SPEKTAKL U LONDONU

Tko sve dolazi na krunidbu kralja Charlesa: Ove države nisu dobile pozivnice

Buckinghamska palača poslala je pozivnice gostima na popisu koji je sastavljen u suradnji s britanskim državnim službenicima

Kraljica-supruga Camilla i kralj Charles III.

 Odd Andersen/Afp/Profimedia/Odd Andersen/afp/profimedia

Više od 2200 ljudi, uključujući strana izaslanstva iz 203 zemlje i oko 100 šefova država, potvrdilo je svoj dolazak na krunidbu kralja Charlesa III. 6. svibnja u Westminsterskoj opatiji, priopćila je Buckinghamska palača.

Među gostima bit će manje svjetskih čelnika i mlađe generacije kraljevske obitelji u usporedbi s jesenskim sprovodom kraljice Elizabete II., no očekuje se da će prva britanska krunidba u 70 godina privući velike gužve i zahtijevati značajnu sigurnosnu operaciju.

Buckinghamska palača poslala je pozivnice — s heraldičkim dizajnom na teškom kartonu — gostima na popisu koji je sastavljen u suradnji s britanskim državnim službenicima. Proces donošenja odluke o uzvanicima bio je tajan.

Popis gostiju ograničen je kapacitetom Westminsterske opatije. Neće biti posebnih povišenih sjedala poput onih koja su 1953. godine omogućila da 8000 gostiju vidi kraljicu. U prvim klupama sjedit će najbliža kraljevska obitelj, među kojima će biti I osramoćeni brat, princ Andrew, te sin, princ Harry. Harryjeva supruga, Meghan Markle, vojvotkinja od Sussexa, ostat će u Kaliforniji s djecom, potvrdila je Buckinghamska palača 12. travnja. Međutim, kao prijestolonasljednik, William će biti prisutan sa svojom suprugom Kate, princezom od Walesa te djecom, princem Georgeom, princezom Charlotte i princem Louisom.

Iza njih bit će zastupljene kraljevske obitelji iz cijelog svijeta. Među njima prisustvovat će: monaški princ Albert i princeza Charlene, španjolski kralj Felipe VI. i kraljica Letizia, te švedski kralj Carlo XVI. Gustaf i prijestolonasljedna princeza Victoria. Belgijski kralj Philippe i kraljica Mathilde, nizozemski kralj Willem-Alexander i kraljica Máxima, butanski kralj Jigme Khesar Namgyel Wangchuck i kraljica Jetsun Pema, Kralj Abdullah II. i kraljica Rania od Jordana također će prisustvovati. Neke od obitelji, uključujući danske i norveške kraljeve, šalju prijestolonasljednike i princeze umjesto svojih suverena. Danska kraljica Margarethe II. nedavno je bila podvrgnuta teškoj operaciji leđa te će umjesto nje stići njezin sin i snaha, prijestolonasljednik Frederik i prijestolonasljednica Mary. Japanski car Naruhito i carica Masako, koji su oboje došli na kraljičin sprovod, ovoga će puta poslati princa prijestolonasljednika Fumihita i njegovu suprugu princezu Kiko.

Osim kraljevskih obitelji, brojne slavne osobe, glumci i političari prisustvovat će krunidbi.

Premijer Rishi Sunak i svi njegovi živući prethodnici bit će tamo s ministrima u vladi i vođom oporbe Sir Keirom Starmerom. Prvi ministar Škotske Humza Yousaf prihvatio je poziv unatoč tome što je republikanac i što je obećao govoriti na skupu za neovisnost u Glasgowu istoga dana, što sada neće učiniti. Čelnica Sinn Feina u Sjevernoj Irskoj Michelle O‘Neill izazvala je kritike nekih prihvativši poziv na ceremoniju. Rekla je da će promicati "mir i pomirenje" unatoč tome što je "irska republikanka".

Iza stranih kraljevskih obitelji u opatiji sjedit će izaslanstva kraljevstava u kojima je Charles još uvijek šef države, iz šireg kruga zemalja Commonwealtha. Doći će australski premijer Anthony Albanese, kanadski premijer Justin Trudeau i novozelandski premijer Chris Hipkins. Među ostalim izabranim čelnicima bit će francuski predsjednik Emmanuel Macron i poljski predsjednik Andrzej Duda, potvrdili su njihovi uredi. Njemačka i Italija poslat će svoje ceremonijalne predsjednike Frank-Waltera Steinmeiera i Sergia Mattarellu, umjesto šefova vlada Olafa Scholza i Giorgie Meloni. U delegaciji dužnosnika Europske unije bit će predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, priopćeno je iz njihovih ureda. Hrvatski predsjednik Zoran Milanović neće otputovati na krunidbu zbog kvara na službenom zrakoplovu, priopćeno je s Pantovčaka.

Prema vladinim dužnosnicima, organizatori nisu uputili pozivnice čelnicima nekih zemalja s kojima je Britanija zahladila diplomatske odnose. Među njima su Rusija, Bjelorusija i Iran. Iz Sjeverne Koreje pozvan je samo netko na razini veleposlanika. Vladin dužnosnik napomenuo je da de facto vladar Saudijske Arabije, princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, neće prisustvovati, iako hoće drugi saudijski princ. MBS, kako je poznat, i dalje je parija u većem dijelu Zapada i nije posjetio Britaniju otkako je u izvješću CIA-e zaključeno da je naredio ubojstvo kolumnista Washington Posta Jamala Khashoggija. Svog predstavnika poslat će i Recep Tayyip Erdogan, koji trenutno vodi kampanju uoči predsjedničkih izbora. Nakon rasprave oko sigurnosnih rješenja Erdogan je odgodio prisustvovanje kraljičinom sprovodu.

Sigurnosna pitanja sputavaju neke od čelnika. Bijela kuća je ranije najavila da će Joe Biden propustiti događaj; niti jedan predsjednik SAD-a nikada nije prisustvovao britanskoj krunidbi. Umjesto toga, prva dama Jill Biden predvodit će američku delegaciju koja uključuje posebnog izaslanika za klimu Johna F. Kerryja, koji je godinama blisko surađivao s Charlesom na klimatskim inicijativama.

Više od 850 predstavnika zajednica i dobrotvornih organizacija iz cijele Ujedinjene Kraljevine pozvano je na krunidbu. Pozivi na samu službu upućeni su više od 450 primatelja medalje Britanskog Carstva kao priznanje za njihov doprinos. Oko 400 mladih ljudi koji predstavljaju dobrotvorne organizacije također će moći gledati službu krunidbe i procesiju iz susjedne crkve Svete Margarete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:36