NISU ZADOVOLJNI

'TO JE POVIJESNA POGREŠKA' Čelni ljudi Europske unije protiv odluke da se ne otvore pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom

 
Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk (lijevo) i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker
 Yves Herman / REUTERS

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker nazvao je "povijesnom pogreškom" izostanak dogovora Europske unije o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, a predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk poručio im je da ne odustanu jer su one svoju zadaću odradile, ali Bruxells nije.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Juncker je rekao da je "vrlo razočaran" blokiranjem balkanskih zemalja na putu prema članstvu u EU-u. Čelnici zemalja članica nisu se suglasili o prijedlogu da počnu pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i nakon duge i burne rasprave noću na petak nisu usvojili nikakve zaključke o proširenju.

Tusk je dodao da krivnju za odgodu pretpristupnih pregovora s EU-om ne snose Sjeverna Makedonija i Albanija i pozvao ih je da se ne predaju, jer su one svoju zadaću odradile, ali EU nije.

EU će o proširenju ponovno raspravljati u svibnju 2020., rekao je Tusk te istaknuo "Uopće ne sumnjam da ćete jednog dana postati punopravne članice EU-a".

Sve zemlje osim Francuske podržavaju otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom, koja je zbog toga čak pristala promijeniti i službeno ime zemlje, no manji dio članica ima određene rezerve prema otvaranju pregovora s Albanijom. Ali i golema većina malo vrijedi jer je za svaki korak u procesu proširenja potrebna suglasnost svih zemalja članica.

Finsko predsjedništvo je ranije ovoga tjedna na sastanku ministara za europske poslove predlagalo da se te dvije zemlje razdvoje, kako bi barem Sjeverna Makedonija dobila zeleno svjetlo, ali ni to nije prošlo jer većina članica smatra da obje zemlje zaslužuju početak pregovora. Ali, to malo vrijedi jer je za svaki korak u procesu proširenja potrebna suglasnost svih zemalja članica.

Talijanski premijer Giuseppe Conte najavio je da će predložiti novu raspravu o početku pregovora dviju zemalja s Unijom u studenom.

Hrvatska je također izrazila žaljenje zbog izostanka dogovora. Premijer Andrej Plenković ocijenio je kao "naivnu i nerealnu" ideju, koja se pojavila tijekom sinoćnje rasprave, da se Europsku komisiju zaduži da u siječnju predloži reformu cijeloga procesa proširenja. Plenković je rekao da je to nerealno zbog kratkoće vremena, budući da će nova Komisija preuzeti dužnost kasnije nego što je trebala, a onda slijede božićni i novogodišnji blagdani.

Kritiziran zbog "povijesne pogreške" Macron brani svoju odluku o blokiranju pregovora sa Skopljem i Tiranom

Visoki europski dužnosnici, zabrinuti zbog rastućeg kineskog i ruskog utjecaja na Balkanu, optužili su u petak Francusku da je učinila "povijesnu pogrešku" blokiranjem otvaranja pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije s Europskom unijom.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron branio je u petak svoju odluku argumentom da nije pravo vrijeme da se prihvate nove članice.

"Nismo u pravom ritmu", rekao je Macron. Kao primjer naveo je da će bloku vjerojatno trebati 20 godina da odgovori na krizu iz 2008. stvaranjem robustnog bankarskog sustava.

"Ispričavam se što ne popuštam uvijek tiraniji većine. Pokušavam činiti ono za što vjerujem da je ispravno na političkoj i strateškoj razini", poručio je Macron.

Istodobno je pohvalio Skoplje i Tiranu jer su proveli "duboku transformaciju s puno hrabrosti".

Njemačka kancelarka Angela Merkel nada se da će europski lideri to pitanje ponovno razmotriti na summitu sljedeće godine za vrijeme hrvatskog predsjedanja Europskom unijom.

Hrvatska je ušla u EU 2013. Europska komisija želi priključiti Uniji i ostale zemlje bivše Jugoslavije te Kosovo kako bi ih zaštitila od rastućeg utjecaja Kine i Rusije.

Nakon što je Skoplje okončalo spor o imenu s Grčkom i Makedonija pristala preimenoati se u Sjeverna Makedonija, Merkel je pozvala Pariz da joj barem dopusti početak pristupnih pregovora.

"Kada nešto obećajemo i postavljamo neke odrednice, onda Europa treba biti predvidljiva. Mislim da je u našem interesu da te zemlje povežemo s EU-om. Ako pogledate kartu, možete vidjeti koliko je to važno", rekla je Merkel.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev u Bruxellesu je upozorio da će Kina i Rusija "ispuniti vakuum" koji su im ostavili Europljani te je pozvao europske lidere da "ne dopuste da izblijede sjajne zvijezde" sa zastave EU-a.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da je francuska odluka "povijesna pogreška".

"Trebali smo početi pregovore o članstvu, vrlo sam razočaran", poručio je talijanski premijer Giuseppe Conte.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk također žali zbog učinjene "pogreške".

"Uopće ne sumnjam da ćete jednog dana postati punopravne članice EU-a", dodao je Tusk i poručio Albaniji i Sjevernoj Makedoniji da ne posustaju jer su one svoje zadaće ispunile, ali Bruxelles nije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:42