MEMOARI BIVŠEG BRITANSKOG ČELNIKA

Tony Blair: Brownova emocionalna inteligencija je na nuli

Bivši premijer tvrdi da on i njegov nasljednik nisu imali pravo promijeniti vlast u Downing Streetu bez izbora jer to nije bilo pametno politički niti je bilo demokratski

LONDON - Britanski premijer Tony Blair smatrao je da će mu Gordon Brown biti “katastrofalan” nasljednik na čelu britanske vlade, i zbog nedostatka emocionalne inteligencije, i zbog toga što je odustao od započetih reformi, otkrio je Blair u svojoj knjizi “A Journey”, koja su danas stigla u knjižare. “Nije bilo šanse da to funkcionira”, piše Blair o Brownove tri godine u Downing Streetu 10 te tvrdi kako je problem bio u tome što njegov ministar financija nije imao baš nikakva čvrsta uvjerenja niti prirodne političke instinkte. “Politička kalkulacija, da. Politički osjećaji, ne. Analitička inteligencija, apsolutno. Emocionalna inteligencija, nula”, opisao je Browna.

No, svoj odnos dvojice lidera, koje su suradnici zvali TB i GB, na više mjesta uspoređuje s odnosom ljubavnika, primjerice, kada opisuje razgovore iz 1994. o tome koji će se od njih kandidirati za šefa stranke nakon smrti Johna Smitha.

Politička ucjena

“Razgovori su bili teške prirode, ali nisu bili neprijateljski, zlobni pa čak ni neprijazni. Bili smo poput para koji se voli i razgovara o tome čija bi karijera trebala biti prioritet”, napisao je Blair.

Nije otkrio je li se dvojac, kao što se više od 15 godina spekuliralo, dogovorio da će laburiste prvo voditi Blair, a onda, ako uspije postati premijer, nakon nekog vremena prepustiti vladu Brownu. Kada se to dogodilo 2007., okolnosti su već bile drugačije. Nekadašnji prijatelji postali su neprijatelji, opisao je Blair, pa tvrdi da ga je Brown 2006. čak ucjenjivao da će ga srušiti zbog skandala u kojem je stranka donatorima nudila da će ih imenovati u Dom lordova u zamjenu za novac, ali je ponudio da će prijeći preko toga ako se odustane od planova za mirovinsku reformu. Danas Blair smatra da je to što se složio da će prepustiti vlast Brownu bilo “obećanje koje od mene nitko nije trebao tražiti niti je trebalo biti dano”.

Knjiga pisana rukom

“To nije bilo naše pravo. Nije bilo pametno. Nije imalo smisla politički, a kamoli demokratski”, napisao je Blair te dodao kako je taj dogovor trebao diskvalificirati Browna kao dobrog kandidata za premijera. Za knjigu od 718 stranica, koju je napisao rukom, Blair je navodno dobio predujam od 4,6 milijuna funti, no sav je novac obećao donirati udruzi Royal British Legion, koja pruža pomoć vojnicima, no njegovi kritičari tvrde da je riječ o “krvavom novcu”. Knjiga je izašla na dan na koji je počelo glasanje za lidera Laburističke stranke, no Blair ne otkriva tko mu je favorit.

Blair počeo zbog stresa na poslu pretjerano piti

Blair otkriva i da je zbog pritisaka posla u nekom trenutku počeo pretjerano piti, ali je smatrao da nije izgubio kontrolu.

“Prema standardima tadašnjeg doba, nisam bio ni približno pijanac i nisam mogao piti za ručkom osim na Božić, ali kada biste uzeli u obzir ono o čemu svi lažu - jedinicama po tjednu - definitivno sam bio izvan granica. Čisti viski ili džin i tonik prije večere, a tijekom nje nekoliko čaša vina ili čak pola boce. Dakle, ne puno pretjerano. Imao sam granicu”, napisao je Blair.

Plakao sam zbog žrtava, no ne mogu se ispričati za rat

LONDON - Britanija i SAD propustile su predvidjeti kaos koji je nastao nakon invazije na Irak, piše Blair u memoarima.

“Ne mogu žaliti zbog odluke da idemo u rat. Mogu reći da mi nikad nije pala napamet noćna mora koja je nastala, a to je također dio odgovornosti. Istina je da nismo predvidjeli ulogu al-Qa’ide ili Irana. Jesmo li trebali, drugo je pitanje; da smo to predvidjeli, što bismo poduzeli, drugo je pitanje”, piše Blair.

Opravdana akcija

Bivši premijer otkriva da je isplakao mnogo suza zbog poginulih u Iraku, ali inzistira da je vojna akcija bila opravdana. “Misle li oni stvarno da mene nije briga, da ja ne osjećam, da ja ne žalim svakim dijelom svog bića gubitak onih koji su umrli”, napisao je Blair.

Riječi nisu dovoljne

“Tjeskoba dolazi iz osjećaja tuge koja nadilazi konvencionalne opise ili uboda suosjećanja koje osjećate kada čujete tragične vijesti. Suze, iako ih je bilo mnogo, ne mogu to obuhvatiti. Očajnički mi je žao zbog njih, žao zbog života koji su prekinuti, žao zbog obitelji čiji je gubitak pogoršan kontrovezom oko toga zašto su njihovi voljeni poginuli, žao zbog posve nepravednog odabira da su oni ti koji su morali izgubiti”, piše Blair.

No, Blair kaže da se ne može ispričati zbog invazije u Iraku jer vjeruje da je Sadam Husein planirao razviti oružje za masovno uništenje.

No, kada je bio suočen s obiteljima poginulih vojnika, riječi nisu bile dovoljne. “Oni su umrli, a ja, koji sam donio odluku u okolnostima koje su dovele do njihovih smrti, još živim”, napisao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 08:25