NISU RIJETKOST

Tko su zapravo ljudi koji još uvijek sasvim iskreno vjeruju u izbornu prevaru i Trumpovu pobjedu

Kod konzervativnijih birača stvoren je osjećaj nesigurnosti u izborni sustav koji može imati velik utjecaj na naciju i njene institucije
Ilustracija
 Virginie Kippelen/AFP

Tjednima nakon što je Joe Biden proglasio pobjedu na američkim predsjedničkim izborima, mnogi u SAD-u u to i dalje ne vjeruju, posebice pristaše predsjednika na odlasku Donalda Trumpa.

Kako piše BBC u članku objavljenom prije nasilnog upada Trumpovih pristaša u zgradu Kongresa, kod konzervativnijih birača stvoren je osjećaj nesigurnosti u izborni sustav koji može imati velik utjecaj na naciju i njezine institucije.

U Mound Cityu susreli su 73-godišnjeg Dillarda Ungehueura. Uvjeren je da je Trump na izborima pokraden.

- Ne želim o tome uopće raspravljati! Znam da govorim istinu kad kažem da su brojni listići bili lažni - kaže povisujući ton. Njegovo mišljenje dijele mnogi u malenom američkom gradu u kojem je Trump osvojio 80 posto glasova, a povjerenje u američku vladu i institucije vrlo je maleno.

BBC podsjeća kako je Trump izgubio izbore održane u studenom, no u Kanzasu su uspjeli razgovarati s velikim brojem onih koji i dalje vjeruju da je njihov predsjednik pobijedio. Trumpovi pristaše smatraju kako su tijekom ovih izbora poništene demokratske institucije i čitav izborni proces.

Tako istraživanje Sveučilišta Northeastern otkriva kako većina onih koji se izjašnjavaju kao birači Republikanaca vjeruje kako Trump nije izgubio, ili nisu sigurni tko je pobjednik. Bidenovu pobjedu ne priznaju.

Među njima je i 59-godišnja Jackie Taylor koja u Pleasantonu izdaje lokalne novine Linn County News.

- Izbori su ukradeni. Cijela stvar je jako prljava. Imate čovjeka koji je izabran pod prljavim okolnostima i sada je američki predsjednik - ljuti se ona.

Novinare zanima odakle ovim ljudima ideja da su izbori ukradeni. Često dolaze do odgovora kako su informacije dobivene u medijima poput Newsmaxa i One America News, medijima koji su bili potpuno nebitni prije no što je Trump došao na vlast, a kada ih je Trump proglasio nosiocima istine, postali su utjecajni u američkom društvu.

Drugi, pak, kao dokaz izborne prijevare navode kako osobno ne poznaju nikoga tko je glasao za Bidena. Za njih, posve je nemoguće da je Biden pobijedio. No, podsjeća BBC, njihov je vidik ograničen samo na televizijske mreže koje prate, a koje bezuvjetno podupiru Trumpa i podgrijavaju tezu kako su izbori pokradeni, a samo o tome se i razgovara u kafićima, na benzinskim pumpama i ostalim mjestima u gradu.

Trumpovi birači tako, što je dosta ironično, vjeruju da će Biden uništiti demokratske institucije i pretvoriti Sjedinjene Američke Države u socijalističku zemlju.

Tyler Johnson (35) tako vujeruje kako je Amerika u vrlo ranjivoj poziciji. Govori to dok je naslonjen na svoj terenac. Pored ceste je znak "Glasaj - eliminiraj svakog Demokrata".

Johnson se slaže s time.

- Oni ne smiju doći na vlast, postavlja se pitanje za što se uopće zalažu - govori mladić koji, kao i otac, živi od uzgoja stoke, a nada se da će se poljoprivredom baviti i njegov danas dvogodišnji sin Monroe.

Johnson ne pojašnjava, ali vjeruje da će Demokrati sabotirati stočare.

- Sa svim zakonima koje nam Biden želi nametnuti, bojim se hoću li ja i hoće li moj sin moći nastaviti životom kakav je vodio moj otac - dodaje.

BBC-jeva analiza ističe kako su SAD podjeljenije nego ikada. Po prvi puta bilježi se situacija da neki vjeruju u legitimitet Bijele Kuće, drugi ne. Za Edwarda Foleyja, stručnjaka za izborno pravo pri državnom sveučilištu u Ohiju, to je jako zabrinjavajuće.

- To je izazov osnovnim postulatima našeg sustava.

Prisjeća se 2000., kada je George W. Bush osvojio Floridu za samo 537 glasova.

- I tada je postojao strah da će dužnosnici iskoristiti priliku i manipulirati glasovima. No, nije bilo ozbiljnijih pokušaja miniranja izbornog sustava. Demokrati su otišli na Vrhovni sud, no nisu uspjeli i stvar se ispuhala - objašnjava stručnjak razliku između tadašnjeg nezadovoljstva Demokrata i današnjeg kaosa koji su stvorili Republikanci.

Među onima koji šire strah od "socijalističke Amerike" je i novoizabrani senator iz Kanzasa Roger Marshall. Kada su ga novinari priupitali zašto namjerava osporavati rezultate izbora, Marshall je poručio kako ovu stvar želi istjerati na čistinu jer "želi ljudima dati nadu i pouzdanje u iduće izbore".

Njegov strah od "Bidenova socijalizma" raširen je diljem ove, duboko konzervativne regije.

- Mislim da ćemo uskoro vidjeti prve znakove socijalizma - kaže vlasnik lokalne pilane Mike Avery u Linn Countyu.

- Mislim da su izbori ukradeni, da su na njima putem poštanskih listića glasali i mrtvi - smatra pak umirovljenica Julia Smith koja podržava povratak na nekadašnji model glasanja sa obveznim predočenjem osobnih dokumenata. Za nju, Trumpov je poraz samo dokaz da su demokrati izveli brzu i koordiniranu prevarantsku akciju.

Jasno je kao dan, zaključuje se, da Amerika dugo neće biti ujedinjena, sve dok diljem saveznih država postoje oni koji vjeruju kako su u "kolijevki demokracije" izbori ukradeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:16