POSLJEDICE EPIDEMIJE

TKO SPAŠAVA ŽIVOTINJE U KINI TIJEKOM EPIDEMIJE KORONAVIRUSA? Mnogi su napustili svoje ljubimce: 'Stanje je loše. Strahujemo da će nam ponestati hrane'

 Ilustracija / TPG / Zuma Press / Profimedia

Volonteri u Kini kažu kako se jako trude održati korak s velikim brojem napuštenih životinja dok se zemlja bori s epidemijom koronavirusa. U Kini je dosad od posljedica virusa umrlo 2912 ljudi, a u zemlji je evidentirano više od 80.000 zaraženih, piše BBC.

Vlasnici kućnih ljubimaca koji se razbole ili ostanu zatočeni u karanteni ne mogu povesti životinje sa sobom i unatoč uvjeravanju Svjetske zdravstvene organizacije da životinje ne mogu prenijeti virus, mnogi ih napuštaju.

- Ovaj sam mjesec spasila puno pasa, a većinom je riječ o onima koje su napustili njihovi vlasnici - rekla je za BBC jedna volonterka iz udruge "Raj za krznene anđele" iz Wuhana, središta epidemije.

- Jedna je vlasnica životinje zbog zaraze koronavirusom poslana u karantenu. Nasreću, njezina je kućnog ljubimca jedan policajac poslao k meni - izjavila je.

Volonterka je željela ostati anonimna jer strahuje od posljedica. Naime, trenutačno u svojem stanu vodi brigu o 35 pasa i 28 mačaka, a usto pomaže u Centru za zbrinjavanje napuštenih životinja.

- Ovdje je stanje loše. Nije nam dopušten izlazak van i strahujem da će mojim psima i mačkama uskoro ponestati hrane. Istodobno se brinem hoćemo li ja i članovi moje obitelji biti zaraženi virusom, jer bi u tom slučaju policajci mogli pobiti sve pse i mačke - ispripovijedala je.

Ušteđevina postupno 'presušuje'

Bez prihoda od redovno plaćenog posla, strahuje i da bi ušteđevina Centra za zbrinjavanje napuštenih životinja uskoro mogla "presušiti". Kaže da je skupo spašavati životinje te dodaje da će one, čim blokada završi, biti dostupne za udomljavanje.

Epidemija koronavirusa započela je krajem prosinca, no stanje se pogoršalo pošto su Kinezi u vrijeme proslave kineske Nove godine u siječnju otputovali. Mnogi su krenuli u posjet obiteljima u drugim kineskim gradovima, ostavivši za sobom hranu za svoje ljubimce, jer su vjerovali da će biti odsutni tek nekoliko dana.

No potom je uvedena blokada te više od 60 milijuna stanovnika pokrajine Hubei nije smjelo putovati zbog zabrane. Ljudi se nisu mogli vratiti svojim domovima, a hrane koju su ostavili ljubimcima počelo je ponestajati.

Zabrinuti vlasnici kućnih ljubimaca iskoristili su kinesku društvenu mrežu Weibo kako bi zamolili za pomoć.

Jedan od dobrovoljaca, koji se predstavio kao Lao Mao, dio je grupe koja pomaže svima onima koji ne uspijevaju doprijeti do svojih kućnih ljubimaca. Dosad ih je njegova grupa spasila više od tisuću.

Na videosnimkama na društvenim mrežama vidi se tim Laoa Maoa kako ulazi u stanove, hrani životinje i pruža im svojevrsnu veterinarsku njegu.

- Brojne životinje trebaju našu pomoć ovih dana - rekao je za BBC, dodavši kako je situacija sad vrlo opasna po životinje.

- Problem su i zatvorene trgovine, pa ne uspijevamo nahraniti ni lutalice. Uobičajeno je vidjeti mačke i pse lutalice koji se tuku, laju i mijaču glasnije nego što je uobičajeno - izjavio je Lao.

No ističe da su se svi koji to mogu udružili kako bi se pobrinuli za životinje koje trebaju pomoć.

- Potpora zajednice je iznimna..., mnogi nam pomažu, dobrovoljno rade, podupiru nas ili odlučuju usvojiti životinje i brinuti se o njima. I Kinezi i stranci su ujedinili snage kako bi pomogli jedni drugima u brizi o životinjama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. veljača 2024 22:22