HRVATI U VOJVODINI

Tomislav Žigmanov potvrdio da će biti zastupnik u srbijanskoj Skupštini i najavio dijalog s vlastima

Uz Žigmanova, u srbijanski parlament ući će i predstavnik rusinske zajednice iz Kikinde...

Tomislav Žigmanov

 Goran Mehkek/Cropix

Čelnik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov potvrdio je u ponedjeljak da će biti zastupnik u novom sazivu Skupštine Srbije i da je spreman na dijalog s nositeljima vlasti u državi u cilju uključivanja hrvatske manjine u procese odlučivanja.

Na konferenciji za novinare u sjedištu stranke izjavio je da dosadašnji rezultati s birališta govore da je koalicija "Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani“, u kojoj je DSHV dominantni član, osvojila dva mandata.

Uz Žigmanova, u srbijanski parlament ući će i predstavnik rusinske zajednice iz Kikinde, odvjetnik Aleksandar Olenik, koji je bio drugi na izbornoj listi.

"Sve ono što smo činili u predizbornim aktivnostima i sve ono što smo činili da pitanje položaja hrvatske zajednice i naše političke platforme stavimo u fokus javnosti urodili su očekivanim rezultatima. Lista 'Zajedno za Vojvodinu' u okviru koje je nastupao i DSHV dobila je dva zastupnička mandata“, naveo je Žigmanov.

Dodao je da će se po ulasku u parlament zalagati za nastavak europskih integracija Srbije, za osnaživanje procesa izgradnje vladavine prava, razvijanja demokratskih politika i institucija.

Posebno će raditi dodao je na razvijanju „manjinskih prava i uključivanja pripadnika nacionalnih manjina, napose Hrvata u procese donošenja odluka, u institucije, u javni sektor kako bi mogli biti u prilici da odlučujemo o onome što nas neposredno zanima“.

U tome kontekstu rekao je da će inicirati dijalog s ključnim institucijama u Srbiji i staviti na stol sva otvorena pitanja hrvatske manjine a najurgentnije je pitanje Hrvatskog školskog centra na čije se formiranje čeka godinama.

"Sigurno je da je sve ovo pozitivan korak kada je u pitanju stanje unutar hrvatske zajednice spram koje u Srbiji postoji visok stupanj nesnošljivosti, i zbog čega je u njoj raširen strah i nesigurnost. Sigurno da ovo sada može biti neka vrsta relaksirajućeg momenta, na način da ćemo biti priznatiji, vidljiviji, da ćemo unutar sustava moći rješavati probleme“, upozorio je Žigmanov.

Istaknuo je kako je važna, pozitivna poruka što su njegov ulazak u Skupštinu Srbije pozdravili novo-stari predsjednik države Aleksandar Vučić i hrvatski premijer Andrej Plenković, koji mu je u telefonskom razgovoru čestitao i pružio mu potporu.

Žigmanov je rekao kako je osvajanje zastupničkog mandata tim važnije kada se u uzmu u obzir negativno djelovanje hrvatske diplomacije, napadi jedne skupine Hrvata, te bojkot lokalnih medija u Subotici i Somboru gdje živi najveći broj pripadnika hrvatske manjine.

Prema podacima Republičkog izbornog povjerenstva prikupljenih s 96 posto biračkih mjesta, koalicija Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani osvojila je 23.254 glasova birača, odnosno 0,64 posto u odnosu na ukupan broj onih koji su glasovali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:50