OBVEZA OD 27. PROSINCA

Tko u New Yorku ne bude cijepljen, neće smjeti na posao: ‘Odlučili smo izvesti preventivni udar‘

Deset slučajeva omikron varijante potvrđeno je u New Yorku, ali treba pretpostaviti da je već došlo do širenja te varijante u zajednici
 Angela Weiss/AFP

Njujorški gradonačelnik Bill de Blasio objavio je u ponedjeljak da će svi stanovnici najvećeg američkog grada morati do 27. prosinca biti cijepljeni ako žele ići na posao, prenosi BBC.

Zaposlenici u javnom sektoru već moraju biti cijepljeni, ali ovom će se odlukom to proširiti i na privatni sektor, rekao je de Blasio za MSNBC. Odluka stupa na snagu 27. prosinca, dodao je.

"Mi u New Yorku odlučili smo izvesti preventivni udar", istaknuo je de Blasio, koji napušta svoj ured krajem prosinca.

"Imamo omikron kao novi čimbenik, imamo hladnije vrijeme koje će stvoriti nove izazove s delta varijantom, imamo blagdanska okupljanja", pojasnio je, dodajući da je jedini izlaz iz te situacije "obveza cijepljenja".

Naglasio je da će New York biti prvi američki grad koji će uvesti obvezu cijepljenja za radnike privatnog sektora.

Obavezno cijepljenje za radnike javnog sektora koje je stupilo na snagu ove jeseni uzrokovalo je otpor, a dio zaposlenika napustio je posao. Bez obzira na to, stopa procijepljenosti nakon te odluke se povećala.

Dosad je deset slučajeva omikron varijante potvrđeno u New Yorku, a de Blasio je rekao kako treba pretpostaviti da je već došlo do širenja te varijante u zajednici.

Pozvao je i druge da slijede njegov primjer.

"To bi bio moj savjet gradonačelnicima, guvernerima, direktorima širom zemlje - uvedite obvezu cijepljenja. Što je to univerzalnije, to je više vjerojatno da će radnici reći: 'U redu, vrijeme je da to napravim', jer ne možete skakati s jedne industrije u drugu ili iz jedne kompanije u drugu. To je nešto što mora biti univerzalno da bi nas sve zaštitilo".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2022 06:38