao catering za događaje u Kremlju zbog čega je dobio nadimak "Putinov chef". Pružao je usluge i ruskoj vojsci.

Oporbeni političar Aleksej Navaljni optužio je 2017. Prigožinove kompanije za kršenje zakona protiv monopola jer su ukupno dobile 387 milijuna dolara od ugovora s ministarstvom obrane.

Plaćenička grupa Wagner je i prije rata u Ukrajini igrala važnu ulogu u Putinovoj projekciji moći širom svijeta, pogotovo u Africi.

Borci Wagnera navodno pružaju sigurnost državnim liderima i gospodarima rata u zamjenu za novac, udio u iskapanju zlata ili drugih prirodnih resursa.

U Ukrajini su Prigožinovi borci imali ključnu ulogu u zauzimanju Bahmuta za koji su se vodile najkrvavije borbe cijelog rata.

SAD procjenjuje da su gotovo polovica od 20.000 ruskih vojnika ubijenih u Ukrajini od prosinca bili borci Wagnera u Bahmutu.

Pripadnici Wagnera često su regrutirani u ruskim zatvorima.

Mediji su, nakon opetovanih Prigožinovih kritika vojske, često sugerirali da njegov utjecaj na Putina raste te da on traži važnu političku funkciju.

No, analitičari su upozoravali kako ne treba preuveličavati njegov utjecaj na Putina.

"On nije među osobama bliskim Putinu", rekao je u svom podcastu stručnjak za suvremenu Rusiju Mark Galeotti s londonskog University Collegea.

"Prigožin radi ono što Kremlj želi i pritom puno pomaže samom sebi. No, radi se o tome da je on dio osoblja, a ne obitelji", dodao je. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:29