RATNI ZLOČIN

Tko su ukrajinska djeca koju je Rusija navodno otela i što im se dogodilo? Evo što se dosad zna

Od invazije, najmanje 400 ukrajinske siročadi posvojile su ruske obitelji

Vladimir Putin i Maria Lvova-Belova

 Mikhail Metzel/Sputnik/Profimedia/Mikhail Metzel/sputnik/profimedia

Međunarodni kazneni sud u Haagu optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina i povjerenicu za djecu Mariju Lvovu-Belovu za masovnu otmicu ukrajinske djece.

To znači da je sada raspisana međunarodna tjeralica za Putinom, što je odraz brzine kojom je međunarodna pravna zajednica istraživala optužbe za ratne zločine tijekom ruske invazije na Ukrajinu.

Ovo su prvi slučajevi koje je otvorio ICC otkako su njegovi tužitelji pokrenuli istragu o ratnim zločinima, zločinima protiv čovječnosti i genocidu u Ukrajini prošle veljače.

Što znamo o ukrajinskoj djeci koju su odveli Rusi?

Predraspravni suci Haaškog suda rekli su da postoje "opravdani razlozi za vjerovanje da svaki osumnjičenik snosi odgovornost za ratni zločin protupravne deportacije stanovništva i protuzakonitog premještanja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju, na štetu djece Ukrajine". Suci su rekli da su odlučili ‘otpečatiti‘ imena osumnjičenih u nastojanju da spriječe daljnje zločine.

Izvještaji su se prvi put pojavili prošlog proljeća, a oni govore da ukrajinska djeca na okupiranom području odvode u Rusiju te da ih ruske obitelji čak posvajaju. Rusija je svoje akcije predstavila kao humanitarnu misiju spašavanja ukrajinske djece od rata, ali je Ukrajina optužila Rusiju za genocid i objasnila njezine postupke kao ratni zločin.

Tko su oteta djeca?

Navodno otmice uključuju djecu odvedenu iz ukrajinskih državnih institucija na okupiranim područjima, djecu koju su roditelji poslali u ruske "ljetne kampove" iz kojih se nikad nisu vratili, djecu čije su roditelje uhitile ruske okupacijske vlasti i djecu koja su postala siročad zbog rata.

Otkud su djeca?

Velika većina ukrajinske djece koju je Rusija odvela su iz okupiranih područja južne i istočne Ukrajine: regija Herson, Harkov, Zaporižje, Doneck i Luhansk, kao i malog područja regije Mikolajiv.

Koliko je djece odvedeno?

Rusija je priznala da drži najmanje 1400 ukrajinske djece koju opisuje kao siročad, iako je rekla da ih je najmanje 2000 otputovalo u Rusiju bez pratnje. Osim toga, nekoliko stotina djece s okupiranih područja ostaje u Rusiji nakon što su uz suglasnost roditelja bila u logorima za "preodgoj", ali potom nisu vraćena.

Što se dogodilo sa siročadi?

Od invazije, najmanje 400 ukrajinske siročadi posvojile su ruske obitelji, prema Ukrajinskom regionalnom centru za ljudska prava, koji je svoju brojku izračunao na temelju izjava ruske države. Rusija je rekla da još 1000 djece čeka na usvajanje.

Ruske državne objave o siročadi ne navode imena djece niti daju bilo kakve detalje o tome odakle su ili gdje žive u Rusiji, što ukrajinskim i međunarodnim vlastima otežava njihovo identificiranje i praćenje njihova kretanja.

U nekim slučajevima, rođaci su identificirali djecu putem videa koje su objavili ruski državni mediji i vode kampanju za njihov povratak. Također su dokumentirani slučajevi u kojima su djeca završila pod ruskom državnom skrbi nakon što su pobjegla od borbi u Ukrajini autobusima za evakuaciju u Rusiju, kao i djeca koja su odvojena od svojih roditelja u ruskim filtracijskim kampovima.

Što su ljetni kampovi za ‘preodgoj‘?

Najmanje 6000 ukrajinske djece na okupiranim područjima pohađalo je ljetne kampove, s ciljem preodgoja u prošloj godini, koje je financirala ruska država, a nekoliko stotina njih nije vraćeno svojim obiteljima.

Logore, koje je studija Sveučilišta Yale u veljači opisala kao "kampove za preodgoj", okupacijske su vlasti reklamirale kao način da se djeca odmore od rata.

Od početka sukoba prije godinu dana, djeca u dobi od četiri mjeseca koja su živjela na okupiranim područjima odvedena su u 43 kampa diljem Rusije, uključujući Krim i Sibir koje je Moskva pripojila, za "prorusko, patriotsko i vojno obrazovanje", navodi se u izvješću Yale Humanitarian Research Lab.

Neki su roditelji uspjeli vratiti svoju djecu nakon dugih putovanja od Ukrajine preko Poljske i Baltika do južne Rusije. Drugi su dali punomoći tajnim mrežama antiputinovskih volontera da izvuku svoju djecu iz Rusije. Ali videosnimci iz studenog, koje su objavile regionalne ruske okupacijske vlasti, pokazuju stotine djece koja još uvijek žive u logorima.

Što kaže međunarodno pravo?

Konvencija Ujedinjenih naroda o sprječavanju genocida zabranjuje "prisilno premještanje djece iz jedne skupine u drugu", a Konvencija UN-a o pravima djece zabranjuje "nezakonito premještanje i nevraćanje djece iz inozemstva".

Nejasno je prema kojem dijelu međunarodnog prava ICC planira pokrenuti slučaj.

Što kaže Rusija?

Ruski domaći narativ je da se tako spašavaju ukrajinska djeca od rata. Putinov glasnogovornik, Dmitry Peskov, također je rekao da Rusija ne priznaje nadležnost ICC-ja. Ukrajina, koja također nije stranka ICC-ja, dvaput je zatražila od suda da preuzme nadležnost nad njezinim teritorijem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:01