SPORNA IZJAVA

‘Tko tu širi propagandu? Procijenite sami‘: Ruski izaslanik optužio Reuters za cenzuru žene evakuirane iz Azovstala

Glasnogovornik Reutersa izjavio je da ta novinska kuća stoji iza svojih izvješća

Civili evakuirani iz čeličane Azovstal

 Alexey Kudenko/Sputnik/Sputnik via AFP

Ruski izaslanik u Ujedinjenim narodima optužio je Reuters da je "cenzurirao" izjavu osobe koja je preživjela rusko bombardiranje goleme čeličane u Mariupolju, ustvrdivši da je u vijestima ispušten dio u kojemu je kritizirala pripadnike ukrajinskih snaga.

Ruske su snage napale Ukrajinu 24. veljače i okupirale strateški lučki grad Mariupolj u kojemu su zadnji branitelji grada - i mnoštvo civila - ostali ukopani u mreži bunkera i tunela ispod čeličane Azovstalj.

Ruski izaslanik u UN-u Dmitrij Poljanski rekao je da u Reutersovu vijest od 1. svibnja nije uključena izjava žene evakuirane iz čeličane. U izjavi medijima u dijelu Ukrajine koji je pod ruskim nadzorom, Natalija Usmanova rekla je da su ukrajinski vojnici nju i ostale civile držali u čeličani protiv njihove volje.

Glasnogovornik Reutersa izjavio je da ta novinska kuća stoji iza svojih izvješća.

"Još pokušavamo potvrditi ključne elemente izjave Natalije Usmanove. Predani smo izvještavanju o sukobu u Ukrajini na nepristran i neovisan način, kao što to činimo diljem svijeta", rekao je.

Ukrajinsko ministarstvo obrane i glavni stožer nisu odmah odgovorili na pisane upite za komentar njezinih izjava.

"Reuters je, zapravo, cenzurirao ono što je ona doista rekla", rekao je Poljanski na neformalnom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a. Ruske televizijske mreže prenijele su njezinu izjavu.

"Kako će zapadni gledatelji doznati istinu, posebno kada se ruski televizijski kanali, kao što svi znamo, protjeruju iz zapadnih zemalja? Tko ovdje širi propagandu? Procijenite sami", dodao je.

Rusija je u petak sazvala sastanak kako bi se raspravilo o optužbama ukrajinskih snaga za zlostavljanje. Time je reagirala na neformalni sastanak Vijeća sigurnosti koji su prošli tjedan sazvale Francuska i Albanija na temu odgovornosti za ono što se događa u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:23