ČETNIČKI VOĐA

TOČNO NA BADNJAK Srbija će nastaviti proces rehabilitacije Draže Mihailovića

Točno na katolički Badnjak, 24. prosinca, u Srbiji će se nastaviti proces rehabilitacije Draže Mihailovića, četničkog vođe u 2. svjetskom ratu, kojega je u ljeto 1946. Titova vlast osudila kao ratnog zločinca i strijeljala.

Postupak Mihailovićeve rehabilitacije izazvao je brojne prijepore u srpskoj javnosti. Rehabilitaciju četničkog pokreta podržavaju Pravoslavna crkva i vodeći političari kao što su predsjednik Tomislav Nikolić i zamjenik premijera Aleksandar Vučić, dok su na drugoj strani predstavnici partizanskih udruženja i dio lijevo-liberalne javnosti, koji tvrde kako se radi o povijesnom revizionizmu i pokušaju aboliranja četničke suradnje s nacistima.

Rehabilitaciju je zatražio je Dražin unuk Vojislav Mihailović, a pridružili su mu se Srpska liberalna stranka, sa akademikom Kostom Čavoškim na čelu, Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, kao i profesorica međunarodnog prava Smilja Avramov, nekadašnja bliska suradnica Slobodana Miloševića. Njihova je teza da Mihailoviću nije bilo omogućeno pravo na obranu i da nije vidio svog odvjetnika do početka suđenja, a optužnica mu je uručena svega sedam dana prije početka suđenja.

Većina stanovništva Srbije smatra da su četnici bili antifašisti, a njihovi zločini nad hrvatskim i muslimanskim stanovništvom, uglavnom se tretiraju kao samoobrana.

Postupak rehabilitacije Draže Mihailovića prekinut je 22. veljače i to zbog pomalo apsurdnog razloga - Viši sud u Beogradu je morao pričekati pravovaljano rješenje o utvrđivanju datuma smrti četničkog vođe, jer nije bilo službenih dokaza o njegovoj smrti. Sada je Prvi osnovni sud u Beogradu donio službeno rješenje prema kojem je kao datum smrti Mihailovića utvrđen 17. srpanj 1946. godine, pošto je sud utvrdio da je tog datuma strijeljan.

Viši sud bez ovog rješenja nije mogao nastaviti postupak i odlučiti hoće li usvojiti zahtjev za rehabilitaciju generala Draže Mihailovića. Zahtjevom za rehabilitaciju Mihailovića traži se od suda da poništi presudu od 15. srpnja 1946. godine, kojom je ovaj osuđen na smrt streljanjem, kao i vraćanje "đeneral Dražinih građanskih prava".

Nedavno je u Srbiji počelo emitiranje serije Ravna gora, koju kritičari ocjenjuju kao pokušaj rehabilitacije Draže Mihailovića i četničkog pokreta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 00:57