KAOS U DUBLINU

Tko stoji iza nereda u Irskoj?

Sve češće se čuje ‘Irska je puna‘ i ‘Irska za Irce‘...

Neredi u Dublinu

 Peter Murphy/Afp

Šef policije Republike Irske okrivio je za nerede u središtu Dublina u četvrtak "luđačku, huligansku frakciju vođenu krajnje desnom ideologijom".

Nered je izbio nekoliko sati nakon što su troje djece i školska pomoćnica izbodeni nožem ispred obližnje osnovne škole. Irska se ponosi svojim gostoprimstvom i zato se sada mnogi Irci pitaju što pokreće tamošnji krajnje desničarski pokret?

Iako je odgovor na to kompliciran, treba se podsjetiti da su prije dva stoljeća migracije imale istaknuto mjesto u priči o Irskoj.

Milijuni Iraca napustili su otok; većina je bježala od siromaštva i gladi, a drugi iz političkih razloga. Irci su bili među najbrojnijim emigrantima u Ameriku, a u velikom broju emigrirali su i u druge zemlje, posebice u Veliku Britaniju i Australiju.

Emigracija je do nedavno bila važna činjenica irskog života, ali u posljednjih 20-ak godina to se uvelike promijenilo, počevši s proširenjem EU-a i nedavno imigracijom iz Indije, Brazila, Filipina, Nigerije i drugih zemalja diljem svijeta.

Sada migranti dolaze u Irsku i najnovije brojke Središnjeg ureda za statistiku (CSO) za 2022. pokazuju da je jedna petina stanovništva u 26 okruga Republike Irske rođena u inozemstvu.

image

Irska policija

Paul Faith/Afp

Unatoč ovim podacima, migracija se jedva pojavljivala kao problem u političkom diskursu irskih stranaka. Čak i u vrijeme ekonomske krize 2010., kada je naglo skočila nezaposlenost, zbog koje je Irska dobila pomoć iz Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, useljavanje stranaca nije se doživljavalo kao veći problem.

Važno je napomenuti da Irska nema važnu desničarsku političku figuru poput Marine Le Pen, Giorgije Meloni ili Geerta Wildersa. To se djelomično objašnjava sjećanjem Iraca na emigraciju i željom da budu ljubazni prema pridošlicama. Kako podsjeća BBC, mnogi Irci još uvijek pamte rasističke natpise u pansionima u Londonu na kojima je pisalo: "Zabranjeni crnci, Zabranjeni Irci, Zabranjeni psi."

image

Neredi u Dublinu

Brian Lawless/Pa Images/Profimedia/Brian Lawless/pa Images/profimedia

Ali, u posljednje vrijeme, vodeći političari i policija sve češće govore o prijetnji koju predstavljaju ekstremno desničarski aktivisti koji iskorištavaju nedostatak stambenog prostora, krizu troškova života i strahove od sve većeg broja tražitelja azila.

Sve češće se čuje "Irska je puna" i "Irska za Irce", a nasilje u četvrtak navečer nije prvi put da je krajnja desnica izazvala nerede. U rujnu su policajci morali ispratiti zastupnike iz zgrada parlamenta nakon što su prosvjednici blokirali ulaze i pokazali lažna vješala.

Sve je više lokalnih prosvjeda oko novih smještaja za tražitelje azila, posebno jer se iduće godine održavaju lokalni i europski izbori. S druge strane u Irskoj, za razliku od većine demokratskih država u svijetu, na lokalnoj ili nacionalnoj razini do sada nije izabran niti jedan političar krajnje desničarskih stavova. Također, ne postoji niti jedna osoba ili stranka oko koje se okupljaju ekstremisti i protivnici establišmenta. Problem, međutim, postoji.

Barry Cannon, predavač sociologije na Sveučilištu Maynooth, objasnio je da se ekstremističke skupine udvaraju ljudima u zanemarenim i duboko marginaliziranim zajednicama. "Krajnja desnica ih cilja već dugo vremena. A ključni element tog ciljanja je raspirivanje straha oko kriminala", rekao je Cannon.

Irski desničari su većinom protivnici imigracije, ali neki od njih se bore protiv tzv, "woke kulture", uključujući LGBTQ prava, a gotovo svi su se protivili zatvaranju u vrijeme pandemije covida-19. Društveni mediji također su pomogli u širenju desničarskog pokreta. U posljednjem valu nasilja nisu sudjelovali isključivo ekstremni desničari, osobito u vandaliziranju sportskih trgovina.

image

Neredi u Dublinu

Peter Murphy/Afp

To su napravili pojedinci koji su iskoristili kaos kako bi opljačkali i dočepali se najnovije odjeće. U međuvremenu, irski političari optužuju krajnju desnicu da oportunistički pokušava iskoristiti napad nožem u koji je uključen irski državljanin rođen u inozemstvu. Ironično, imigrant - brazilski vozač Deliverooa - presreo je napadača, udarivši ga biciklističkom kacigom u glavu.

"Imamo prosvjede protiv migranata, a ja sam imigrant i bio sam tamo, upravo tamo kako bih zaštitio Irce", izjavio je kasnije hrabri Caio Benicio.

Irski mediji pokušavaju spriječiti razvijanje rasizma u državi. Vodeći dnevni list The Irish Times upozorava kako napad u školi na Parnell Squareu predstavlja noćnu moru svakog roditelja i pojačat će sveprisutni osjećaj nesigurnosti na ulicama grada, uz dodatak kako je "jasno da su krajnje desničarski agitatori čekali ovaj trenutak i bili presretni što su njihovi prosvjedi eskalirali u kaos. Bilo bi glupo vjerovati da se ovakve situacije više neće ponoviti", glasi zlokoban zaključak.

Ali vjerojatno će desničarsko nasilje dovesti do toga da će irska policija usvojiti oštriji pristup prema ekstremno desničarskim aktivistima. Međutim, očekuje se i ograničavanje useljavanja jer je i prije posljednjeg rušilačkog pohoda, irski premijer Leo Varadkar izjavio da Irska "mora usporiti protok" izbjeglica iz Ukrajine i drugih zemalja.

image

Ostaci zapaljenog autobusa u četvrtak navečer

Paul Faith/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 19:57