VELIKI UPITNIK

Tko su huligani koji mlate sve oko sebe? Bivši policajac: ‘Nema sumnje, to je jedinica OPA!‘

Beogradski list Danas tvrdi, na temelju razgovora s više sugovornika, kako postoje određene grupacije koje namjerno izazivaju nerede
Prosvjedi u Beogradu
 Andrej IsakoviĆ/AFP

Sinoćnji prosvjedi u Beogradu protiv režima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića protekli su izuzetno mirno, bez gotovo ikakve potrebe za policijskom intervencijom. No, protekle dvije noći svijet je svjedočio nevjerojatnim prizorima nasilja na ulicama srpske metropole. Prema policiji letjelo je sve što se demonstrantima našlo pod rukom, a oni su odgovarali stotinama ispaljenih kanistara suzavaca i brutalnim pendrečenjem civila.

Beogradski list Danas tvrdi, na temelju razgovora s više sugovornika, kako postoje određene grupacije koje namjerno izazivaju nerede, a koje su "ubačene" među prosvjednike od strane režima, kojem odgovara da se prosvjednike prikaže kao huligane i nasilnike. Riječ je o, tvrdi list, određenim navijačkim frakcijama, ali i pripadnicima službi koje namjerno provociraju nerede.

Za Vladimira Savića, bivšeg najboljeg beogradskog policajca, nema sumnje da provokacije izazivaju pojedinci iz državnih službi, ubačeni od strane Aleksandra Vučića i Nebojše Stefanovića, ministra policije.

– Riječ je o jedinici OPA (Odjel za posebne akcije) MUP-a Srbije iz nastavnog centra Makiš. Osnovani su za vrijeme Dijane Hrkalović i posebno su obučeni za izazivanje incidenata i provokacija, kako bi stekli legalne uvjete za nečije privođenje. Prvo su bili huligani koji izazivaju incident, a zatim policajci koji privode običan narod koji je nasjeo na njihovu podvalu – objašnjava Savić za Danas.

OPA je, dodaje, akcije na provjedima sprovodila u dogovoru s huliganima, a policajci u uniformi su bili izmanipulirani.

'Ne nasjedajte na provokacije'

Savić je preksinoć bio u društvu lidera Dveri Boška Obradovića i obojica su bili mete napada.

image
Prosvjedi u Beogradu
Andrej Isaković/AFP

– Bili smo na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Takovske, izdvojeni, možda desetak ljudi oko nas. Onda je proletio dron i snimio nas. Nakon toga dolaze pripadnici Žandarmerije i tuku nas. To je osveta Aleksandra Vučića zbog svih afera na koje smo ukazivali. Mete su bili svi lideri opozicije. Napadnut je i Sergej Trifunović, Vuka Jeremića su još prvog dana izgurali – ističe Savić, pozivajući svoje bivše kolege da ne nasjedaju na provokacije vlasti i njenih ubačenih elemenata.

Glumac Sergej Trifunović tvrdi, pak, kako ima razloga vjerovati da su ga napali članovi Levijatana, skupine koja je izvorno nastala kao radikalno društvo za zaštitu životinja, a koja se prometnula u ekstremne desničare.

– Imam čvrste dokaze da su pojedini članovi Levijatana pripadnici službe. A kako to znam? Tako što mi je Pavle Bihali pokazao prepisku sa Nebojšom Stefanovićem u kojoj ga oslovljava sa „gospodine ministre“. Oni su pripadnici službe, ubačeni kako bi pokazali da su ovi prosvjedi nasilni. Taj prosvjed je ionako uzurpiran od strane desničarskih grupa i ostalih ubačenih elemenata - navodi Trifunović.

S druge strane, vođa Levijatana Pavle Bihali ističe da nitko iz njegovog pokreta nije bio ni blizu Trifunovića, a kamoli ga napao.

– On je bolestan. Udario ga je neki fotoreporter, čovjek sa fotoaparatom u glavu i to je to. Nemam nikakav kontakt sa njim i ne znam zašto priča to što priča. Niti imam broj ministra Stefanovića, niti sam se ikada čuo ili vidio sa njim – kaže Bihali. On dodaje da je bio na prosvjedima, ali da Levijatan neće više sudjelovati na njima „zbog količine nasilja koje se događa“. Upitan tko su provokatori koji izazivaju policiju verbalno ali i kamenicama, tvrdi da to nisu članovi Levijatana, ali ni pripadnici navijačkih grupa.

- Navijači su došli da pjevati srpske patriotske pjesme. Nerede su izazvali pripadnici Antife. Isti oni koji u Americi prave lom. Imaju uputstva kako da se obuku i kako da reagiraju. Njihovi članovi su Marinika Tepić, Čanak… i ti lijevo orijentirani političari, koji im daju instrukcije – navodi Bihali.

image
Prosvjedi u Beogradu
Oliver Bunić/AFP

Minja Pernat iz Pokreta ujedinjenih fantoma kaže za Danas kako je preksinoć jedva izvukao živu glavu jer su mu nasilni navijači pokušali ugurati baklju u usta, upućujući mu pritom "pozdrave od ministra policije".

Mnogima nije jasno što Vučić s ovakvim ekstremnim nasiljem pokušava postići - učvrstiti vlast, utjerati strah u kosti naroda ili tek (kažu neki ironično), bučno proslaviti svoju pobjedu na, po mnogima krajnje suspektnim, nedavnim izborima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:20