BUNT PROTIV REŽIMA

Tko stoji iza antivučićevskih demonstracija? Ruski trag ostaje lebdjeti zbog ova dva motiva

Ruski veleposlanik u Beogradu takve optužbe naziva ‘apsurdnima i nebuloznima‘ te odbacuje bilo kakav ruski utjecaj.
Prosvjed u Beogradu
 Andrej Isakovic

Otkad su počeli nejasni i heterogeni (trenutno) neplanski antivučićevski prosvjedi u Srbiji, i sam Vučić i njegova kamarila te prorežimski mediji govore o uočljivom "inozemnom tragu" i uplivu na taj bunt. Policija stalno navodi podatke o stranim državljanima privedenim tijekom prosvjeda, pa se govori o dva uhićena Izraelca (Roman Levin i Artur Furman, rođeni u Ukrajini, odnosno Kirgistanu), ali i jednom Ukrajincu, koji se "tamo nije našao slučajno".

Kroz provučićevske i neke ruske medije provlači se da su među nasilnim prosvjednicima uočeni i pripadnici američke privatne vojne tvrtke Blackwater, koji su, kako kažu, "ratovali prije toga na strani Kijeva", protiv proruskih pobunjenika u Donbasu na istoku Ukrajine.

No, najviše intriga pokrenula je priča o mogućem "ruskom tragu" protuvučićevskih demonstracija. On nijednom izrijekom nije spominjao Ruse ni njihov trag. Rusi su se pojavljivali u, očito, naručenim pitanjima na konferenciji za novinare, ali sam Vučić jako pazi da ne izgovori "Rusija". Međutim, čak su i neki njegovi mediji, poput TV Pinka i tabloida Kurir, spominjali "mogući ruski pečat", barem kroz optužbe da prosvjede vode "proruski desničari" Boško Obradović i Srđan Nogo.

image
Muškarac sa zastavom Kosova ispred zgrade Narodne skupštine Republike Srbije
Oliver BUNIC/AFP

Doduše, srpska nevladina organizacija Center for Euro-Atlantic Studies otvoreno je spominjala ruski utjecaj na prosvjede. No, javio se odmah ruski veleposlanik u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko, kojeg zbog velikog utjecaja zovu Putinovim gubernatorom Balkana. Harčenko je takve optužbe naziva "apsurdnima i nebuloznima" te odbacuje bilo kakav ruski utjecaj na ono što se događa u Beogradu, uz napomenu da takve objede iznosi organizacija koja se zalaže za ulazak Srbije u NATO. Usto izražava žaljenje što su na to "nasjeli" i neki srbijanski mediji.

No, ruski trag ostaje lebdjeti iznad prosvjeda zbog dva motiva - prvi je, navodno, da Rusi time šalju Vučiću poruku da ne solira u vezi Kosova i približavanja EU te da mu oni mogu zapapriti ako treba, a druga je verzija da je sam Vučić ovlaš plasirao priču o ruskoj umiješanosti kako bi time zastrašio Bruxelles ("Rusi mi rade o glavi") i još jednom odgodio razgovore o priznavanju Kosova. Konačno, iz razgovora u Parizu nije proizašlo ništa novo osim da će se dijalog nastaviti, a pregovori koji su se trebali održati u Bruxellesu odgođeni su za četvrtak, 17. srpnja.

image
Prosvjed u Beogradu
Oliver Bunic

Nije zgorega podsjetiti da je u studenom 2019. izbila ruska špijunska afera u Srbiji, kada je objavljena snimka na kojoj se vidi da ruski obavještajac isplaćuje svojeg srpskog suradnika. Afera je brzo zataškana, a Vučić se zbog nje osobno ispričavao Putinu.

Ruski se trag u provučićevskim medijima posljednjih dana izgubio iz vidokruga strane umiješanosti, ali se spominju državljani Velike Britanije, BiH i Tunisa! Pojavila se i snimka nekog prosvjednika koji pjeva Hajdukove navijačke pjesme, što valjda upućuje na "hrvatski trag".

Nekoliko provučićevskih tabloida donosi, pak, "informacije" o "skupinama crnogorskih batinaša, mafijaša i provokatora koji dolaze u Beograd da izazovu nerede na prosvjedima". Kako se pojavila, ta se informacija tako i ugasila, ali je vrlo znakovita, pogotovo u svjetlu aktualne napetosti u odnosima dviju zemalja. Podsjetimo da već mjesecima traju iz Beograda poticani prosvjedi (litije) protiv crnogorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, a vlastima u Crnoj Gori, pogotovo predsjedniku Đukanoviću, šalju se poruke da "neće još dugo". Stoga takva informacija svakako ima delikatni učinak.

image
Prosvjed u Beogradu
Oliver Bunic

Zatim se na televiziji Kurir pojavila, kako piše sarajevska Slobodna Bosna, još nevjerojatnija i neočekivanija optužba - da su neredi protiv Vučića pripremani u Banjoj Luci, a "kolovođe su desničarske, proruske organizacije, poput Noćnih vukova, koje podržava Milorad Dodik". Noćni vukovi su ekstremna ruska desničarska patriotska organizacija bajkera s kojima se često druži i vozi motor sam ruski predsjednik Vladimir Putin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 07:45