USPJEŠNA METODA

'TO JE TAKO JEDNOSTAVNA STVAR, A SPAŠAVA ŽIVOTE' Liječnici otkrili kako pomažu pacijentima teško oboljelima od Covida-19

 
 AFP

Liječnica s odjela intenzivnog liječenja bolnice na Long Islandu primila je hitan poziv od kolega. Zamolili su ju da brzo dođe na odjel kako bi vidjela treba li muškarca u 40-im godinama zaraženog koronavirusom staviti na respirator.

Prije nego što je stigla onamo, Dr. Mangala Narasimhan je rekla kolegama da pacijenta okrenu na trbuh.

I to je upalilo. Liječnici su otkrili da postavljanje pacijenata koji boluju od teškog oblika koronavirusa na trbuh pomaže povećati količinu kisika koja pacijentima dolazi do pluća.

'Na taj način spašavamo živote. To je tako jednostavna stvar, a vidjeli smo nevjerojatan napredak kod pacijenata. Primijetili smo napredak kod svakog pacijenta kojeg smo tako pozicionirali. Jednom kad vidite da to funkcionira, radite to opet, i vidite da zbilja odmah pomaže', dodala je Dr. Kathryn Hibbert, direktorica odjela za intenzivno liječenje u bolnici u Massachussetsu, prenosi CNN.

Pacijenti koji boluju od koronavirusa često umru od sindroma akutnog respiratornog poremećaja. Taj sindrom često ubija i pacijente s upalom pluća, gripom i nekim drugim bolestima. Prije sedam godina, francuski su liječnici objavili članak u časopisu New England Journal od Medicine, u kojem su otkrili da pacijenti s tim sindromom, koji su na respiratoru, manje umiru ako ih u bolnicama pozicioniraju na trbuh.

Od tada liječnici u SAD-u pacijente na respiratorima pozicioniraju na trbuh umjesto na leđa, a sada su to počeli činiti i s pacijentima koji boluju od koronavirusa.

Kad je pacijent iz bolnice na Long Islandu stavljen u tu poziciju, njegova zasićenost kisikom u krvi rapidno je porasla s 85% na 98%.

Pacijenti na respiratoru obično oko 16 sati na dan provedu ležeći na trbuhu, a ostalo vrijeme leže na leđima kako bi im liječnici mogli dati potrebnu terapiju.

Stručnjaci tvrde da položaj na trbuhu omogućuje kisiku da lakše dođe do pluća. Kada pacijent leži na leđima, težina tijela stišće neke dijelove pluća.

'Kada ih postavimo na trbuh, otvori se dio pluća koji je u položaju na leđima bio zatvoren pa kisik lakše dolazi do pluća', kaže Hibbert.

Ipak, postavljanje pacijenata na respiratoru na trbuh ima i svoje loše strane.

Naime, pacijent na respiratoru mora biti sediran, a kada je u položaju na trbuhu, treba mu više sedativa, što znači i duži ostanak na odjelu intenzivnog liječenja.

U bolnici u Massachussetsu medicinske sestre sad i pacijente koji nisu na respiratorima i na intenzivnom liječenju potiču da se okreću na trbuh. Kako za pacijente koji nisu pod sedativima može biti neudobno da 16 sati provedu u tom položaju, medicinske ih sestre potiču da u tom položaju provedu barem četiri sata.

'Većina njih je spremna pokušati. Koliko dugo mogu ostati u tom položaju ovisi od osobe do osobe, mogu li na taj način zaspati ili im dosadi pa se žele okrenuti na leđa', kaže medicinsko osoblje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:03