'VIŠE NEGO NEPRIMJERENO'

Tomislav Žigmanov osudio postavljanje spomen ploče u Novome Sadu Mladenu Bratiću

Tomislav Žigmanov
 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov osudio je u petak postavljanje spomen ploče u Novome Sadu zapovjedniku Novosadskog korpusa general-majoru Mladenu Bratiću, koji je predvodio napad postrojbi bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA) na Vukovar.

„DSHV najoštrije osuđuje otkrivanje spomen ploče osobi koja je bila u funkciji činjenja ratnih zločina. To je više nego neprimjereno kada su u pitanju standardi i vrijednosti u EU danas a to svakako neće pridonijeti demokratskom procesu razvoja u Srbiji“, izjavio je Žigmanov medijima na hrvatskom jeziku u Vojvodini.

Dodao je kako će taj čin kod Hrvata „izazvati strah, dodatno će osnažiti nesigurnosti i stvarati nespokoj, jer se osobe koje su bile u funkciji ratnih zločina u aktu agresije na drugu, susjednu državu, ovdje javno afirmiraju kao pozitivni likovi“.

„Naravno da će ovo dodatno usložiti hrvatsko-srpske odnose, i u tom kontekstu ozbiljno zabrinjavaju revizijski procesi u Srbiji kada je u pitanju naša suvremena povijest“, zaključio je Žigmanov.

Spomen ploča zapovjedniku Novosadskog korpusa general-majoru Mladenu Bratiću i poginulim vojnicima te jedinice otkrivena je u petak u vojnom kompleksu Vojske Srbije (VS), u sklopu obilježavanja dana 1. brigade kopnene vojske VS-a u Novome Sadu.

Uz Žigmanova taj čin ranije je osudila koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:28