NUKLEARNI FIZIČAR

Tonči Tadić: ‘Rusi nemaju što raditi u Zaporižji. Točno znam što će se sljedeće tamo dogoditi!‘

"Ako je Ruse strah, neka napuste nuklearku", tvrdi stručnjak iz Instituta Ruđer Bošković

Tonči Tadić/ ruski vojnik ispred Zaporižja

 Dragan Matic/Cropix/Profimedia

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je u utorak izvještaj o nuklearnoj sigurnosti u Ukrajini te u dramatičnom apelu pozvala da se oko NE Zaporižja uspostavi sigurnosna zona. Od početka rata u Ukrajini NE Zaporižja u ruskim je rukama, no stalno je izložena granatiranju, za što suprotstavljene strane optužuju jedna drugu.

"Postoji hitna potreba za privremenim mjerama za sprječavanje nuklearne nesreće zbog fizičke štete uzrokovane vojnim sredstvima. To se može postići trenutnom uspostavom zaštitne zone nuklearne sigurnosti", stoji u izvještaju IAEA, čiji je tim predvođen generalnim direktorom Rafaleom Grossijem prošli tjedan boravio u Zaporižji. Dvojica od 14 nuklearnih stručnjaka ostala su u Zaporižji u sklopu IAEA-ina plana za uspostavu stalnog nadzora nuklearke.

- Hitno je sada, danas, da se dogovorimo o uspostavljanju štita oko objekta. Mi to možemo. Imamo sredstva za to... Nuklearna sigurnost je nužna. Igramo se vatrom - rekao je u razgovoru za CNN Rafael Grossi.

NE Zaporižja najveća je u Europi, a sagrađena je između 1984. i 1995. godine. Ima šest reaktora ukupne snage 5700 MWe, ali je trenutno operativan samo jedan. Ruske snage zauzele su nuklearku 4. ožujka, no u njoj su ostali raditi ukrajinski djelatnici koji žive u obližnjem gradu Enerhodaru. "Ukrajinsko osoblje koje upravlja postrojenjem pod ruskom vojnom okupacijom pod stalnim je i golemim pritiskom i stresom, osobito s obzirom na ograničen broj raspoloživih djelatnika", stoji u izvješću IAEA-e.

Dok je boravio u NE Zaporižja, tim je svjedočio granatiranju te se tijekom jednog incidenta morao evakuirati u prizemlje upravne zgrade nuklearke. "Iako granatiranje koje je u tijeku još nije izazvalo hitni nuklearni slučaj, ono i dalje predstavlja stalnu prijetnju nuklearnoj sigurnosti s potencijalnim utjecajem na kritične sigurnosne funkcije koje mogu dovesti do radijacijskih posljedica", zaključuje se u izvještaju.

- Jako je dobro što je u Zaporižji bila stručna misija IAEA-e čiji je ključni zadatak bio steći uvid u stanje nuklearke. Stanje bazena s istrošenim gorivom zadovoljava, kao i stanje svih reaktora, i onih aktivnih i onih ugašenih. U međuvremenu je ugašen i zadnji od šest reaktora zbog požara na dalekovodu koji do nuklearke dovodi energiju iz ukrajinske električne mreže. Nuklearka radi sigurnosti mora imati vanjski izvor električne energije pri gašenju i hlađenju svojih reaktora - pojašnjava nuklearni fizičar dr. Tonči Tadić iz Instituta "Ruđer Bošković" (IRB).

- Misija IAEA utvrdila je kako je integritet ove nuklearke narušen činjenicom da je okupirana i da je u njoj stacionirana ruska vojska i njezino topništvo. Ruska vojska tamo nema što raditi. Sva njihova kuknjava o nuklearnim opasnostima je posljedica straha da ih netko ne pogodi u nuklearki. Ako je Ruse strah, neka napuste nuklearku, što od njih traže i UN i IAEA. Po svim konvencijama međunarodnog prava, Rusija kao okupator snosi punu odgovornost u toj nuklearnoj elektrani. Rusija mora omogućiti pridržavanje svih sedam stupova nuklearne sigurnosti. Ključan među njima je slobodno odlučivanje zaposlenih u nuklearki o svim aspektima nuklearne sigurnosti - istaknuo je Tadić. Smatra da u NE Zaporižja ipak neće doći do nuklearne katastrofe.

- Tvrdim da se neće dogoditi ništa jer obje strane znaju koje su posljedice. Sve simulacije pokazuju da bi radioaktivni oblak pokrio dio Ukrajine te ozračio ukrajinsko stanovništvo. Ali bilo bi i oko 10.000 ozračenih ruskih vojnika. To si Rusija u ovoj fazi rata ne želi priuštiti – zaključio je Tadić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 00:46