PODRUŽNICA IS-a

Tko su ISIS-K? Ruse su i ranije napadali, ubijali su i u Iranu, a svijet su zgranuli masakrom na aerodromu

Još nema službenog izvještaja Moskve o izvršiteljima i motivima napada u Moskvi, ali SAD je potvrdio da je riječ o Islamskoj državi

ISIS-K, arhivska fotografija

 Pictorial Press Ltd/Alamy/Alamy/Profimedia/Pictorial Press Ltd/alamy/alamy/profimedia

Nakon napada na rusku dvoranu s najmanje 60 ubijenih i više od stotinu ranjenih mnogi su analitičari upozorili da bi Moskva mogla za napad okriviti Ukrajinu. Kremlju bi u sadašnjoj situaciji to itekako dobro došlo, radi zbijanja redova i jačanja kohezije u društvu. Osim toga, ukrajinski specijalci odavno provode sabotaže i udare duboko unutar ruskog teritorija.

Dok se čeka službeni izvještaj Moskve o izvršiteljima i motivima napada, američke obavještajne službe potvrdile su da se prema svim dostupnim informacijama radi o napadu skupine Islamska država. Točnije o skupini Islamska država Khorasan (ISIS-K), što je stari izrazu za regiju koja je uključivala dijelove Irana, Turkmenistana i Afganistana. Ova ekstremistička islamistička skupina pojavila se u istočnom Afganistanu krajem 2014. i brzo stekla reputaciju ekstremne brutalnosti, piše Reuters.

image

Koncertna dvorana Crocus u Krasnogorsku blizu Moskve

Olga Maltseva/Afp

Jedna od najaktivnijih regionalnih podružnica militantne skupine Islamske države, ova je skupina doživjela pad broja članova nakon što je on bio na vrhuncu oko 2018. Naime, talibani i američke snage nanijeli su joj velike gubitke, piše Reuters.

Međutim, Sjedinjene Države upozorile su ranije da im je od povlačenja američkih vojnika iz Afganistana 2021. "smanjena sposobnost obavještajnog rada u vezi s ekstremističkim skupinama u Afganistanu, uključujući ISIS-K.

Bez obzira na navode u smanjenom broju članova, ISIS-K dosad je izveo niz velikih napada, posebice na džamije, unutar i izvan Afganistana. Nešto ranije ove godine, SAD je presreo komunikaciju koja potvrđuje da je ta skupina izvela dvostruki bombaški napad u Iranu u kojem je poginulo gotovo 100 ljudi, podsjeća Reuters.

image

Islamska država

Handout/Alamy/Alamy/Profimedia/Handout/alamy/alamy/profimedia

U rujnu 2022. ISIS-K preuzeo je odgovornost za samoubilački napad na rusko veleposlanstvo u Kabulu. Skupina je odgovorna za napad na međunarodnu zračnu luku u Kabulu 2021. u kojem je ubijeno 13 američkih vojnika i mnoštvo civila tijekom kaotične američke evakuacije iz zemlje.

Vrhovni američki general na Bliskom istoku nedavno je rekao je da bi ISIS-K mogao napasti američke i zapadne interese izvan Afganistana "za samo šest mjeseci i bez ili bez upozorenja". A zašto bi napali Rusiju?

Stručnjaci kažu da se skupina posljednjih godina protivila ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, navodi Reuters.

"ISIS-K je već dvije godine fiksiran na Rusiju. Često su svojoj propagandi kritizira Putina", rekao je Colin Clarke iz Soufan Centra, istraživačke grupe sa sjedištem u Washingtonu.

Michael Kugelman iz Wilson centra sa sjedištem u Washingtonu rekao je da ISIS-K "vidi Rusiju kao suučesnika u aktivnostima koje redovito ugnjetavaju muslimane".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 18:29