STIŽE NEVRIJEME

Točno na obljetnicu udara zloglasne Katrine New Orleansu prijeti megaoluja Ida: More bi se moglo podići za 5 metara

Ida napreduje brzinom od 25 km/h s konstantnim vjetrovima brzine 130 km/h, a najavljeno je i mnogo kiše te mogućnost poplava i odrona
 Jose ROMERO/RAMMB/NOAA/NESDIS/AFP

Uragan Ida u petak je znatno ojačao, a zajednice u južnoj Louisiani pripremaju se za udar oluje četvrte kategorije s vjetrovima brzine do 225 km/h, piše Guardian. Tisuće stanovnika već su evakuirane.

Uragan će stići do kopna u nedjelju, točno na obljetnicu dolaska razornog uragana Katrine, koji je potopio New Orleans 29. kolovoza 2005. godine. Gradovi New Orleans i Lafayette, kao i glavni grad države, Baton Rouge, u velikoj su opasnosti od Ide, koja bi trebala udariti negdje između okruga Terrebone i St Mary, nešto zapadnije od New Orleansa.

- Uragan Ida ubrzano jača i situacija se mijenja, čini se, iz sata u sat, rekao je u petak navečer guverner Louisiane John Bel Edwards. - Sada je trenutak da završite s pripremama. Do večeri sutra navečer, morate biti tamo gdje ste se odlučili skloniti od oluje i morate biti spremni za dolazak nevremena, dodao je.

Ida je stigla do Kube u petak poslijepodne. Kubanske vlasti izdale su upozorenje za sve najzapadnije dijelove zemlje gdje je najavljeno i do 50 cm kiše po četvornom metru te smrtonosne poplave i odroni.

image
Oluja Ida na Kubi
Adalberto Roque/AFP

U Louisiani je naređena obavezna evakuacija nekoliko okruga oko New Orleansa, uključujući St Charles, Terrebone i Lafourche, a gradonačelnica New Orleansa je naredila i obaveznu evakuaciju svih koji žive uz obrambeni nasip.

- Približava nam se smrtonosna oluja, kazala je gradonačelnica LaToya Cantrell i dodala da je grad aktivirao sve raspoložive službe.

U petak navečer je američki Nacionalni centar za uragane (NHC) upozorio da bi razina vode u obalnim dijelovima Louisiane mogla porasti do pet metara te savjetovao svima koji se oluji nalaze na putu, da se što prije sklone na sigurno: - Moramo poduzeti sve što je u našoj moći kako bismo zaštitili živote i imovinu.

Također su kazali kako bi u jugoistočnoj Louisiani moglo pasti i do 40 cm kiše.

Oluja napreduje brzinom od 25 km/h s konstantnim vjetrovima brzine 130 km/h, no očekuje se da će dodatno dobiti na brzini. Obalno područje Louisiane očekuje snažne vjetrove u subotu navečer, zbog čega je otkazana i NFL utakmica između New Orleans Saintsa i Arizona Cardinalsa predviđena za subotu.

Ida je već deveta oluja ovogodišnje sezone atlantskih uragana, a počela se formirati u četvrtak u Karipskom moru.

New Orleans je svojim građanima osigurao besplatne vreće s pijeskom koje se mogu preuzeti diljem grada, jer je mnogo ljudi odlučilo čekati oluju u svojim domovima. Pred benzinskim crpkama formiraju se dugački redovi, a neke su pumpe već ostale bez goriva.

image
Oluja Ida na Kubi
Adalberto Roque/AFP

Inače, u nedjelju će se obilježiti 16. obljetnica razornog uragana Katrina koja je potopila New Orleans i okolne gradove 2005. godine.

Prošle godine zabilježeno je 30 atlantskih oluja, uključujući i sedam velikih uragana, što je rekordan broj. Stručnjaci sve češće, snažnije i razornije oluje povezuju s klimatskom krizom i globalnim zagrijavanjem.

Ove oluje nadovezuju se na vrlo sušno i vruće ljeto u Americi tijekom kojega je došlo i do nekoliko ogromnih šumskih požara na zapadnoj obali, kao i smtronosnih poplava u Tennesseeju ranije ovoga mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 02:28