MUČNA SVJEDOČANSTVA

‘To je kao koncentracijski logor u kojem eksperimentiraju s našim tijelima‘

Zviždačica prepričala strašna iskustva zatočenih u centru za imigrante u SAD-u i kazala da ženama ondje bez potrebe vade maternice
Žena u centru za imigrante
 Jose Cabezas/AFP

Grupe za zaštitu ljudskih prava podnijele su žalbu protiv pritvorskog centra za migrante u SAD-u, navodeći kao razlog medicinsko zanemarivanje i nedostatak sigurnosnih mjera protiv Covid-19, piše BBC.

Žalba osuđuje praksu i uvjete koji vladaju u privatnom pritvorskom centru okruga Irwin u državi Georgia, a temelji se na navodima zviždačice, medicinske sestre identificirane kao Dawn Wooten.

Ona je radila u centru u kojem su smješteni imigranti koje je zadržala imigracijska i carinska uprava (ICE).

Kao dio svoje žalbe, podnesene u ponedjeljak, gospođa Wooten izrazila je zabrinutost zbog velikog broja histerektomija izvedenih nad ženama u centru koje govore španjolski.

Medicinska sestra rekla je da su joj zatočene žene rekle da ne razumiju u potpunosti zašto moraju napraviti histerektomiju - operaciju koja uključuje uklanjanje cijele maternice ili dijela maternice.

U pritužbi se također navodi 'silna medicinska zapuštenost' tijekom pandemije koronavirusa, uključujući odbijanje testiranja pritvorenika sa simptomima i izradu medicinske dokumentacije.

Imigracijski pritvorni centri u krizi

Projekt South, Georgia Detention Watch, Georgia Latino Savez za ljudska prava i Mreže za podršku imigrantima iz Južne Georgije, podnijeli su žalbu u ime pritvorenih imigranata i gospođe Wooten.

Žalba je podnesena tijelu koje nadzire Odjel za nacionalnu sigurnost (DHS), koji je odgovoran za ICE.

U izjavama objavljenim u ponedjeljak, dužnosnici ICE-a su rekli da optužbe shvaćaju ozbiljno te su 'čvrsto predan sigurnosti i dobrobiti svih koji su u pritvoru'.

Ta je agencija, takošer, rekla Associated Pressu da bi se 's anonimnim, nedokazanim optužbama, iznesenim bez ikakvih provjerljivih činjenica, trebalo postupati s odgovarajućim skepticizmom koji zaslužuju'.

Kao odgovor na navode o sigurnosti u slučaju Covida-19, ICE je za portal AJC News rekao: 'ICE epidemiolozi prate izbijanje bolesti, redovito ažurirajući protokole za prevenciju i kontrolu infekcije i izdajući smjernice osoblju ICE Health Corpsa (IHSC) za provjeru i upravljanje potencijalnom zarazom kod pritvorenika.'

BBC je za komentar kontaktirao ICE i LaSalle Corrections, privatnu tvrtku koja vodi Pritvorski centar okruga Irwin.

Što se navodi u žalbi?

Iz Projekta South kazali su da se u žalbi navode 'pritužbe privedenih imigranata i gospođe Wooten u vezi s namjernim izostankom medicinske njege, nesigurnom radnom praksom i nedostatkom odgovarajuće zaštite protiv Covida-19'.

Sažetak je to izjave gospođe Wooten koju je izrekla organizaciji za nadzor ljudskih prava DHS i u kojoj opširno citira neidentificirane pritvorenike.

Žalbe vezane uz Covid-19 uključivale su informacije o osoblju koje je odbijalo testirati simptomatske pritvorenike, nije izoliralo sumnjive slučajeve i nije poticalo socijalno distanciranje.

U žalbi se, također, navodi da je 'stopa obavljenih histerektomija' u centru, bila 'crvena zastava' za gospođu Wooten i druge medicinske sestre.

O jednom je liječniku ustvrdila da je 'svima koje je vidio, obavio histerektomiju' te da je jednoj mladoj zatočenici uklonio pogrešan jajnik.

'Međusobno smo komentirale da dotični vadi svima maternice... To je njegova specijalnost, on je sakupljač maternica', rekla je gospođa Wooten u prigovoru.

Jedna je zatvorenica, s kojim je razgovarala ekipa Projekta South, usporedila centar s 'eksperimentalnim koncentracijskim logorom' te dodala: 'Bilo je to kao da eksperimentiraju s našim tijelima.'

Ostali navodi uključuju odgađanje medicinske skrbi za zatočene imigrante. Gospođa Wooten izjavila je da je 'uobičajena praksa da jedna medicinska sestra uništava obrasce s medicinskim zahtjevima pritvorenih imigranata'.

U žalbu su uključeni i navodi o nehigijenskim uvjetima u medicinskoj jedinici centra. U pismu je jedan drugi imigrant opisao medicinsku jedinicu kao 'prljavu i prepunu životinja poput mrava i ostalih insekata, sa samo jednim krevetom, WC-om i umivaonikom'.

Azadeh Shahshahani, odvjetnica za ljudska prava u Projektu South, pozvala je DHS da provede hitnu istragu o navodima.

'Godinama su odvjetnici u Georgiji dizali uzbune zbog kršenja ljudskih prava koja su se dogodila u Pritvorskom centru okruga Irwin', rekla je. 'Izjave gospođe Wooten, potvrđuju ono o čemu pritvoreni imigranti pričaju godinama.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:19