‘RUSIČI‘ HARAJU

Tko su neonacisti koji siju strah gdje god dođu: ‘Pravila su im brutalna, milosti nema ni za koga‘

Ekstremno desna paravojna skupina Rusiči bori se u Ukrajini u ime Kremlja i povezana je sa zloglasnim plaćenicima Wagner grupe

Ilustracija

 Janos Chiala/Nurphoto Via Afp

Neonacistička prokremaljska skupina, koja je aktivna u Ukrajini, sudjeluje u poticanju zločina nad ratnim zarobljenicima, a osobito zagovara mučenje zarobljenika, uključujući odstranjivanje dijelova tijela, piše Guardian.

Ekstremno desna paravojna skupina ‘Task Force Rusich‘ bori se u Ukrajini u ime Kremlja i povezana je sa zloglasnim plaćenicima Wagner grupe, tvrdi Guardian.

U poruci na Telegram kanalu od 22. rujna, plaćenici Rusiča zalažu se za likvidiranje zarobljenika na licu mjesta.

Adam Hadley, izvršni direktor inicijative ‘Tehnologijom protiv terorizma‘ sa sjedištem u Londonu koju podupire UN, tvrdi da Rusič vrlo vjerojatno djeluje u ime Kremlja.

- Unatoč Putinovim tvrdnjama, aktivnosti Rusiča na bojišnici pokazuju zabrinjavajuću aktivnost neonacističkih skupina koje čine zločine u ime Kremlja, rekao je.

Borci Rusiča, poznati po svojoj brutalnosti u Siriji i ratu na Krimu 2014. godine, uočeni su u Donbasu, Hersonu i Harkivu.

Ministarstvo financija SAD-a najavilo je 15. rujna da će Rusiču nametnuti ekonomske sankcije. Skupinu su opisali kao neonacističku paravojnu grupaciju koja sudjeluje u ratu u Ukrajini uz ruske vojnike.

- Snažno potičemo ostale demokratske države da razmotre nametanje konstruktivnih sankcija protiv Rusiča i istraže je li prikladno označiti borce Rusiča ili Wagnerovce terorističkom organizacijom. Vjerujemo da će prokazivanje Rusiča gotovo sigurno značajno smanjiti njegovu sposobnost koordiniranja napada, regrutiranja militanata i širenja propagande putem internetskih platformi i aplikacija za razmjenu poruka, tvrdi Hadley.

Na Telegram kanalu Rusiča navode se precizni podaci i upute za pratitelje o ‘uklanjanju zarobljenika iz oružanih snaga Ukrajine‘.

U uputama se navode i eksplicitne upute za likvidiranje zarobljenika nakon ispitivanja i potiče prisiljavanje obitelji ubijenih zarobljenika da plate Rusiču, ako žele dobiti preciznu lokaciju na kojoj su odbačena tijela njihovih najmilijih.

Ističe se da se zarobljavanje Ukrajinaca ne bi trebalo prijavljivati prokremaljskom zapovjedništvu, a ako se izvješće mora napraviti, onda u njemu treba stajati da je zarobljenik ozlijeđen ili umire.

Čini se da je spomenuta objava na Telegramu svojevrstan odgovor na oslobađanje stranih zarobljenika, među kojima su petero Britanaca te hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:53