INOVACIJA NA RATIŠTU

‘To su naši novi ubojice tenkova‘: Ukrajinski ‘start-up‘ granatama iz 3D printera Rusima uništava najskuplju tehniku

Riječ je o protutenkovskim granatama RKG-3 iz sovjetskoga doba koje sad imaju 3D ispisane repne peraje koje stabiliziraju njihov pad
 Screenshot/FACEBOOK

Dronovi su u ratu u Ukrajini postali novo smrtonosno oružje - kako je objavio The Telegraph, kijevske snage počele su koristiti tehnologiju 3D printera kako bi staroj ratnoj mašineriji "udahnule novi život". Naime, zastarjele granate, koje danas predstavljaju veću opasnost za vojnika koji ih koristi, nego za neprijatelja, "pojačane" su tzv. plastičnim perajama koje su ih pretvorile u vrlo učinkovite "zračne ubojice".

To dokazuju i snimke koje je objavila tvrtka Aerorozvidka, koja blisko surađuje s ukrajinskom vojskom - upravo je ona proizvela i na granate iz sovjetskoga doba pričvrstila spomenute sklopove "peraja" pa modificirano oružje sad vrlo precizno uništava ruske tenkove i druga oklopna vozila. Ovakve nove granate već su prozvali "novim snajperistima" bojnoga polja - uglavnom su nevidljive, smrtonosne i ulijevaju strah među ruske snage.

Riječ je o protutenkovskim, ručnim, kumulativnim granatama RKG-3 iz sovjetskoga doba koje sad imaju "repne peraje" iz 3D printera koje stabiliziraju njihov pad. Originalno oružje prvi put predstavljeno je 1950. godine, kad je granata bila i dizajnirana za ručno bacanje na tenkove i oklopna vozila. Tijelo granate zapravo je bojeva glava i opremljeno je eksplozivnim nabojem. Prilikom eksplozije, mlaz rastaljenoga bakra ogromnom brzinom šalje se u spremnik, a sam udar može biti koban čak i za tradicionalni čelični oklop tenka ili drugog borbenog vozila.

Granata RKG-3 preimenovana je u RKG-1600 nakon što joj je dodana peraja iz 3D printera. Novo oružje teži oko 1 kg. Testovi su pokazali kako nova, stabilizirana granata može pogoditi metu na udaljenosti od jednog metra s visine od 300 metara.

Videozapisi koje je objavila tvrtka Aerorozvidka prikazuju dronove oktokoptere ukrajinske proizvodnje s dvije bombe RKG-1600 postavljene ispod njih. Na snimkama na društvenim mrežama može se vidjeti kako se modificirane granate bacaju na ruske snage. U jednom videu, RKG-1600 pada ravno kroz otvoreni krov u vozilo koje koriste neprijateljske trupe.

Oktokopteri, koji imaju osam motora i propelera, također nose kamere, pa operateri, koji se često nalaze stotinama metara dalje, mogu precizno odabrati svoje mete. Spomenuti dronovi toliko su mali da ih je gotovo nemoguće vidjeti ili čuti sa zemlje, osobito noću, piše The Telegraph.

Tvrtka Aerorozvidka pravi je primjer "vojne start-up zajednice" koja je nastala uslijed ruske invazije na Ukrajinu. Čine je dobrovoljci/zaljubljenici u dronove i IT entuzijasti, a njihove modificirane granate dosad su uništile desetke ruskih tenkova i borbenih vozila.

- Ruske tenkove pretvaramo u konzerve i limenke! - objavili su iz Aerorozvidke na svom službenom Facebook profilu.

Upotreba 3D ispisa relativna je novost u ratovanju, no kako raspoloživost dostupnih materijala raste, što znači da su proizvedeni dijelovi sposobniji izdržati ekstremne pritiske, očekuje se da će se spomenuta tehnika uskoro sve češće koristiti i u složenijim vojnim sustavima.

A osim očite taktičke koristi, ovakve vojne inovacije imat će i ogroman ekonomski učinak. Naime, dron oktokopter stoji oko 10.000 dolara, a očekivana cijena za RKG-1600 bit će ispod 100 dolara, što je vrlo isplativ način borbe protiv veće vojske, pogotovo ako se u obzir uzme činjenica da svako rusko borbeno vozilo BMP-3 košta oko 800.000 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2023 08:08