BIVŠI BRITANSKI PREMIJER

Tony Blair smatra da je sa Zapadom gotovo: ‘Na prekretnici smo, kao 1945., ali ovoga puta Zapad nije u usponu‘

„Približavamo se kraju zapadne političke i ekonomske dominacije“, izjavio je Blair

Tony Blair

 Wiktor Szymanowicz/Nurphoto Via Afp

Ukrajinski rat pokazuje da se dominacija Zapada bliži kraju dok se Kina u partnerstvu s Rusijom uzdiže do statusa supersile tijekom jedne od najznačajnijih povijesnih prekretnica, smatra bivši britanski premijer Tony Blair.

Svijet se nalazi na povijesnoj prekretnici koja se može usporediti s krajem Drugog svjetskog rata ili raspadom Sovjetskog Saveza, rekao je Blair, ali ovoga puta Zapad očito nije u usponu.

„Približavamo se kraju zapadne političke i ekonomske dominacije“, izjavio je Blair u predavanju naziva ‘Koje su lekcije za vodstvo Zapada nakon Ukrajine?‘ prema transkriptu njegovog govora objavljenom na britanskom forumu koji podupire savezništvo između Sjedinjenih Država i Europe.

„Svijet će u najmanju ruku biti bipolaran, a moguće i multipolaran“, kazao je Blair. „Najveća geopolitička promjena ovoga stoljeća doći će iz Kine, ne Rusije“, dodao je.

Ruska invazija na Ukrajinu usmrtila je tisuće ljudi i izazvala najozbiljniju krizu u odnosima Rusije i Zapada od vremena Kubanske raketne krize 1962. kada su mnogi strahovali da je svijet na rubu nuklearnog rata.

Predsjednik Vladimir Putin tvrdi da je Zapad objavio ekonomski rat pokušavajući sankcijama izolirati rusko gospodarstvo. Kremlj navodi da će se Rusija okrenuti silama poput Kine i Indije.

Rat u Ukrajini, rekao je Blair, rasvijetlio je kako se Zapad ne može osloniti na Kinu “da će se ponašati na način koji smatramo racionalnim“.

Kineski predsjednik Xi Jinping nastavio je podržavati Putina i kritizirao “zlouporabu“ sankcija od strane Zapada. Putin je s Kinom sklopio “strateško partnerstvo“ kako ga naziva.

Kina je 1979. imala gospodarstvo manje od talijanskog, ali je otvaranjem stranim ulaganjima i uvođenjem tržišnih reformi postala drugo najveće svjetsko gospodarstvo.

Predviđa se da će preteći Sjedinjene Države u roku od jednog desetljeća. Kina osim toga predvodi u nekim tehnologijama 21. stoljeća kao što su umjetna inteligencija, regenerativna medicina i vodljivi polimeri.

„Mjesto Kine kao supersile prirodno je i opravdano. Ona nije Sovjetski Savez“, kazao je Blair koji je bio britanski premijer od 1997. do 2007. Njezini saveznici vjerojatno će biti Rusija i Iran, smatra.

Zapad ne bi trebao dopustiti da ga Kina vojno pretekne, istaknuo je.

„Trebali bi smo povećati izdatke za obranu i zadržati vojnu premoć“, rekao je Blair. Sjedinjene Države i njihovi saveznici “trebali bi biti dovoljno nadmoćni da se mogu nositi sa svakom situacijom ili sukobom te na svim područjima“, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:03