GLOBALI RAT ZA OPREMU

'TO JE BIO PIRATSKI ČIN, NEMA DRUGE RIJEČI!' Donald Trump presreo pošiljku maski namijenjenu Njemačkoj i Kanadi, bijesu u Berlinu

Svijet ulazi u četvrti mjesec borbe protiv koronavirusa, a ukupan broj zaraženih na globalnoj razini premašio je 1,2 milijuna ljudi. Sjedinjene Američke Države i dalje su na prvome mjestu po broju zaraženih, a Španjolska je ovih dana zauzela drugo mjesto s više od 130.000 potvr đenih slučajeva Covida-19, čime je prestigla i Italiju.
 Fred DUFOUR / AFP

Na globalnoj pozornici vodi se utrka u nabavi zaštitne opreme i respiratora, koja je ozbiljno zaprijetila diplomatskim odnosima zemalja.

Washington je u borbi za zaštitnim maskama posegnuo i za moralno upitnim sredstvima, presreo pošiljku namijenjenu Njemačkoj i Kanadi te ju poslao u SAD. Senator iz Berlina taj je čin ocijenio kao “moderno piratstvo vrijedno svake osude”.

Upozorenje

Američki predsjednik Donald Trump ponovno uvjerava svoje sugrađane u učinkovitost antimalarika u liječenju bolesti uzrokovane koronavirusom, unatoč tome što su stručnjaci za javno zdravstvo upozorili da još ne postoje znanstveno utemeljeni dokazi za to.

Trump je Amerikance upozorio da je ono najgore i dalje tek pred njima. Unatoč tome, Bijela kuća je ovoga vikenda najavila formiranje stožera za gospodarstvo koji će biti zadužen za deblokadu ekonomije “u najkraćem mogućem roku”.

- Rješenje ne smije biti gore od samog problema, zar ne? Moramo što prije otvoriti radna mjesta - rekao je Trump u razgovoru na Fox Newsu.

Na ekonomske posljedice upozorava i španjolski premijer Pedro Sanchez, koji apelira na EU da što prije predstavi “Marshallov plan” za spas.

- Ova kriza prijeti opstanku cijelog EU - najavljuje Sanchez. No, ta država ipak ima razloga za oprezni optimizam zato što se broj novooboljelih konačno počeo sa svakim danom smanjivati. Unatoč tome, španjolske su bolnice na izmaku snaga, a liječnici su prisiljeni birati pacijente koje mogu spasiti.

- Starije pacijente samo sediraju pa koliko izdrže. Više ih uopće ne hospitaliziraju - izjavila je Španjolka Maria Jose Alvarez, čija je majka smještena u domu za stare i nemoćne nedaleko od Barcelone.

Optimizam

Razloga za oprezni optimizam imaju u Italiji, koja je već četiri tjedna u karanteni. Brojke umrlih i novozaraženih već su nekoliko dana u blagom padu, što ide u prilog činjenici da se krivulja izravnava.

Vlasti u Lombardiji, sjevernoj regiji koju je virus bacio na koljena, donijele su zakon prema kojem su građani dužni nositi zaštitne maske pri svakom napuštanju svojih domova. Odluku su donijele nakon što su kamere zabilježile da su Talijani izašli na ulice kako bi uživali u sunčanom proljetnom danu.

Britanske vlasti također razmatraju strože mjere ograničavanja kretanja.

U slučaju da se građani ne budu pridržavali uputa o držanju razmaka, uskoro će se zabraniti sve aktivnosti na otvorenom, upozorava ministar zdravstva Matt Hancock.

Svoje je sugrađane na disciplinu pozvala i kraljica Elizabeta II., čiji se sin princ Charles nedavno i sam oporavio od Covida-19. Međutim, javnost je i dalje ogorčena zbog nedovoljnog testiranja građana.

Unatoč tome što je vlada najavljivala dvostruko dostupnije testove, još nije ispunila obećanje, zbog čega građani gube povjerenje.

Stručnjaci za javno zdravstvo upozoravaju da se razlog nonšalantnog pristupa pandemiji krije u činjenici da se London od referenduma 2016. godine ne želi osloniti na suradnju s drugim zemljama, pa čak ni u nabavi testova i zaštitne opreme za Covid-19.

Nova opasnost

Iranske vlasti najavile su deblokadu nekolicine industrija i radnih mjesta već sljedeći tjedan. Predsjednik Hassan Rouhani potvrdio je da je Islamska Republika u silaznoj putanji pandemije i da će se neki građani uskoro, uz sve mjere opreza, moći početi vraćati na posao.

Velika opasnost trenutno prijeti Indiji, u kojoj je virus potvrđen u najmnogoljudnijoj siromašnoj četvrti, tzv. slumu, Mumbaija, u kojoj živi više od milijun ljudi.

Gustoća naseljenosti te četvrti čak je 30 puta veća nego u New Yorku, svjetskom epicentru zaraze, pa epidemiolozi upozoravaju da bi Mumbai mogao postati tempirana bomba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:14