VELIKI USPJEH

Tonino Picula proglašen je drugim najutjecajnijim zastupnikom za vanjsku politiku u Bruxellesu

‘Europska vanjska politika važan je alat kojim oblikujemo zajedničku europsku budućnost‘, kaže Picula
Eurozastupnik Tonino Picula
 Bruno Konjevic/Cropix

Nezavisni think tank Vote Watch Europe ocijenio je eurozastupnika Tonina Piculu kao drugog najutjecajnijeg zastupnika Europskog parlamenta u području vanjske politike.

Prema pokazateljima Influence Indexa koji mjeri Vote Watch Euro prema statistikama političkog utjecaja u smislu moći oblikovanja zakonodavstva, osvajanja glasova i oblikovanja debata, kao i društvenog utjecaja u smislu sposobnosti da utječe na ljude, oblikuje javni diskurs i izgrađuje podršku, osvojio 92,3 od mogućih sto bodova.

- Europska vanjska politika važan je alat kojim oblikujemo zajedničku europsku budućnost. Njome pokušavamo u svijetu sve veće neizvjesnosti, geopolitičkih, okolišnih i zdravstvenih izazova omogućiti sigurnost i blagostanje našim građanima u Hrvatskoj i svim članicama Unije. U okvirima nove europske vanjske politike, potvrđivanje utjecaja Unije u regiji jest i jedan od testova njezine buduće globalne vjerodostojnosti, a nama u Hrvatskoj važna je zbog prosperiteta našeg najbližeg susjedstva. Drago mi je da je potvrda mojeg angažmana i rada došla i od strane nezavisnog think tanka koji svoje istraživanje temelji na mjerljivim pokazateljima - rekao je Picula povodom objave rezultata.

Kako stoji u objavi za medije Vote Watch Europe, Picula je drugi najutjecajniji u vanjskoj politici, posebno u pogledu zapadnog Balkana: „Hrvatski socijaldemokrat je zadužen za godišnja izvješća o napretku Crne Gore i predsjeda radnom grupom Europskog parlamenta za zapadni Balkan. Nedavno je pripremio izvješće s preporukama za proširenje za summit o zapadnom Balkanu. Dodatno, Picula koji je u trećem mandatu u EP, koordinira pozicije parlamentarne grupacije Socijalista i demokrata u Odboru za vanjske poslove. Picula ima veliko profesionalno iskustvo kao ministar vanjskih poslova, šef misija OESS-a u istočnoj Europi, a predsjedao je i EP delegacijama za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo“.

Europska komisija Ursule von der Leyen posebno je naglasila na početku mandata da će nova Komisija biti ''geopolitička'' te se založila za ''snažniju EU. Indeks think tanka bavi se procjenom toga koji zastupnici imaju najviše potencijala utjecati na odluke EU u vanjskoj politici, dogovore o trgovini i razvojnoj politici. Metodologija koju koristi think tank ne uključuje politička stajališta zastupnika odnosno smjer u kojem vode politiku.

Kako Europsku uniju očekuju mnoge važne odluke o odnosima s Kinom, Rusijom, Sjedinjenim Državama i Velikom Britanijom, VoteWatch Europe kroz svoje statistike otkriva koji će zastupnici imati najviše utjecaja na ta pitanja. Odbor za vanjske poslove EP i dalje je jedan od najpopularnijih, piše Vote Watch Europe, a od zastupnika traži veliku vještinu kako bi stekli utjecaj kroz svoje mreže kontakata ili stručnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 00:24