IZBORNI PORAZ

TONY BLAIR DOŠAO NA SVOJE 'Umjereni laburisti moraju preuzeti kontrolu nakon što je propao kvazirevolucionarni socijalizam Jeremyja Corbyna'

Tony Blair
 Toby Melville / REUTERS

Bivši britanski premijer Tony Blair i najuspješniji izborni pobjednik laburista u srijedu je pozvao umjerene laburiste da preuzmu kontrolu nad strankom nakon što je propao "kvazirevolucionarni socijalizam" Jeremyja Corbyna.

Vođa laburista na odlasku Jeremy Corbyn pozvao je na razmišljanje o izbornom porazu i najgorem rezultatu laburista od 1935. U tijeku je borba za preuzimanje kontrole nad strankom, ali je krajnje lijevi pristaše Corbyna nisu spremni pustiti.

"Preuzimanje Laburističke stranke od krajnje ljevice pretvorilo se u hvaljeni protestni pokret s krajnje nesposobnima za vođenje vjerodostojne vlade", rekao je Blair koji je triput pobijedio na izborima i bio premijer od 1997. do 2007.

Laburisti su sada osvojili samo 203 mjesta na izborima, 59 manje u odnosu na prethodne izbore. Pali su za 7.8 postotnih bodova na 32.2 posto podrške, dok je premijer Boris Johnson s konzervativcima osvojio 365 mjesta, 47 više s osvojenih 43.6 posto glasova.

"Laburisti imaju izbor, obnoviti se kao ozbiljan, progresivan, nekonzervativni konkurent za moć u britanskoj politici ili se povući. U tom slučaju će kroz neko vrijeme biti zamijenjeni", rekao je Blair.

Prekorio je Corbyna jer je vodio laburiste u poraz s nizom ideja koje glasače nisu zanimale.

"Predstavljao je političku ideju, brend kvazirevolucionarnog socijalizma, miješajući krajnje lijevu ekonomsku politiku s velikim zazorom prema vanjskoj politici Zapada", rekao je bivši premijer.

"To se nikad nije sviđalo tradicionalnim laburističkim biračima i nikad neće i za njih predstavlja kombinaciju zabludjele ideologije i ekstremne nesposobnosti koju smatraju uvredljivom", kazao je Blair.

"To je ustvari bijesni krik protiv sustava. To nije program za vladu. Za osvajanje vlasti trebamo biti disciplinirani, a ne samodostatni."

Corbyn je, osim obećanja još jednog referenduma o brexitu u kojem bi on bio neutralan, ponudio biračima najradikalniju socijalističku vladu u britanskoj povijesti, veću javnu potrošnju, masovnu nacionalizaciju i porez za bogate.

Pristaše Corbyna tvrde da je Blair iznevjerio radničku klasu okretanjem stranke udesno i potkopavanjem vjere u političare svojom podrškom američkoj invaziji na Irak 2003.

Blair je rekao kako je Corbynovo komplicirano i dvosmisleno stajalište o brexitu uznemirilo i protivnike i pristaše izlaska Britanije iz Europske unije.

"Išli smo putem gotovo pa komične neodlučnosti, udaljili se od obje strane u raspravi i ostavili naše glasače bez vodstva", rekao je Blair.

"Izostanak vodstva u očigledno najvećem pitanju s kojim se zemlja suočava ojačalo je sve ostale nedoumice u vezi Jeremyja Corbyna", smatra Blair.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. veljača 2024 02:55